Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη σημασία που αποδίδει στο να «γίνουν πιο ισότιμοι οι κανόνες του ανταγωνισμού στο διεθνές φορολογικό σύστημα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Πολιτική συμφωνία
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τα κράτη μέλη της G20 να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες στη σύνοδό τους στα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε σε ανάρτηση στη ροή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter πως είχε «καλή επικοινωνία» με τον αμερικανό πρόεδρο.
Good phonecall with @POTUS Biden this evening.
🇪🇺🇺🇸 are close friends & allies. We emphasised our joint commitment to move forward together on all common issues.
We took stock of developments on the Pandemic, Climate, TTC, Defence, Western Balkans & key geopolitical issues.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 4, 2021
Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με την κυρία φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε ακόμη τη «σθεναρή υποστήριξή του» στη συνέχιση της διαδικασίας εισδοχής στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.
Ενταξιακή διαδικασία
Ηγέτες της ΕΕ και χωρών της Βαλκανικής συναντώνται αύριο Τετάρτη για να συζητήσουν τις προοπτικές της ενταξιακής διαδικασίας έξι κρατών (Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).
Το ανακοινωθέν της συνόδου αναμένεται ότι θα επαναλαμβάνει τις εγγυήσεις των Βρυξελλών για τη μελλοντική εισδοχή των έξι χωρών, είπαν χθες Δευτέρα δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ωστόσο, πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανάληψης της βιαστικής εισδοχής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας (2007) και φαινομένων όπως η μαζική ροή εργαζομένων από την ανατολική Ευρώπη προς τη Βρετανία, που συνέβαλε πολλοί κάτοικοι της τελευταίας να στραφούν εναντίον της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ