ΚΙΝΑΛ – Καταστατικά τερτίπια λίγο πριν από τις κάλπες

Το ζήτημα των υπογραφών, η επιμονή Γεννηματά στη γραμμή της «σκληρής τήρησης του Καταστατικού», η υποψηφιότητα Καστανίδη και η συμβιβαστική λύση

Στην πλέον κρίσιμη εβδομάδα της πορείας προς τις εσωκομματικές κάλπες εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής, καθώς την προσεχή Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή, από τους υποψηφίους, των 5.000 υπογραφών που απαιτούνται προκειμένου να λάβουν και επισήμως θέση στην κούρσα για την αρχηγία του κόμματος. Το ζήτημα των υπογραφών, ένα διαδικαστικό θέμα που αποτέλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα πεδίο συζητήσεων, παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και εσωκομματικών παζαριών, λίγο έλειψε να βραχυκυκλώσει τη διαδικασία εκλογής αρχηγού προτού καν αρχίσει.

Βαρύ κλίμα

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το κλίμα στις τάξεις των στελεχών ήταν ιδιαίτερα βαρύ και δεν ήταν λίγοι που αναρωτιόντουσαν αν τελικά γίνουν οι εκλογές ή αν όλη αυτή η ιστορία με τις υπογραφές «τινάξει την μπάνκα» στον αέρα.

Η αίσθηση που υπήρχε μετά τη συνεδρίαση είναι ότι η πλευρά Γεννηματά επέμενε σε μια γραμμή «σκληρής τήρησης του Καταστατικού», που προβλέπει ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 5.000 υπογραφές προερχόμενες από μέλη του κόμματος, θέλοντας να αφήσει εκτός κούρσας τον Χάρη Καστανίδη. Και αυτό, γιατί κατά κοινή εκτίμηση η υποψηφιότητα του κ. Καστανίδη αποσπά ψήφους από την εκλογική δεξαμενή της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που ενδεχομένως να είναι καθοριστικές στο κρίσιμο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Προσεγγίσεις

Υπήρξε, πράγματι, τέτοια πρόθεση; Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, αρχικά, στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το αν θα πρέπει να υπάρξει ανυποχώρητη επιμονή στην τήρηση του Καταστατικού, κάτι που πιθανώς θα οδηγούσε στη μη επικύρωση της υποψηφιότητας Καστανίδη. Ομως, στο μέσο της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, σε σύσκεψη που είχε η Φώφη Γεννηματά με τους στενούς της συνεργάτες. Το ζήτημα ζυγίστηκε ξανά. Η άποψη που επικράτησε είναι ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το Καταστατικό αλλά δεν θέλουμε και αποκλεισμό υποψηφίου».

Στη συνεδρίαση έπεσε στο τραπέζι, ως τελευταία γραμμή υποχώρησης, η διάταξη που αναφέρει ότι όσοι υπογράφουν τη δήλωση στήριξης ενός υποψηφίου αν δεν είναι μέλη του κόμματος, συναινούν να εγγραφούν στο μητρώο μελών, κάτι που αναμφίβολα βοηθά τη συλλογή υπογραφών. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια πρόταση κατέθεσε ως συμβιβαστική λύση ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, στους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων το πρωί της Κυριακής, αλλά αυτοί προέβαλαν ενστάσεις.

Νερό στο κρασί

Η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνεδρίαση, όπως παραδέχονται και οι επιτελείς των συνυποψηφίων της, «έβαλε πολύ νερό στο κρασί της». Ισως γιατί, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοί της, είδε ότι ένας πιθανός αποκλεισμός του Χάρη Καστανίδη, τον οποίο θα χρεωνόταν, θα έκανε μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι η υποψηφιότητά του. Ενδεχομένως να οδηγούσε σε απρόβλεπτες καταστάσεις την όλη διαδικασία. Η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι τυχόν αποκλεισμός της υποψηφιότητας Καστανίδη θα αποτελέσει πλήγμα για τη δημοκρατία και την παράταξη και η αναφορά σε non paperπου εξέδωσε η πλευρά Ανδρουλάκη ότι  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός αποκλεισμός υποψηφίου, έκαναν φανερό ότι ο αποκλεισμός Καστανίδη θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Η Χαριλάου Τρικούπη απαντά σε όλη αυτή τη φιλολογία ότι απλά δεν υπήρχε εξ αρχής πρόθεση αποκλεισμού καμίας υποψηφιότητας.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα παραμένει ανοιχτό, δεν έχει κλείσει. Ο κ. Καστανίδης δεν προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο συλλογής των υπογραφών στήριξης, άλλωστε θεωρεί ότι το υπάρχον μητρώο επί της ουσίας δεν υφίσταται. Από τους 138.000  που εμφανίζονται ως μέλη του κόμματος, μόνο οι 2.000 περίπου είναι όντως ενεργά μέλη, οικονομικά ενήμερα και με κάρτα μέλους, αναφέρει σε συνομιλητές του. Τι θα γίνει, λοιπόν, στις 15 Οκτωβρίου; Ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει. Η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι τελικά στην αφετηρία της κούρσας θα είναι και οι 4 υποψήφιοι, όμως κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά.

Οι υπογραφές

Στο μέτωπο των υπογραφών ο Ανδρέας Λοβέρδος συμπλήρωσε την Τετάρτη το όριο των 5.000 υπογραφών με βάση το νέο έντυπο που δόθηκε στους υποψηφίους, ενώ συνολικά έχει, όπως μεταδίδεται, περί τις 13.000 υπογραφές στήριξης. Τις υπογραφές στήριξης έχουν συγκεντρώσει, επίσης, η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στα αξιοσημείωτα της προεκλογικής κινητικότητας είναι η συγκρότηση μιας νέας συνιστώσας, της «Πρωτοβουλίας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση», στην οποία συμμετέχουν στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών. Το στίγμα τους είναι η μη επιστροφή στο ΠαΣοΚ την οποία επαγγέλλεται ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι η νέα συνιστώσα δεν θα πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

«Μαύρη τρύπα» η Αχαΐα για τη Φώφη

Το προεκλογικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά καθώς οι υποψήφιοι εντείνουν τις επαφές τους με τη βάση της παράταξης περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα. Οι ισορροπίες και οι συμμαχίες σε σχέση με το 2017 σε κρίσιμες περιοχές της χώρας έχουν αλλάξει.

Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά ρίχνουν το βάρος τους στην αντιμετώπιση της «μαύρης τρύπας» της Αχαΐας. Οι πληροφορίες που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη και φέρουν τον Απόστολο Κατσιφάρα να συνδράμει στη συλλογή υπογραφών για την υποψηφιότητα Καστανίδη έχουν προκαλέσει προβληματισμό αλλά και ενόχληση καθώς ο πρώην περιφερειάρχης ήταν από τους βασικούς συμμάχους στην προηγούμενη αναμέτρηση. Αλλά και στη Λάρισα η υποστήριξη της Ευαγγελίας Λιακούλη, που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Λιακούλη, βουλευτής του νομού, δεν εκλήθη σε σύσκεψη «γεννηματικών» στελεχών που έγινε στη Λάρισα, παρουσία του Παύλου Χρηστίδη, στην οποία έδωσε το «παρών» ο Κώστας Μπαργιώτας.
Από τους βουλευτές, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος εξέφρασαν και επισήμως τη στήριξή τους στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.