Νέα ερωτηματικά για ενδεχομένως ύποπτες συναλλαγές στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) που αφορούν «αφανείς αγορές ιστιοπλοικών σκαφών, περίεργες κλοπές λογιστικών βιβλίων όσο και διοχετεύσεις σημαντικών ποσών σε άσχετες επιτροπές» φαίνεται να ανακύπτουν από άγνωστο μέχρι σήμερα πόρισμα ελέγχου στην ΕΙΟ από εταιρεία ορκωτών λογιστών, τμήμα του οποίου παρουσιάζει “To Βήμα» .
Την ίδια ώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη δικαστικός πόλεμος μεταξύ της διοίκησης της Ομοσπονδίας κι ιστιοπλόων και την ερχόμενη Πέμπτη δικάζεται αγωγή με απαίτηση ύψους 100.000 ευρώ για «συκοφαντική δυσφήμιση» της ΕΙΟ από τον χρυσό ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη που έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε σχετικές καταγγελίες. Με τα στελέχη της Ομοσπονδίας να υποστηρίζουν ότι οι «σχετικές αιτιάσεις είναι αβάσιμες κι οι οικονομικοί έλεγχοι δεν ανακάλυψαν οτιδήποτε επίμεμπτο κι οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί αρκέσθηκαν σε συστάσεις».
Την τελευταία διετία λοιπόν υπήρχαν διαρκείς δημόσιες αναφορές του Νίκου Κακλαμανάκη , της Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και άλλων αθλητών της ιστιοπλοϊας για διασπάθιση μεγάλων χρηματικών ποσών στην ΕΙΟ ή κι ανάρμοστη συμπεριφορά ορισμένων μελών της.
Αρχικά γνωστοποιήθηκε πολύμηνος οικονομικός έλεγχος-μόνο για τα έτη 2018-2019 – της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην ΕΙΟ κι η οποία φέρεται να εντόπισε (σε πολυσελιδο πόρισμα που συντάχθηκε στις αρχές του καλοκαιριού ) 79 παράτυπες συναλλαγές κι ύποπτες μεθοδεύσεις. Ανάμεσα στα άλλα αναφερόταν ότι «η Ομοσπονδία δεν τηρούσε βιβλία περιουσιακών στοιχείων, δεν καταχωρούσε αναλυτικά τις συναλλαγές της και τις απέκρυπτε από τα ηλεκτρονικά ελεγκτικά συστήματα, δεν υπήρχε ανάλυση των αποδοχών των υπαλλήλων της, δεν τηρούσε εξοδολόγια κι άλλα παραστατικά για τις μετακινήσεις των μελών αποστολών των εθνικών ομάδων». Επίσης στο πόρισμα των κρατικών ελεγκτών της ΕΑΔ σημειωνόταν ότι «η εν λόγω Ομοσπονδία δεν έχει υιοθετήσει Κώδικα Δεοντολογίας κι έτσι δεν μπορούν να αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες μελών συλλογικών οργάνων, κατήρτισε ή απέστειλε εκπρόθεσμα προυπολογισμό κι ισολογισμό, προχώρησε σε δαπάνες 427.041 ευρώ πριν την έγκριση του προυπολογισμού, έκανε δαπάνες πέρα από τις εγκεκριμένες πιστώσεις.
Επίσης, δεν παρακολουθούσε λογιστικά τις πληρωμές ποσών ως προκαταβολές έναντι πραγματοποίησης δαπανών. Για συγκεκριμένο προμηθευτή διαπιστώθηκε απόκλιση του αριθμού των εκδοθέντων παραστατικών και του συνολικού ποσού μεταξύ των δηλωθέντων στην Εφορία. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε αν υποβλήθηκαν ή όχι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΟ για το ελεγχόμενο έτος. Επίσης διαπιστώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλίσεις ως προς το ύψος των καταβαλλόμενων αποδοχών μεταξύ των αναφερομένων στα στοιχεία καταβολής τους από τη ΕΙΟ και των δηλωθέντων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ»
Για το συγκεκριμένο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας υπήρξε δελτίο τύπου της ΕΙΟ που ανέφερε ότι «και στους τρεις οικονομικούς ελέγχους της ΓΓΑ, των ορκωτών λογιστών και της ΕΑΔ αποδεικνύεται περίτρανα ότι πρώτα απ’ όλα από το ταμείο της Ομοσπονδίας δεν λείπει ούτε ένα σεντ! Διαπιστώθηκαν μόνο τα ίδια διαδικαστικά προβλήματα που έχουν οι Ομοσπονδίες. Μερικές προτάσεις – συστάσεις, οι οποίες μάλιστα δεν προήλθαν από έναν τυπικό έλεγχο μη κερδοσκοπικού σωματείου αλλά από εξονυχιστικό οικονομικό έλεγχο ανώνυμης πολυεθνικής εταιρείας, οφείλονται στο γεγονός ότι από το 2016 η ΕΙΟ λειτουργεί με διοικητικό προσωπικό μείον εννιά ατόμων σε σύνολο 15 οργανικών θέσεων. Από τα 9 αυτά άτομα, μάλιστα, οι τρεις αφορούν το λογιστήριο».
Ωστόσο φαίνεται στην ΕΙΟ να έχει γίνει κι άλλος ελεγχος, σε εφαρμογή παραγγελίας της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών πριν από τεσσερα χρόνια . Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών για τις χρήσεις των ετών 2002 έως 2013. Το πόρισμα αυτού του ελέγχου φέρεται να παραδόθηκε στις 7 Απριλίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ορκωτοί ελεγκτές ζήτησαν τα αρχεία των χρήσεων από 2002 έως 2013 και παραδόθηκαν μόνον αυτά για τα έτη από 2008 έως 2013. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης η διοίκηση της ΕΙΟ ανέφερε ότι εκλάπησαν όλα τα αρχεία από τα έτη 1992 έως 2007 και έτσι δεν παρεδόθησαν τα βιβλία και στοιχεία των ετών 2002 έως και το έτος 2007. Η περίεργη κλοπή φαίνεται να έγινε σε κοντέινερ όπου κρατούντο τα λογιστικά βιβλία, ενώ φαίνεται να υπήρξε μήνυση γι αυτήν την περίεργη διάρρηξη περίπου δέκα χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κι αναφορές νομικών από το ίδιο πόρισμα των ορκωτών λογιστών δεν υπήρχε τεκμηρίωση αγοράς σκαφών, δεν εμφανίζεται μητρώο παγίων και αποθήκης κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Επιπλέον δεν φαίνεται να ενημερώνονταν οι λογαριασμοί των παγίων ενώ φέρεται να παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις σε λογαριασμούς.
Με στελέχη της Ομοσπονδίας να σημειώνουν ότι όλοι οι έλεγχοι δεν δείχνουν οτιδήποτε επιλήψιμο συμπληρώνοντας ότι «όλα τα σωματεία και όλοι οι αθλητές που έχουν πάρει σκάφη και υλικό από την Ομοσπονδία έχουν υπογράψει πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής που έχουν καταχωριστεί στην ηλεκτρονική αποθήκη της Ομοσπονδίας». Με την πλευρά του Νίκου Κακλαμανάκη να αναφέρει ότι οι εκθέσεις όλων των ελεγκτών επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του κι ότι η αγωγή σε βάρος του που εκδικάζεται αύριο έχει σκοπό να εκφοβίσει τους καταγγέλλοντες αθλητές.