Την ώρα που ανακοινώθηκαν αλλαγές στην Επιστημονική Επιτροπή, δύο τραγικά συμβάντα ήρθαν να σοκάρουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία:

*Έσπασε το φράγμα των 15.000 νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι 21 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θανάτων στην χώρα μας σε 15.012. Μέσα σε δύο χρόνια περισσότεροι από 15.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Οι περισσότεροι θα μπορούσε να είχαν σωθεί και να βρίσκονταν σήμερα ανάμεσά μας εάν είχαν εμβολιαστεί. Και,

* Ένας 21χρονος έχασε τη ζωή του από τον φονικό ιό. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη έδωσαν πραγματική για να τον κρατήσουν στη ζωή. Δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα μέλη της οικογενείας του νεαρού είναι ανεμβολίαστα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς του καθυστέρησαν πολύ να μεταφέρουν τον 21χρονο στο νοσοκομείο. Ο νεαρός κόλλησε κορωνοϊό και παρέμενε στο σπίτι χωρίς οι γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια

***
Τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται η Επιτροπή

Όσον αφορά τα της επιτροπής των Ειδικών έχω να σας πω και τούτα: Τα μέλη μένουν τα ίδια πλην ενός του καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος τοποθετήθηκε Πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Η Επιτροπή δεν πρόκειται εφεξής να απαντά σε ερωτήσεις, αλλά όλα τα ερωτήματα θα υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας το μόνο υπεύθυνο να δίνει απαντήσεις. Η επιτροπή θα μπορεί να «κοκκινίζει» περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο αλλά δεν θα επιβάλλει μέτρα. Τέλος θα συντάσσει τον επιδημιολογικό χάρτη, όπως έκανε έως τώρα με υπεύθυνος τόσο τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο και την Παγώνα Λάγιου, Αναστασία Κοτανίδου καθώς και τους κκ. Σύψα, Παρασκευή, Χατζηχρήστου και άλλους.

***
Η επόμενη ημέρα της διαγραφής Μπογδάνου

Ήταν για πολλούς αναμενόμενη η διαγραφή του Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετά τα όσα αντικομουνιστικά και εμφυλιοπολεμικά εκστόμισε. Κυρίως επειδή είχε «άνωθεν» προειδοποιηθεί για κάτι τέτοιο, όταν δημοσιοποίησε εκείνη την ανεπαίσχυντη λίστα με τα ονόματα αλλοδαπών νηπίων. Εκείνο όμως που στη ΝΔ (και κατ΄επέκταση στο Μαξίμου) ενόχλησε και δεν το περίμεναν ήταν το…timing που έγινε η διαγραφή. Ήταν η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας βρισκόταν στη γωνία στη συζήτηση για την ελληνογαλλική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής και ξαφνικά τα φώτα της κριτικής στράφηκαν προς τον Μπογδάνο. Ήταν επίσης ο τρόπος που έχει διαγραφεί μετά το “άδειασμα” του κ. Μπογδάνου στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σε μία κίνηση που πολλοί, εντός και εκτός ΝΔ, ερμήνευσαν ως μία ακόμη κίνηση να πλασαριστεί ως Νο2 στην κυβέρνηση και γιατί όχι και στο κόμμα. Αποτέλεσμα; Να δημιουργηθεί μια σύγχυση τόσο στην ΚΟ όσο και στην κυβέρνηση με τους ψυχραιμότερους να κάνουν λόγο για… «αντιπαράθεση» και άλλους για… «εμφύλιο». Έτσι

* Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας «κάρφωσε» εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Δένδια, όταν είπε από τηλεοράσεως: “Εγώ δεν υποδύομαι τον πρόεδρο και δεν μου αρέσει να τον υποδύονται άλλοι”.

* Ο κ. Δένδιας δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση Άδωνη: Απάντησε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προφανώς για να τα ακούσει και ο κ. Γεωργιάδης (πιθανότατα και το Μαξίμου) , δηλώνοντας ότι οι ενέργειες του είναι προϊόν της στενής συνεργασίας του με τον πρωθυπουργό.

*Βουλευτές της ΝΔ σημείωναν ότι ο Μπογδάνος διεγράφη από την ΚΟ όχι όμως από το κόμμα.

*Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που στην αρχή ζήτησε… εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό για τη διαγραφή Μπογδάνου, αλλά κατόπιν μετά τον σάλο που δημιούργησε η δήλωσή του αυτή επιχείρησε να την ανασκευάσει λέγοντας ότι δόθηκαν εξηγήσεις με ενημερωτικά σημειώματα προς τους δημοσιογράφους και τα γαλάζια στελέχη. Επί της ουσίας όμως, στάθηκε στο χρονικό των δηλώσεων του διαγραφέντος βουλευτή. Δεν παρέλειψε ωστόσο να δώσει τη δική του ερμηνεία τόσο για την απόφαση Μητσοτάκη, όσο και για την παρέμβαση Δένδια: «Αφού οι εξηγήσεις έχουν δοθεί και επειδή γνωρίζω 10 χρόνια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχω συνεργαστεί μαζί του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος, που σε συζητήσεις που έχουμε κάνει παλιότερα, μου έχει πει ότι τις αναφορές για τον εμφύλιο τις απεχθάνεται, ότι το παρελθόν είναι στο χρονοντούλαπο και ότι κοιτάμε το μέλλον»

* Ο κ. Μπογδάνος εμφανίστηκε αμετανόητος παρά τη διαγραφή του και υποστήριξε (με Twitter) ότι οι ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις έχουν κόστος, επιχειρώντας, έτσι να εμφανιστεί αρεστός σε ένα δεξιότερο της ΝΔ ακροατήριο.

* Μετά την αντιπαράθεση , ο κ. Μπογδάνος συνάντησε τον κ. Δένδια στο Περιστύλιο της Βουλής και οι πληροφορίες λένε ότι του ζήτησε και… εξηγήσεις. Ο κ. Δένδιας του είπε ότι ήταν λάθος τόσο το περιεχόμενο όσο και η στιγμή των δηλώσεων του.

*Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως δεν κυρώνει τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών γιατί φοβάται τους Μπογδάνους

*Κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να στηρίξει τον κ. Δένδια κάνοντας ωστόσο παράλληλα αναφορές στον Πρωθυπουργό: «Η αντίδραση Δένδια ήταν η αντίδραση που έπρεπε να είχε ένας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο και το Μαξίμου επιχειρεί τώρα να κλείσει την όλη υπόθεση, αφού σήμερα θα είναι η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την ελληνογαλλική συμφωνία.

***
Όταν ο Μητσοτάκης συναντήσει τον Καραμανλή

Θα πάμε λίγες ημέρες μπροστά το ημερολόγιο, στις 13 Οκτωβρίου, σε μια σημαδιακή μέρα για όσα συμβαίνουν τούτες τις ημέρες στη ΝΔ. Και εξηγούμαι: Την ημέρα αυτή στις 6 το απόγευμα στην Φιλοθέη, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή θα γίνει μια διπλή εκδήλωση. Εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ και εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το γεγονός εκείνης της ημέρας θα είναι οι ομιλητές. Θα μιλήσουν τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό και κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Καραμανλής, ο οποίος, όπως οι πάντες γνωρίζουν δεν ομιλεί συχνά.

Μητσοτάκης- Καραμανλής μαζί με τον ίδιο πολιτικό προσανατολισμό, όπως μου λένε οι γνωρίζοντες. Άλλωστε οι λεγόμενοι Καραμανλικοί δεν είχαν ούτε έχουν σκοπό να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στον νυν Πρωθυπουργό.

***
Οι τέσσερις εν ζωή υπουργοί του Καραμανλή

Στην επετειακή αυτή εκδήλωση θα παρίστανται και οι τέσσερις υπουργοί του Κωνσταντίνου Καραμανλή που βρίσκονται εν ζωή ήτοι οι Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Αχ. Καραμανλής, Γ. Παναγιωτόπουλος (θείος του σημερινού υπουργού Άμυνας) και Αλ. Παπαδόγγονας. Έχουν προσκληθεί επίσης όλα τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ, όλοι οι υπουργοί, ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Πέτρος Μολυβιάτης και Αχ. Καραμανλής. Υπάρχουν και δύο βουλευτές εν ενεργεία που βρίσκονταν στην Βουλή όταν το 1979 είχε υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης: Οι Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Τραγάκης. Ένα από τα ενδιαφέροντα όπως μου λένε είναι εάν παραστεί και ο Αντώνης Σαμαράς, έτσι στην ίδια αίθουσα θα βρίσκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και ένας πρωθυπουργός. Θα προβληθεί ένα βίντεο με την ιστορία της ΝΔ και ένα ακόμα για την πορεία που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ευρώπη.

***
Ο τελευταίος θυμός της Μέρκελ και τα σλοβένικα κέικ

Θα σας πάω τώρα στη Σλοβενία, όπου διεξαγόταν η Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια και θα σας πω ορισμένα πράγματα που δεν έδειξε η τηλεόραση, ούτε κατέγραψαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πρώτα απ΄όλα οι οικοδεσπότες υποδέχθηκαν τις αντιπροσωπείες με… δώρα. Ήταν ένα κουτί που περιείχε τέσσερα μικρά…. κέικ και συνταγές για σλοβένικα φαγητά, Καταξοδεύτηκαν οι άνθρωποι. Εν συνεχεία ήταν η Ανγκελα Μέρκελ ίσως η τελευταία της παρουσία ως Καγκελάριος. Μου λένε ότι δεν ήταν η παλιά Μέρκελ έτσι όπως την γνωρίζαμε. Φαινόταν συνεχώς προβληματισμένη και σπανίως χαμογελούσε. Το μόνο που θύμιζε παλιά Μέρκελ ήταν το αυστηρό ύφος με το οποίο απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για τη στάση που κράτησε στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις και με τον Μακρόν (με τον οποίο μίλησε γαλλικά) αλλά και με την κυρία Μέρκελ (με την οποία εάν και γνωρίζει γερμανικά προτίμησε να μιλήσει στα αγγλικά). Ο Μακρόν ήταν ιδιαίτερα φιλικός με τον Πρωθυπουργό. Δόθηκε στη δημοσιότητα μάλιστα μια φωτογραφία που τον δείχνει τον Μακρόν να κτυπά φιλικά τον ώμο τον κ. Μητσοτάκη, την ώρα μάλιστα που συνομιλεί με την Μέρκελ. Και κάτι ακόμα…

***
Η πρόσκληση του Σέρβου πρωθυπουργού

Συνέβη για πρώτη φορά σε τέτοιες συνόδους. Οι ηγέτες παρέδωσαν τα κινητά τους στην Γραμματεία. Έμειναν χωρίς κινητά, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Οχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να μπορέσουν να μιλήσουν για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων πιο άνετα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον Σέρβο πρωθυπουργό. Να σημειώσω ότι ο Σέρβος είχε προσφάτως επισκεφθεί τον Ερντογάν στο παλάτι του στην Άγκυρα, πλην όμως δεν έμεινε ικανοποιημένος, παρά το γεγονός ότι η τελετή υποδοχής του ήταν εντυπωσιακή. Έλεγε ότι ο Ερντογάν ήθελε μεγαλύτερο ρόλο στα Βαλκάνια απ΄ότι του αναλογεί κάτι που δεν του άρεσε. Προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Σερβία για να δείξει, όπως έλεγε πως υποδέχονται οι Σέρβοι τους πραγματικούς τους φίλους .

***
Πολιτικό γεγονός η παρουσίαση ενός βιβλίου

Όταν η παρουσίαση βιβλίου γίνεται πολιτικό γεγονός με πλήθος υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και κομματικών στελεχών, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Έτσι έγινε και το βράδυ της Τρίτης στην ταράτσα ξενοδοχείου επί της οδού Αθηνάς, με φόντο την Ακρόπολη. Η παρουσίαση του βιβλίου του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Μπαγινέτα, με τίτλο «Δύο θητείες, ένα όραμα», συγκέντρωσε πολλούς Νεοδημοκράτες. Ο Μάκης Βορίδης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, η Ζέττα Μακρή, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ήταν μεταξύ αυτών που τίμησαν τον συγγραφέα και γενικό γραμματέα. Τα πηγαδάκια πολλά, οι περισσότεροι μιλούσαν για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, για τη δουλειά που γίνεται από την κυβέρνηση, για τα προβλήματα που είναι μπροστά. Άλλωστε, έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε «σκάσει» το θέμα της διαγραφής Μπογδάνου, οπότε όλοι ήταν χαλαροί και απολάμβαναν τα κρασάκια τους και τα «καναπεδάκια».

Είχε και μερικές χιουμοριστικές στιγμές η παρουσίαση. Όπως η διήγηση του πάντα εύγλωττου Μάκη Βορίδη, για τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις του ιδίου και του Κ. Μπαγινέτα για τη νέα ΚΑΠ. Αλλά και για το γεγονός ότι από το γενικό γραμματέα του έμαθε τι είναι το… παστούρωμα. Και ο Λ. Αυγενάκης διηγούταν τα πολύωρα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Θυμάμαι τον Μπαγινέτα να έρχεται φοβισμένος στα γραφεία της ΝΔ. Ε, τώρα δεν έχει καμιά σχέση με τον φοβισμένο τεχνοκράτη που ήταν τότε», είπε.

***
Το My Way με τρεις τενόρους στο Προεδρικό

Μόλις 15 λεπτά εμφανίστηκαν οι τρεις τενόροι με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στο Προεδρικό Μέγαρο στο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και της συζύγου του. Ήταν ίσως και η πρώτη φορά που στο Προεδρικό Μέγαρο σε επίσημο δείπνο δεν ακούστηκε ούτε Θεοδωράκης, ούτε Χατζηδάκης, αλλά Φρανκ Σινάτρα (My Way), το ιταλικό O Sole Mio και το τραγούδι της Λίνας Νικολακοπούλου «Όμορφη ζωή», αυτό που λέει «βγες, τραγούδα τη ζωή, πες θα έρθει ξανά πρωί, δες τον ήλιο μ΄άλλα μάτια, με ενός παιδιού χαρά…»