Συσπείρωση, συστράτευση, σύμπνοια και συντροφικότητα. Με αυτά τα «4Σ» σκοπεύει να πορευτεί ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα και αυτό ουσιαστικά ζήτησε και στην προ ημερών σύναξη στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, παρουσία όλων των κεντρικών στελεχών από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πανστρατιάς που ζητά ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται η διεξαγωγή, μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, του πολυσυζητημένου συνεδρίου του κόμματος που έχει αναβληθεί πολλές φορές, λόγω και της πανδημίας – στα μέσα ή τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου 2022.
Εκλογές με ταξικά χαρακτηριστικά
Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά και δεν θέλει εμπόδια στην πορεία για τις εκλογές, τις οποίες προσδιορίζει ο ίδιος και το σύνολο των κεντρικών στελεχών κάπου μεταξύ της άνοιξης του 2022 ή, το αργότερο, στα μέσα του επόμενου Σεπτεμβρίου. Η κεντρική επισήμανση, και αυτό καταγράφηκε στην οικία του κ. Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια, είναι ότι πλέον υπάρχει βαθιά διαιρετική τομή στην κοινωνία με αποκλειστική ευθύνητου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκτιμάται ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά. Με αυτό το σκεπτικό αδιαφορούν για τις μετρήσεις που εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουν ότι στις επόμενες εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι νικήτρια των εκλογών. Και αυτό το στηρίζουν στις υπόγειες κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται κάτω από τα δημοσκοπικά ραντάρ.
Η σύγκρουση δύο κόσμων
Επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι οι περισσότερες από τις κυβερνητικές αποφάσεις ενισχύουν την ταξικότητα της ψήφου και ανοίγουν καλύτερους δρόμους για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παράλληλα, θεωρεί ότι στην παρούσα περίοδο έχουν σχηματοποιηθεί πλήρως τα δύο αντιπαρατιθέμενα μέτωπα σε μια σύγκρουση που κατά τον ίδιο έχει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Είναι η σύγκρουση δύο κόσμων, δύο αντιλήψεων και κοσμοθεωριών αντίθετων, σε μια εποχή που αλλάζουν όλα λόγω και της πανδημίας. Για τον πρώην πρωθυπουργό και το στενό επιτελείο του, υφίσταται πλέον πολύ έντονα μια διπολική αντιπαράθεση που ουσιαστικά δεν είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά τροφοδοτείται από την ίδια την κοινωνία και εκφράζει δύο κυρίαρχα πολιτικά μέτωπα.
Μέρες που θυμίζουν την περίοδο 1990-1993
Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης που γίνεται στο στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα, οριοθετούν τη σύγκρουση της επόμενης μέρας. Από τη μια πλευρά είναι η κυβέρνηση και η παράταξη της ΝΔ με κυρίαρχο αφήγημα την «επιστροφή στην κανονικότητα», με ξεκάθαρη όμως στόχευση αντιαριστερής κατεύθυνσης, και απέναντι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επενδύει στη συγκρότηση ενός δυναμικού αντιδεξιού πολιτικού μετώπου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι διαμορφώνονται συνθήκες που παραπέμπουν στη σκληρή αντιπαράθεση της περιόδου 1990-1993, όταν πρωθυπουργός ήταν ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και τότε, λένε, υπήρχε σαφής ιδεολογική σύγκρουση, με επίκεντρο κυρίως την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, και η αντιπολίτευση μαζί με τα συνδικάτα κέρδισαν τη μάχη. Ενθυμούνται δε την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και την παραλληλίζουν με την υπόθεση της ΔΕΗ που αποτελεί κεντρικό θέμα πολιτικής σύγκρουσης τις τελευταίες ημέρες.
Αυτό το δίπολο της περιόδου 1990-1993 οραματίζονται στην Κουμουνδούρου και στην παρούσα περίοδο με επίκεντρο μια σειρά θεμάτων, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που αποτελεί και αιτία πολέμου της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με το υπουργείο Παιδείας, η ΔΕΗ, το Ασφαλιστικό, κ.ά. Ο κ. Τσίπρας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έκανε μια ομιλία που πέρασε απαρατήρητη, στην παρουσίαση του βιβλίου που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Γαβρόγλου, «Τα κοινά της Παιδείας». Εκεί όμως ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, όπως: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πάρα πολλές παρεμβάσεις και εντός μιας περιόδου που η κυβέρνηση ήταν σε διαρκή σύγκρουση και σε διαρκή «πόλεμο», διαπραγματευτικό «πόλεμο» με τους δανειστές μας».
Η Μέρκελ, τα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης, ο κ. Τσίπρας, στον απόηχο και των γερμανικών εκλογών και όσων έχουν λεχθεί για την απερχόμενη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σημείωσε: «Τα μνημόνια και ο μηχανισμός της διακυβέρνησης υπό διαρκή εκβιασμό εκτός από μια βαθιά αντιδημοκρατική διαδικασία αποτέλεσαν ταυτόχρονα για πολλούς και μια ευκαιρία. Μια αφορμή και μια ευκαιρία. Μια αφορμή για πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις να επιβάλουν τις πιο ακραίες εκφάνσεις ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού προτάγματος. Ιδιαίτερα δε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορμή και ευκαιρία να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η υλοποίηση μιας αριστερής πολιτικής».
Πάνω στο αφήγημα της υλοποίησης μιας αριστερής πολιτικής τη «δεύτερη φορά» θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας στον δρόμο προς τις εκλογές. Γι’ αυτό και εκεί αποκαλύφθηκαν και πτυχές της στρατηγικής του, ειδικά όταν είπε πως η παρούσα κυβέρνηση «σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό πρόσημο των μεταρρυθμίσεών της, υλοποιεί όλα όσα οι δανειστές έβαλαν πάνω στο τραπέζι σε όλους τους τομείς και πίεσαν υπό την απειλή της χρεοκοπίας να υλοποιήσουμε κι εμείς αντισταθήκαμε και δεν τα υλοποιήσαμε». Η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι η επόμενη περίοδος θα είναι άκρως συγκρουσιακή σε θέματα κρίσιμα, που έχουν βαθύ ιδεολογικό πρόσημο, και όσο προχωρά η θητεία της κυβέρνησης αυτή η σύγκρουση θα είναι όλο και πιο έντονη.
Στήνουν γέφυρες με τους δυσαρεστημένους
Στις συνάξεις των τελευταίων ημερών, τόσο στην οικία του κ. Φλαμπουράρη όσο και σε άλλες, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι υπάρχει «καύσιμη πολιτική ύλη» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι εύφλεκτη και να προκαλέσει πολιτική πυρκαγιά που δύναται να κάψει σημαντικά, όχι απλώς να τσουρουφλίσει, την κυβερνητική παράταξη. H επόμενη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να είναι μια πολύ δυνατή πολιτική άσκηση, καθώς επιδιώκει να στήσει ξανά γέφυρες με κοινωνικές ομάδες από τις οποίες είχε απομακρυνθεί. Αυτό κτίζεται σταδιακά, καθώς το πρώτο μέλημα ήταν να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ακόμη υπάρχει και μεθοδικά να αντιστραφεί το πολιτικό παιχνίδι, με στόχο να δημιουργηθεί ένα αντι-ΝΔ ή αντιδεξιό μέτωπο με ηγεμονική ομάδα την αξιωματική αντιπολίτευση. Βέβαια από τη ΔΕΘ και μετά μπήκε στον δημόσιο λόγο πολύ έντονα η επισήμανση περί προοδευτικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, προχωράει η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Ουσιαστικά θα υπάρξει ένα τρίγωνο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα επικεντρωθεί στο Κοινοβούλιο με έντονη σύγκρουση με την κυβέρνηση, στους δρόμους με συμμετοχή σε πολλές κινητοποιήσεις, εξορμήσεις και περιοδείες ανά την επικράτεια, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς και στο προγραμματικό πεδίο με ειδικές εκδηλώσεις επεξήγησης του προγράμματος του κόμματος όπως εγκρίθηκε στην Εθνική Συνδιάσκεψη.
Στόχος να κερδίσει τους νέους
Το ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να κερδίσει τους νέους, που όπως φάνηκε και στις γερμανικές εκλογές είναι και το κλειδί για μια εκλογική αναμέτρηση. Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας συνεχίζει αθόρυβα τις πάρα πολλές επαφές του με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που όμως ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και έχουν ενδιαφέρουσα και σημαντική διαδρομή στο πεδίο που δραστηριοποιούνται.