Τιμώντας εφέτος τη Μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου με μια εμβληματική συνεργασία, που δημιούργησε μία από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά: Το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

«Κάθε ομοιότητα με αληθινά γεγονότα, με πρόσωπα ζωντανά ή νεκρά, είναι σκόπιμη!» σημειώνουν οι δημιουργοί του «Ζ», ταινίας που διακρίνεται για την ειλικρινή οργή της για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας την εποχή της δολοφονίας του του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγορίου Λαμπράκη.

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού, που αφορά τη δολοφονία του Λαμπράκη από παρακρατικούς, το «Ζ» (που διαβάζεται «ζει», από το «ζει, ζει, ζει» κι όχι «ζήτα») έχει ως σημείο εκκίνησης την επίθεση σε μια πολιτική φιγούρα της αντιπολίτευσης (Ιβ Μοντάν) και την άμεση απόπειρα συγκάλυψης, ακολουθώντας τη μετέπειτα έρευνα από έναν ανακριτή (Ζαν-Λουί Τρεντινιάν) αποφασισμένο να φέρει τα αληθινά γεγονότα στο φως. Όμως ποιο μπορεί να είναι το τίμημα της αλήθειας σε ένα τόσο διεφθαρμένο και πολιτικά ασταθές περιβάλλον;

Πάνω σε ένα σενάριο που έγραψε μαζί με τον μετέπειτα Υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας, Χόρχε Σεμπρούν, ο Κώστας Γαβράς πλέκει ένα θρίλερ που ανεβάζει τους παλμούς όχι μέσα από υπερβολές και φτηνές ανατροπές, αλλά εντοπίζοντας τον πολιτικό τρόμο με σχολαστικότητα, μέσα από ανακρίσεις και μέσα από βλέμματα που ποτέ δεν αποκρύπτουν την αλήθεια.

Οι ορμητικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη συνδράμουν στην εντύπωση που προκαλεί το πρωτοποριακό μοντάζ της ταινίας η οποία απέσπασε τα Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας (Ξενόγλωσσης λεγόταν τότε) και Μοντάζ. Το «Ζ» υπήρξε υποψήφιο και για τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και διασκευασμένου Σεναρίου. Είναι μάλιστα μόλις η δεύτερη μη αγγλόφωνη ταινία στην ιστορία που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η προβολή της ταινίας «Ζ» στα Χανιά θα γίνει σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί μέρος της συνεργασίας των δύο Φορέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ», που θα φιλοξενήσει στην Κρήτη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τους επόμενους μήνες.

Το «ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ» είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του Ελληνικού Κινηματογράφου του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Την προβολή στηρίζει ο Παγκρήτιος σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.