Στη Γερμανία το ποσοστό εμβολιασμένων ενηλίκων είναι από ότι όλα δείχνουν υψηλότερο από ότι θεωρούνταν μέχρι πριν λίγες μέρες. Μετά από αξιολόγηση των πιο πρόσφατων στοιχείων του επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ προκύπτει ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων βρίσκεται κοντά στο 80%, ενώ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί μια φορά αγγίζει το 84%.
Με αφορμή τα νέα στοιχεία ο πρόεδρος των γερμανικών Ταμείων Υγείας Αντρέας Γκάσεν δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Τα στοιχεία που δημοσιεύει το ινστιτούτο Robert Koch μας δίνουν μεγάλη χαρά. Σχεδόν πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ποσοστό εμβολιασμού πολύ πάνω από 80%».
Μετά την διόρθωση του ποσοστού εμβολιασμού προς τα πάνω ο Αντρέας Γκάσεν αναμένει χαλάρωση των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων: «Με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων ενηλίκων δεν υπάρχουν πια επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των περιοριστικών μέτρων. Η Freedom-Day στη Γερμανία πλησιάζει».
Άρση περιοριστικών μέτρων βλέπει ο υπουργός Υγείας
Με βάση τα νέα αισιόδοξα στοιχεία του RKI και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι εφικτή η άρση, τουλάχιστον, μερικών περιοριστικών μέτρων. Ο υπουργός τόνισε ότι αρκεί να είναι κανείς εμβολιασμένος, να έχει αναρρώσει ή να προσκομίσει αρνητικό τεστ για να εισέλθει σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους: «Με τις μάσκες σε λεωφορεία και σιδηροδρόμους θα περάσουμε χωρίς προβλήματα το φθινόπωρο και το χειμώνα που έρχεται».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Πρασίνων Ντίτερ Γιάνατσεκ μιλώντας στην εφημερίδα Bild χαρακτήρισε «εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση αλλάζει ξαφνικά στρατηγική λίγο μετά τις εκλογές». O γερμανός πολιτικός πρόσθεσε: «Οι έντονες δημόσιες συζητήσεις για το νόημα άρσης ή διατήρησης των περιοριστικών μέτρων ίσως και να έδρασαν αποτρεπτικά σε ενδεχόμενες προεκλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ο επιδημιολόγος Κλάους Στερ υποθέτει ότι: «Ίσως με αυτό το τρόπο κάποιοι θεώρησαν ότι θα διασφαλίσουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Ας μη ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος». Προφανώς ο γερμανός επιστήμονας θεωρεί ότι οι ηλικιωμένοι ίσως και να καταψήφιζαν μια κυβέρνηση, η οποία θα προχωρούσε, βεβιασμένα κατά την άποψή τους, σε άρση περιοριστικών μέτρων αφήνοντάς τους στην ουσία εκτεθειμένους στον κορωνοϊό.
Στέφανος Γεωργακόπουλος (Bild, afp)