Αποδυναμώθηκε περαιτέρω η τουρκική λίρα τη Δευτέρα, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,6%, στις 17:06 ώρα GMT, φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 9,02 ανά δολάριο, ανεβάζοντας τις απώλειες της στο 17,5% από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής.
Η υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος οφείλεται και στην ενίσχυση του δολαρίου σε σχέση με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, παράγοντας που προσμετράει στην πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει το τουρκικό νόμισμα.
Η καθοδική πορεία της λίρας ξεκίνησε όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 18% από 19% που ήταν τον περασμένο μήνα παρά την αυξανόμενη πίεση στις τιμές, κάτι που θεωρείται ότι έγινε και μετά από πιέσεις της Άγκυρας και προκάλεσε sell-off.
Τι συνέβη την Παρασκευή
Η πορεία του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείου του Ερντογάν, καθώς η λίρα έχει βουλιάξει ξανά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Πρόκειται για εξέλιξη -«ναρκοπέδιο» για τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, επηρεάζοντας αρνητικά και το κόστος εξυπηρέτησης δανείων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένο νόμισμα -και ειδικά σε δολάρια.
Την Παρασκευή δημοσίευμα του Reuters που επικαλέστηκε τρεις διαφορετικές πηγές ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας χάνει την εμπιστοσύνη του απέναντι στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Σαχάπ Καβτσιόγλου, λιγότερο από επτά μήνες αφότου τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση.
Αυτό προκάλεσε βουτιά της λίρας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα φτάνοντας μέχρι το 9,97 έναντι του δολαρίου.
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Φεχρετίν Αλτούν έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα αυτά προκαλώντας μικρή άνοδο του νομίσματος, το οποίο όμως διολίσθησε ξανά στη συνέχεια κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη τώρα για το νόμισμα καθώς θα φανεί εάν θα σπάσει και το ψυχολογικό των 9 λιρών απέναντι στο δολάριο ή εάν θα επιχειρηθεί κάποια ανάκαμψη.