Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση της ΕΕΘ/ΕΠΟ Νο 22/14.09.2021, σχετικά με τη νομιμότητα της αδειοδοτήσης των ομάδων της Football League που προβιβάστηκαν, δια της συγχώνευσης του νόμου Αυγενάκη, στην Super League 2, είναι γνωστή και αμετάκλητη.
Πρόκειται για μια απόφαση –σταθμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απόρροια και του γεγονότος πως εξέλιπαν, πλέον, οι σχέσεις εξάρτησης (σε ψηφίζω – με προσέχεις) μεταξύ της Ομοσπονδίας και των δικαιοδοτικών οργάνων της, που διαμόρφωναν τις αποδεκτές, για το «συστηματάκι» της ΕΠΟ, ισορροπίες και «γεννούσαν» συγκεκριμένα αποτελέσματα (αποφάσεις).
Από εδώ και πέρα η μεγαλειώδης αυτή απόφαση έχει αναγκαστικά επόμενο βήμα της την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, στην αποκλειστική αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν, πλέον, οι «τρεις» της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων ( Δημητρίου, Τζαφέρης, Αντωνίου) που έλαβαν την παράνομη, αντικαταστατική και αντικανονιστική απόφαση να ακυρώσουν όλη τη διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων και να καταργήσουν, αυτοί οι τρεις, τις αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειδοότησης των Ομάδων (ΠΟΑ) και του Δευτεροβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης (ΔΟΑ).
Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας να ξεκινήσει έρευνα για την αξιολόγηση των συμπεριφορών των «τριών» αλλά και του κ. Νίκου Μπάρτζη, προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΠΟ είναι δεδομένη, κοινά παραδεκτή και δεν γεννάται καμία αμφιβολία.
Υπενθυμίζουμε, πως προ ετών, μια αντίστοιχη Επιτροπή Δεοντολογίας, αυτή της FIFA τιμώρησε με έκπτωση και απομάκρυση από το ποδόσφαιρο τον Γιόζεφ Μπλάτερ, πρόεδρο της FIFA και τον Μισέλ Πλατινί, Πρόεδρο της UEFA.
Η παράθεση των σχετικών άρθρων του Κανονισμού Δεοντολογίας της ΕΠΟ (με επικούρηση από τον αντίστοιχο Κανονισμό της FIFA για θέματα απιστίας στην υπηρεσία) δεν έχει νόημα, ενδεικτικά αναφέρουμε τα άρθρα 1, 2,13, 15, 25, 26, 33, προφανώς υπάρχουν και άλλα, είτε αυτοτελή, είτε ως παράγραφοι άρθρων, το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή η αναλυτική παράθεση τους, αλλά η ανάγκη η Επιτροπή Δεοντολογίας να παρέμβει πράττονταν το αυτονόητο, δηλαδή μετά από την αμετάκλητη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, να επιληφθεί για την παραβίαση του κανονισμού δεοντολογίας από τους συγκεκριμένους.
Υπογραμμίζουμε, απλώς, πως η Επιτροπή Δεοντολογίας με την προηγούμενη σύνθεση της ξεκίνησε έρευνα και δικαστική διαδικασία σε βάρος ομάδων και προσώπων « για συμμορία, χειραγώγηση αγώνων και αποτελεσμάτων για στοιχηματικούς λόγους κ.λ.π.» χωρίς καν να αναμένει την απόφαση των ποινικών δικαστηρίων, όπως και κατά της ΑΕΚ και των διάφορων νταραβεριτζήδων και υποτακτικών της για τις «ομάδες κρούσης» στις εκλογές των Ενώσεων, η ποινική διερεύνηση των οποίων είναι σε εξέλιξη.
Έτσι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ κ. Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος, οφείλει άμεσα να ζητήσει υπηρεσιακά το σκεπτικό του Διαιτητικού Δικαστηρίου ώστε να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες στο κανονισμό δεοντολογίας διαδικασίες.
Είναι βέβαιο ότι ο Κανονισμός Αδειοδότησης της ΕΠΟ και το Καταστατικό της παραβιάστηκαν βαρύτατα και για τις παραβιάσεις αυτές προβλέπονται συγκεκριμένες ποινές στον Κώδικα Δεοντολογίας, όπως συμβαίνει και διεθνώς στο ποδόσφαιρο.
Στις διατάξεις αυτού του Κώδικα εμπίπτει η αντικαταστατική και αντικανονιστική συμπεριφορά των τριών μελών της ΕΕΘ/ΕΠΟ, όπως συμβαίνει και αναγνωρίζεται διεθνώς και όπως αποθεώθηκε στις περιπτώσεις Μπλάτερ και Πλατινί.
Αναμένουμε λοιπόν το αυτονόητο από την νέα σύνθεση της επιτροπης δεοντολογίας.
Σώστε το ποδόσφαιρο.