Λίγα 24 ωρα πριν από την κρίσιμη κοινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το μέλλον της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παραμένει αβέβαιο.
Και μπορεί τα ζητήματα που θα απασχολήσουν του δυο κορυφαίους οργανισμούς να είναι σημαντικά, λόγω της πανδημίας και των προκλήσεων της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί η Γκεοργκίεβα θα κυριαρχήσει αναπόφευκτα στις συνομιλίες.
Άκαρπη η μαραθώνια συνεδρίαση
Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε μια πεντάωρη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή, για το μέλλον της Διευθύνουσας Συμβούλου του χωρίς να λάβει απόφαση.
Τα μέλη του τόνισαν ότι θα ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η κ. Γκεοργκίεβα άσκησε πιέσεις στο προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας να αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος της Κίνας.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε κάνει «σημαντική πρόοδο» στην αξιολόγηση του σκανδάλου της Παγκόσμιας Τράπεζας για νοθεία των δεδομένων, αλλά συμφώνησε να ζητήσει «περισσότερες διευκρινιστικές λεπτομέρειες με σκοπό σύντομα να ολοκληρωθεί η εξέτασή του για το θέμα».
Πάντως, δεν είναι σαφές εάν το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου πριν από την κοινή συνεδρίαση του ΔΝΤ με την ΠΤ, ή θα περιμένει να ολοκληρωθεί και να δράσει αργότερα.
Στη συνεδρίαση η Γκεοργκίεβα αναμένεται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην παρουσίαση των νεότερων οικονομικών προβλέψεων του παγκόσμιου δανειστή.
Ποιοι στηρίζουν
Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητη έρευνα της WilmerHale έδειξε πως όταν η Γκεοργκίεβα ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, άσκησε «αδικαιολόγητη πίεση» στο προσωπικό της τράπεζας για να πραγματοποιήσει αλλαγές δεδομένων στην εμβληματική έκθεση «Doing Business» για να ενισχύσει την κατάταξη του επιχειρηματικού κλίματος της Κίνας.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και ο δικηγόρος της ισχυρίζεται ότι η έρευνα WilmerHale παραβίασε τους κανόνες του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας και της αρνήθηκε την ευκαιρία να απαντήσει στις κατηγορίες, ισχυρισμό που αμφισβητεί η WilmerHale.
Μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτερες κυβερνήσεις μέλη του ΔΝΤ δεν έχουν αποκαλύψει δημόσια τις θέσεις τους σχετικά με το αν η Γκεοργκίεβα θα πρέπει να συνεχίσει ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, μια θέση την οποία κατέχει εδώ και δύο χρόνια.
Η Γαλλία σχεδιάζει να εκφράσει την υποστήριξή της στη Γκεοργκίεβα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters την Παρασκευή.
Το Reuters αναφέρει επίσης ότι μια ακόμα πηγή από ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών (το οποίο δεν κατονομάζει) είπε ότι η Γκεοργκίεβα είχε υποστήριξη από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς κανένας ανώτερος αξιωματούχος δεν δήλωσε δημόσια το αντίθετο.
Η Γκεοργκίεβα έλαβε επίσης δήλωση υποστήριξης από Αφρικανούς υπουργούς Οικονομικών.
Ζητούν παραίτηση
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επιλέγεται παραδοσιακά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την αμερικανική διοίκηση να ορίζει τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο ασκεί ουσιαστικό βέτο σε σημαντικές αποφάσεις του Ταμείου με μερίδιο ψήφου 16,5 %, απέφυγε τη δημόσια κρίση επί του θέματος.
Η Αν Κρούγκερ , πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι η Γκεοργκίεβα πρέπει να παραιτηθεί για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του Ταμείου.
«Εάν η Γκεοργκίεβα παραμείνει στη θέση της, αυτή και το προσωπικό της σίγουρα θα πιεστούν να αλλάξουν τα δεδομένα και τις βαθμολογίες άλλων χωρών», έγραψε η Κρούγκερ. «Και ακόμη και αν αντισταθούν, οι αναφορές που θα παράγουν θα είναι ύποπτες. Το έργο ολόκληρου του ιδρύματος θα υποτιμηθεί».
Economist: Να παραιτηθεί!
Προσφάτως το περιοδικό Economist ζήτησε από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί λόγω του ρόλου της σε σκάνδαλο παραποίησης δεδομένων σχετικά με την Κίνα, ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας ότι υπονομεύει την αξιοπιστία του ΔΝΤ.
Το ιστορικό οικονομικό περιοδικό με έδρα το Λονδίνο, και αρκετά καταλυτικό ρόλο ανέφερε σε ένα καυστικό σχόλιό του ότι τα ευρήματα εξωτερικής έρευνας σύμφωνα με τα οποία η Γκεοργκίεβα πίεσε για αλλαγές στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business» το 2017 ώστε να ευνοηθεί η Κίνα, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του ΔΝΤ να ενεργεί ως θεματοφύλακας των δεδομένων για τις μακροοικονομικές στατιστικές του κόσμου.
«Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, την ώρα που δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους του, η Αμερική και η Κίνα, αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε μια νέα εποχή γεωπολιτικής αντιπαλότητας», ανέφερε ο Economist, προσθέτοντας ότι οι επικριτές της επικαλούνται ήδη τα ευρήματα ως αποδείξεις ότι, οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να αντισταθούν στην Κίνα.
«Την επόμενη φορά που το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να διαιτητεύσει μια νομισματική διαφορά ή να αναπρογραμματίσει το χρέος μιας χώρας που έχει δανειστεί από την Κίνα, οι επικριτές του ταμείου είναι βέβαιο ότι θα επικαλεστούν αυτήν την έρευνα για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ιδρύματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυρία Γκεογκίεβα, αξιότιμη υπάλληλος πολλών διεθνών θεσμών, θα πρέπει να παραιτηθεί », ανέφερε το άρθρο.
Πηγή ot.gr