Αγωνιά η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο η παρουσία των ταυτόχρονων κρίσεων “μπαμπούσκα” να χαλάσουν το διακύβευμα των εκλογών που δεν είναι άλλο από την βελτίωση των εισοδημάτων μέχρι τις εκλογές. «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς» δήλωσε χθες ο Γιάννης Οικονόμου και εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάζει στο τραπέζι των πολιτικών αποφάσεων τον παράγοντα “Χ”.
Προ μηνών κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν σε συνομιλίες τους ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού σχεδίου και η αύξηση των εισοδημάτων θα αποτελέσει και το βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων στις κάλπες. Ακόμα και χωρίς εμπόδια, κάποιοι από τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου είναι σίγουρο ότι δεν θα προλάβουν χρονικά να αποτυπωθούν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Όπως επίσης τα θετικά νέα από το οικονομικό πεδίο -όπως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και τα όποια εύσημα των Θεσμών για την Ελλάδα -δεν αποτελούν γεγονότα άμεσου ενδιαφέροντος. Οι πολίτες αγωνιούν για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, της καθημερινότητας τους, τη μείωση των φόρων και των παγίων εξόδων (λογαριασμοί ρεύματος κλ.π).
Το παρόν χτύπημα της ενεργειακής κρίσης, εμφανίστηκε ενόσω υπάρχει ακόμα η πανδημική κρίση και οι φόβοι για “κόκκινες” περιοχές το χειμώνα. Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανατιμήσεις στο ενεργειακό μέτωπο αποτελούν πονοκέφαλο καθότι αποτελούν απειλή για τα εισοδήματα των πολιτών και για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ταυτόχρονα αποτελούν απειλή τα συχνά και εντονότερα φυσικά φαινόμενα στη χώρα και πλέον δίνουν άλλη διάσταση στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σε αυτό το σκέλος κρίνεται επίσης και πολιτική η κυβέρνηση. Οι πολίτες κρίνουν την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Για αυτό το θέμα είναι σχεδόν βέβαιο πως η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία θα δοκιμαστούν ενόψει του χειμώνα, όταν μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο- με την πρώτη κακοκαιρία- η Εύβοια χτυπήθηκε από τις πλημμύρες. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα αγγίζει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ή περί τα 7% του ΑΕΠ το 2021 και μετά τις πυρκαγιές και τον σεισμό στην Κρήτη έχουν διατεθεί περί τα 700 εκατ. Ευρώ από το έκτακτο κονδύλι. Παράλληλα, τα κυβερνητικά μέτρα κατά της πανδημίας φτάνουν τα 40 δισ. Ευρώ.
Φρένο στα σενάρια για νέες πολιτικές ελάφρυνσης
Οι υψηλότεροι των αναμενόμενων ρυθμών ανάπτυξης (από τις αρχικές εκτιμήσεις 3,6% για το 2021 σε τουλάχιστον 6,1%) έφεραν ένα πακέτο ελαφρύνσεων και παροχών ύψους 3,5 δισ. Ευρώ για τη διετία. Οι προβλέψεις για τα έσοδα φέτος άφησαν επίσης ένα παράθυρο για νέες ελαφρύνσεις το 2022. Όμως, οι όλα δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση ενδεχομένως να διαρκέσει περισσότερο των αρχικών εκτιμήσεων εως το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Παρά την ταχεία ανάκαμψη και τα υψηλά κρατικά ταμειακά διαθέσιμα των 40 δισ. Ευρώ η δημοσιονομική εξίσωση είναι δύσκολη για την κυβέρνηση. Οι διεθνείς εξελίξεις στις τιμές δρομολόγησαν τον υπερδιπλασιασμό του ενεργειακού πακέτου στα 500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, οι έκτακτες δαπάνες – σε συνέχεια και των μέτρων στήριξης στις πληγείσες περιοχές του καλοκαιριού λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών – ασκούν πίεση γεγονός που ενδεχομένως να βάζει φρένο στα σενάρια για τη διανομή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους.
«Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς»
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Αυτό τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι μπορούμε, όμως, να κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, αξιοποιώντας την καλύτερη οργάνωση, την εμπειρία του παρελθόντος, να προετοιμαζόμαστε καλύτερα. Δεύτερον, να δίνουμε τη μάχη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και τρίτον, αμέσως μετά, να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές τους, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την αποζημίωση των πολιτών, είτε με την αποκατάσταση των περιοχών.
Ο κ. Οικονόμου εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι οι πλημμύρες στην Ευβοια μπορεί σε έως ένα βαθμό να μην συνδέονται τις πυρκαγιές. “ Για τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια, στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, θέλω να επισημάνω το εξής: Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Μέχρι σήμερα, για να προκηρυχθεί μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο, χρειαζόντουσαν 6 μήνες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον 2 χρόνια”.
Ανέφερε επίσης ότι από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση, για να απομακρυνθούν τα καμένα και να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν. Απομακρύνθηκαν κομμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα.
Ειδικότερα:
1. Ολοκληρώθηκε η υλοτομία της παρόδιας βλάστησης, κατόπιν των συνεχών παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ για την ενεργοποίηση των Δασικών Συνεταιρισμών και τη χρηματοδότηση τους από το Πράσινο Ταμείο και τις εταιρείες δωρητές. Τα κομμένα δέντρα με ευθύνη των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης και Ιστιαίας δίνονται δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση απομακρύνονται από τα πρανή των δρόμων με ευθύνη των Δήμων.
2. Υλοποιούνται, ήδη, τα αντιδιαβρωτικά έργα σε τρεις υδρολογικές λεκάνες του Δασαρχείου Λίμνης και θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και στις άλλες δύο. Επίσης, ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών και τα φράγματα βάρους. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Λίμνης εργάζονται πάνω από 500 άτομα, σε μια κινητοποίηση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, οργάνωση και αποτελεσματικότητα.
3. Υλοποιούνται, ήδη, τα αντιδιαβρωτικά έργα σε μια υδρολογική λεκάνη του Δασαρχείου Ιστιαίας και ξεκινούν άμεσα και στις υπόλοιπες προτεραιοποιημένες περιοχές.