Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο πρώτος που αναλαμβάνει καθήκοντα μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού. Την περασμένη Παρασκευή έγινε η επίσημη ανακοίνωση του νέου επικεφαλής, όπως διαμορφώθηκε από την 5μελή Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής.
Από τις 16 Ιουλίου που έληξε η προθεσμία κατάθεσης δηλώσεων ως τώρα, η επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλη της η Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτρια, ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, η Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων, η Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων-μηχανικός, σκηνογράφος, και η Ρένη Πιττακή, ηθοποιός, εργάστηκε συστηματικά. Μελέτησε τους φακέλους των υποψηφίων και, σε δεύτερη φάση, πραγματοποίησε τις συνεντεύξεις.
Το τιμόνι του Εθνικού διεκδίκησαν 26 υποψήφιοι – ενδιαμέσως ένας παραιτήθηκε και ένας ακόμα δεν κατέθεσε φάκελο. Εξαρχής φάνηκε πως ξεχώρισε μια short list με τους Γιάννη Μόσχο, Θοδωρή Αμπαζή, Βίκτωρα Αρδίττη, Νίκο Διαμαντή.
Σκέψεις για ακύρωση του διαγωνισμού
Ωστόσο η υποψηφιότητα που συγκέντρωσε την πλήρη αποδοχή των τεσσάρων κυριών-κριτών που είχαν επωμιστεί και το βάρος της τελικής επιλογής ήταν αυτή της συλλογικής διοίκησης από τους Ακύλλα Καραζήση, Νίκο Χατζόπουλο και Αργυρώ Χιώτη. Ο Νίκος Αλιβιζάτος εξέτασε την εγκυρότητά της με βασικό σκοπό η τελική επιλογή να μην επιδέχεται αμφισβήτηση, να μην υπονομεύει την υποψηφιότητα ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε πολλές ήταν οι σκέψεις της επιτροπής, με απώτερο στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού και τη διεξαγωγή νέου. Ολο αυτό συνοψίστηκε σε ένα υπόμνημα τριών σημείων προς την υπουργό: Αποδοχή συλλογικών υποψηφιοτήτων, μεγαλύτερη διάρκεια της καλλιτεχνικής διεύθυνσης – από τρία σε τέσσερα ή και πέντε χρόνια, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επικεφαλής να ολοκληρώσει το έργο του, και τέλος η εφεξής έγκαιρη προκήρυξή του. Το υπουργείο το απέρριψε και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη σύνταξη του πρακτικού της καταληκτικής συνεδρίασης, την περασμένη Τετάρτη.
Πρώτος στη λίστα κατάταξης, ο Γιάννης Μόσχος. Το κύρος των τεσσάρων κυριών και η στοχοθεσία του προγράμματος που κατέθεσε ο σκηνοθέτης συνέβαλαν καθοριστικά στην επιλογή του. Η μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Ερι Κύργια, που κατείχε τη θέση της αναπληρώτριας επί Δημήτρη Λιγνάδη, είναι εκείνη που θα παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό της.
Ποιος είναι ο Γιάννης Μόσχος
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Φεβρουαρίου του 1971, ο 50χρονος σήμερα σκηνοθέτης και δάσκαλος μετρά είκοσι πέντε περίπου χρόνια στον θεατρικό χώρο. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνεται από πτυχίο Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, μεταπτυχιακά και μεταδιδακτορικό με αντικείμενο το θέατρο – σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπου είναι διδάκτωρ, και έκανε τη μεταδιδακτορική έρευνά του στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Βοηθός σκηνοθέτη του Τάσου Μπαντή και του Γιάννη Χουβαρδά, ο Γιάννης Μόσχος έχει ζήσει την εμπειρία δύο σημαντικών θεατρικών σκηνών της δεκαετίας του ΄90, του Εμπρός και του Αμόρε. Η προσωπική του διαδρομή περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις και διασκευές. Η πιο πρόσφατη σκηνοθεσία του ήταν οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο το περασμένο καλοκαίρι.