Η στρατηγική συμφωνία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας ανοίγει νέο κεφάλαιο στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Παρίσι, δέχομαι άπειρες μαρτυρίες ικανοποίησης και ενθάρρυνσης εκ μέρους των πολλών φίλων της Γαλλίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Γαλλία. Παλαιά και βαθιά η σχέση μεταξύ των χωρών μας, την οποία γιορτάσαμε επίσης φέτος με την ευκαιρία των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παίρνει στο εξής μια σημαντική ώθηση. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έκανε την ιστορική επιλογή μιας ενισχυμένης συμμαχίας με τη Γαλλία: χαιρετίζω αυτή τη δέσμευση και χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός.
Η συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, εφόσον σημειώνει την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μας. Οι θέσεις μας – ήδη εγγύτατες στα διακυβεύματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης – θα συντονίζονται καλύτερα και η αλληλεγγύη μας σε περίπτωση επίθεσης θα είναι ουσιαστικότερη. Η κοινή θεώρηση ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα, σχετικά με μια Ευρώπη που οδεύει προς τη στρατηγική της αυτονομία θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία των συμφερόντων μας – ελληνικών, γαλλικών αλλά και ευρωπαϊκών – χωρίς να θέτει σε αμφισβήτηση τον διατλαντικό δεσμό που θα παραμείνει φυσικά ουσιαστικός.
Η ενίσχυση της συνεργασίας μας αποτελεί πραγματικά αποφασιστική συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα. Σε ένα διεθνές περιβάλλον επιβαρυμένο από κάθε είδους απειλές, η Γαλλία και η Ελλάδα δίνουν το παράδειγμα της αποφασιστικότητάς μας να προστατέψουμε την κυριαρχία μας, τα συμφέροντά μας, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού εδάφους. Η δέσμευση αυτή δεν συνιστά σε τίποτα απειλή έναντι οιουδήποτε, ενώ αποτελεί συγκεκριμένο παράδειγμα για την πιθανή συμβολή των κρατών-μελών στην προστασία των συμφερόντων και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χαιρετίζω την επένδυση στην οποία συναινεί το Ελληνικό Εθνος για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των όπλων του. Η απόκτηση γαλλικών οπλικών συστημάτων – αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων – θα δημιουργήσει βέβαια συνθήκες ενισχυμένης διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ασκήσεων που θα καλύπτουν περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των πληροφοριών. Επίσης, δεν ξεχνώ τη βούληση που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός να επεκταθεί η στρατηγική σχέση στον τομέα της συνεργασίας των αμυντικών μας βιομηχανιών και αυτή η τελευταία να δημιουργήσει επίσης βιομηχανική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Η ελληνογαλλική συνεργασία είναι δομική. Πέρα από τον τομέα της άμυνας, τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ελλάδας είναι συνδεδεμένα ως προς το μέλλον της βιομηχανίας μας, τη μεταναστευτική πολιτική, την οικολογική μετάβαση και τον έλεγχο των νέων τεχνολογιών. Καλώ τους γάλλους επενδυτές να γίνουν κοινωνοί αυτού του πνεύματος συνεργασίας που πρόκειται να επεκταθεί σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η οικονομία, η έρευνα, η καινοτομία, στους οποίους η Ελλάδα σημειώνει τη μεγάλη της επιστροφή στη χορεία των ευρωπαϊκών εθνών.
Ο κ. Πατρίκ Μεζονάβ είναι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα.