Η Ρωσία όπως και πολλές άλλες χώρες αισθάνονται τις απειλές και τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Όπως και πολλές άλλες χώρες, έτσι κι εμείς, βλέπουμε, αισθανόμαστε σ’ αυτό τον τομέα όλες τις απειλές και τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της ερημοποίησης, της διάβρωσης των εδαφών, της τήξης των αιώνιων παγετώνων, οι οποίοι καλύπτουν το 60% και πλέον της επικράτειάς μας», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Εκτός των άλλων, συνέχισε ο Πούτιν, στη Ρωσία η μέση ετήσια θερμοκρασία αυξάνεται πιο γρήγορα, περισσότερο από δυόμιση φορές σε σχέση με την παγκόσμια. «Σε διάστημα δέκα ετών αυξήθηκε σχεδόν κατά 0,5 βαθμούς. Ενώ στην Αρκτική, η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η θερμοκρασία είναι ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι αλλαγές καθορίζουν τη σοβαρότητα με την οποία η Ρωσία προσεγγίζει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του εγγυάται και θα εγγυάται στο μέλλον ότι θα εφαρμόζει απαρέγκλιτα όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, καθώς και ότι θα υποστηρίζει τις ανάλογες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως είναι το πρωτόκολλο του Κιότο και η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Τι άλλαξε στην προσέγγιση της Ρωσίας;
Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος απείχε, μέχρι πρότινος, από τις όποιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Η αλλαγή στάσης της Ρωσίας οφείλεται, σύμφωνα με αξιωματούχους, στη συνειδητοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, είναι σοβαρά ταγμένη στην εφαρμογή των κανονισμών για τα όρια άνθρακα, που πιθανόν θα αναγκάσουν τις ρωσικές εταιρείες να πληρώσουν για υπερβολικές εκπομπές σε βασικούς κλάδους.
Το Κρεμλίνο βλέπει επίσης τα θέματα που αφορούν στο κλίμα ως έναν από τους λίγους τομείς που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μετά από χρόνια επιδείνωσης των σχέσεών τους.
Πόσο μολύνει
Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής αερίων του θερμοκηπίου, απορρίπτοντας περίπου το 5% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.
Σχεδόν το 90% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνει η Ρωσία προέρχεται από πηγές με εκπομπές άνθρακα, πάνω δηλαδή από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι περίπου 80%. Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στη χώρα έως και 11 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.
Η Ρωσία είναι επίσης μία από τις λίγες χώρες της Ομάδας των G20, που δεν στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα. Το βασικό σενάριο που ετοιμάζει η ρωσική κυβέρνηση για τον άνθρακα ως το 2050 προϋποθέτει αύξηση 8,2% στις εκπομπές κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες και υπολογίζει σε διπλασιασμό της εκτιμώμενης ικανότητας απορρόφησης των δασών της για να αντισταθμίσει την αύξηση.