Ανακατατάξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθα , τρόποι εξεύρεσης νέων διεθνών ισορροπιών, συρράξεις, συμμαχίες , εδαφικές ανακατατάξεις, συνασπισμοί κρατών και ο αγώνας για το καινούργιο παγκόσμιο status qvo, εξελίσσεται με αμείωτη ένταση .
Το δόγμα της σημερινής διακυβέρνησης του J Biden , ξεκάθαρο από την αρχή , η Αμερική επιστρέφει στον κόσμο , χαρακτηρίζει την Κίνα αρχικά ως τον κυριότερο ανταγωνιστή της και επικεντρώνει τις δυνάμεις της στην Ανάσχεση της , ενώ στις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες , ορίζει περιφερειακές δυνάμεις και συμμαχίες με απώτερο σκοπό να διαχειρίζονται αυτές την ισορροπία των περιφερειακών συστημάτων οσο και να δαπανήσουν και τους ανάλογους πόρους για να το πραγματοποιήσουν αυτό .
Η AUKUS επιβεβαιώνει ακριβώς αυτή την κατεύθυνση , αποτελείτε ακριβώς από τον « διαχρονικά κλασσικό πυρήνα του αγγλοσαξονικού μπλοκ ΗΠΑ -ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ , καθώς και από την Αυστραλία , την μονή αγγλοσαξονική χώρα που θα αποτελέσει την βάση της ανάσχεσης της Κίνας . Εξού και θα γίνει νέο μέλος του πολύ κλειστού κλαμπ έξι κρατών που κατέχουν πυρηνικά υποβρύχια .
Το πρώτο βήμα έγινε .
Το δεύτερο βήμα είναι η αντιδράσεις που υπήρξαν από την Γαλλία να κατευναστούν . Διαχρονικό εργαλείο επίλυσης προβλημάτων στην Διπλωματία , οι διαπραγματεύσεις .
Το συμβόλαιο που είχε υπογράψει η Γαλλία με την Αυστραλία , ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πυρηνοκίνητα υποβρύχια « Barracuda “ , τεράστιο . Οι δε Λατίνοι λέγανε « Servanda sum pacta .” , δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται , αλλιώς υπάρχει αναξιοπιστία και τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει .
Αποτέλεσμα της διαδικασίας μέχρι στιγμής , η αναγνώριση του ηγετικού ρόλου του Παρισιού , στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ζώνη του Σαχελ όπως και στην Β Αφρική , όσο και μια στήριξη στην ηγετική παρουσία της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
Επομένως με την σιωπηρή συγκατάθεση της Ουάσιγκτον , αλλα σαφώς με δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου τύπου κ Ψάκι , « Ετοιμάζουμε την ανανέωση της δίκης μας συμφωνίας με την Ελλαδα..», φαίνεται η αίσθηση της δύσκολης παραχώρησης .
Της παραχώρησης στην Γαλλία να υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα.
Σηματοδοτεί η συμφωνία
- Με το άρθρο 2 την αμυντική και σε θέματα ασφάλειας συμμαχία , οσο και την αλληλοϋποστήριξη σε πιθανή παραβίαση της κρατικής οντότητας του ενός η άλλου κράτους
- Συγχρόνως η χώρα μας παραλαμβάνει 3 συν 1 φρεγάτες ¨ Belh@ra”, περνώντας το ΠΝ στην ψηφιακή εποχή . Ενώ με τους Αστερ-30 και την εμβέλειας των 120 χιλιομέτρων πράγματι ο Ελληνικός Στόλος αποκτά αντιαεροπορική άμυνα περιοχής. Πιο συγκεκριμένα πέρα από τα Γαλλικά Rafale, και οι 3+1 φρεγάτες Belhara, η Ελλάδα περιμένει και 3 κορβέτες Gowind, που μένει να διευκρινιστεί για το αν θα ναυπηγηθούν σε Ελληνικά ναυπηγεία..
- Εντάσσεται η χώρα μας σε μια Γαλλική κοινότητα κρατων και συμμαχιών , που σίγουρα αποτελεί και ισχυροποίηση αλλα και αναβάθμιση της διπλωματίας αλλα και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας .
- Το ίδιο ισχύει για τα ευρωπαϊκά ζητήματα . Όπως και για την Ανατολική Μεσόγειο , ήδη η γαλλική Total μαζί με τους Αμερικανούς αποφάσισαν την συνέχιση των ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας , όμως πρόκειται για κανονική πειρατεία, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
- Λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από χθες η άσκηση “Ευνομία” με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. . Σημαντικό να τονίσουμε πως η αγορά της ενέργειας εχει τους δικούς τις κανόνες , το φυσικό αέριο οδεύει προς δυσθεώρητες τιμές , ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος , επομένως η εξεύρεση νέων κοιτασμάτων , αποτελεί άμεση προτεραιότητα .Επομένως ενεργειακά αναβαθμιζόμαστε αφού αποτελούμε μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού της Γαλλίας , της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλα και οι ανακοινώσεις των εταιριών , όπως αναφέρουν πηγές, επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η Total είναι διαχειριστής (operator) κοινοπραξίας που συμπληρώνεται από την αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια και έχει μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Πληροφορίες θέλουν την κοινοπραξία να προγραμματίζει τον Οκτώβριο την εκκίνηση σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό τις συμβατικές της υποχρεώσεις με το ελληνικό Δημόσιο και των ΗΠΑ .
- Η Κύπρος αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο με λόγο και ρολό στην περιοχή , ενώ η Τουρκία πλέον βλέπει την ¨Γαλάζια Πατρίδα ¨να μετατρέπεται σε κεφάλαιο ελληνικής τραγωδίας . Υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Γαλλίας Κύπρου .
- Τέλος στην Λιβύη συγκλίνουμε με έναν στρατηγικό παίκτη , ο οποίος αντιτίθεται στα σχέδια της Τουρκίας , είναι ξεκάθαρα ενάντια στο Τουρκολιβυκου Σύμφωνό και στην μη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων .
“Το να υπερασπίζεσαι την Ελλάδα σημαίνει στην πραγματικότητα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου: μια κάποια ιδέα του πολιτισμού. Το Μεσολόγγι είναι οι νέες Θερμοπύλες και οι Έλληνες εξεγερμένοι, οι νέοι Λεωνίδες ένας σκοπός που παραμένει πάντοτε επίκαιρος, ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) επικαλέστηκε αυτόν τον «πνευματικό και πολιτικό αγώνα, θεμελιακό συστατικό στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς Κοινής γνώμης”.
Θεωρώ πως η μοναδική , τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο , αμυντική και όχι μόνο συμφωνία με την Γαλλία είναι μια διπλωματική επιτυχία της χώρας μας και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να την αντιμετωπίσουμε .