Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι σχεδόν όλοι ανήκουν στη μεσαία τάξη, «όσοι τουλάχιστον δεν είναι φτωχοί», υποστηρίζει σε συνέντευξη του στο News 24/7 o Eυκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα «συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν πλούσιοι».
«Το αφήγημα για τη μεσαία τάξη αποτελεί και έναν τρόπο για να ξεφύγει η προσοχή μας από τους πλούσιους. Είναι σαν ταχυδακτυλουργικό κόλπο. Μα το παιχνίδι παίζεται στους πλούσιους. Με αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ για τις γονικές παροχές και τη μείωση του φόρου επί των κερδών, καταλαβαίνουμε ότι το πραγματικό παιχνίδι για τη ΝΔ παίζεται στους πλούσιους. Το είχαν αποδείξει και στην αρχή της θητείας τους, το 2019. Στη δική μας μείωση του ΕΝΦΙΑ, που προοριζόταν για ελάφρυνση των μεσαίων, η ΝΔ προσέθεσε ελαφρύνσεις που ευνόησαν τις μεγάλες περιουσίες», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Μεσαία στρώματα βέβαια υπάρχουν», όπως είπε, προσθέτοντας ότι, σε όλη αυτή την παγκόσμια συζήτηση για τις ανισότητες, η βασική διαπίστωση είναι ότι αυτά τα στρώματα πιέζονται και συρρικνώνονται. «Δεν πιέζονται όμως από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζονται από νεοφιλεύθερες πολιτικές και τα trickle down economics», διευκρίνισε.
Όπως εξήγησε, οι αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν στις πλατείες το 2011 και το 2012, αλλά και αυτές των Κίτρινων Γιλέκων ήταν αντιστάσεις μεσαίων στρωμάτων, όχι αποκλεισμένων ανθρώπων ή μελών της παραδοσιακής εργατικής τάξης. Τα μεσαία στρώματα, κοντολογίς, είναι μία ομάδα πολυσύνθετη, «που πάντως πιέζεται. Αν όχι οι ίδιοι, τα παιδιά τους ή οι γονείς τους», ανέφερε.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος δεν στηρίζει μόνο τα λαϊκά, αλλά και τα μεσαία στρώματα. Οι μεσαίοι θέλουν καλά νοσοκομεία, καλά σχολεία, ασφάλεια στις γειτονιές. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ας πούμε, δεν βοηθά μόνο τα λαϊκά στρώματα. Όταν αυξάνεται ο βασικός, ανεβαίνουν και οι υπόλοιποι μισθοί», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Οι μεσαίοι, κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, πρέπει να διαπιστώσουν αν θα έχουν ωφέλεια από την καλή δημόσια παιδεία και την καλή δημόσια υγεία. Ακόμη, πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν θέλουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να πάνε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μία συζήτηση που μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα τους επόμενους μήνες», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Γιατί αναρριχάται πάλι η ακροδεξιά στην Ελλάδα
Ερωτηθείς για τους λόγους της επανεμφάνισης της ακροδεξιάς στη χώρα μας, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα ερώτημα, που καλό θα είναι οι δημοσιογράφοι να το θέσουν στον κ. Τσακλόγλου, στον κ. Γεραπετρίτη».
Και σημείωσε: «Γιατί, ενώ βλέπουν φαινόμενα ανοχής στην άνοδο της ακροδεξιάς – σας παραπέμπω στους κ.κ. Καραγκούνη και Πλεύρη, για παράδειγμα – δεν πράττουν κάτι; Η δική μου ερμηνεία, πάντως, είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός αυτή την εποχή είναι κυρίαρχος, αλλά δεν ηγεμονεύει. Το να ηγεμονεύει, σημαίνει ότι μπορεί να ενσωματώνει στο σχέδιό της αρκετά μεγάλα κομμάτια των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Παρά τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας και άλλων δεξιών κομμάτων σ’ όλο τον κόσμο, δεν φαίνεται να το καταφέρνει αυτό ο νεοφιλελευθερισμός. Οπότε η επικουρική στρατηγική αυτών των κυβερνήσεων είναι ο αυταρχισμός. Δημιουργούν αυταρχικές ταυτότητες, επενδύουν στο φόβο, στον εσωτερικό εχθρό (φοιτητές, νεολαία) στον εξωτερικό εχθρό (μετανάστες, πρόσφυγες). Αυτό ακριβώς το σχέδιο δίνει χώρο σε πιο ακραίες φωνές. Πρόκειται για μία επικίνδυνη στρατηγική. Μπορεί να θεωρούν ότι η ανοχή στη θεωρία των δύο άκρων φέρνει κάποια βραχυπρόθεσμα κέρδη στην κυβέρνηση, μεσομακροπρόθεσμα πάντως είναι μία πολύ επικίνδυνη στρατηγική».
Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θεωρεί πως «τουλάχιστον το ανέχεται», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ίσως ο συμβιβασμός εντός της κυβέρνησης».
Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, τόνισε ότι μερικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «πηγαίνουν παρακάτω και ενθαρρύνουν», αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα: «Όταν ο κύριος Μπογδάνος δεν διαγράφεται, όταν αναρτά ονόματα παιδιών τριών και τεσσάρων ετών, μιλάμε για ένα παραπάνω βήμα. Και αυτό, στη ΝΔ, δεν το θεώρησαν ακραίο. Η δε διαγραφή του για την παρουσία του στις γιορτές μίσους δεν συνοδεύεται από διαγραφή των υπόλοιπων στελεχών που συμμετείχαν εκεί, ενώ από τη ΝΔ αφήνουν το παράθυρο επιστροφής του Μπογδάνου ορθάνοιχτο. Όταν ο κ. Κυρανάκης αναρτούσε φωτογραφίες με ανθρώπους που έτρωγαν σουβλάκια δίπλα σε δομή με μουσουλμάνους πρόσφυγες, μιλάμε επίσης για προσπάθεια ενθάρρυνσης. Άρα, η ΝΔ κεντρικά το ανέχεται, αλλά ανέχεται και όσα στελέχη της το ενθαρρύνουν».