Στον χώρο της προστασίας οίκων ανοχής και «στούντιο» αλλά και διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας , αναζητά η ΕΛΑΣ τους δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας 39χρονου Αλβανού ιδιοκτήτη καφετέριας στην περιοχή του Αγίου Παύλου στο κέντρο της Αθήνας. Με κύριο φόβο ότι η εν λόγω δολοφονία μπορεί να ανοίξει έναν νέο «κύκλο αίματος» ανάμεσα σε μέλη του οργανωμένου εγκλήματος κι ανταποδοτικές ενέργειες κυρίως μεταξύ αλλοδαπών. Μάλιστα εξετάζεται σοβαρά από τα στελέχη της ΕΛΑΣ η δολοφονία του να σχετίζεται με την δικογραφία η οποία σχηματίσθηκε το 2017 από την ΕΥΠ για δεκάδες πρώην στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και ιδιώτες που φέρεται (ΣΣ οι ίδιοι αμφισβητούν τα πάντα) ότι κι αυτοί πωλούσαν προστασία σε οίκους ανοχής της Αθήνας. Ακόμη επανεξετάζονται οι λόγοι της παγίδευσης του αυτοκινήτου του με εκρηκτικό μηχανισμό πριν από 11 χρόνια. Το θύμα δέχτηκε τέσσερις πυροβολισμούς στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα, με 9άρι πιστόλι, ενώ βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε.
Το όνομα του 39ρονου είχε αναφερθεί σε δικαστικό φάκελο που είχε συντάξει στις 20 Μαρτίου 2012 το Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας για δράση ομάδας Αλβανών εκβιαστών που είχαν υπό τον έλεγχό τους περίπου τριάντα οίκους ανοχής στην οδό Ιάσονος, στο κέντρο της Αθήνας κι είχαν προχωρήσει σε εμπρησμούς ορισμένων από αυτούς Η σχετική δικογραφία που σχημάτισε αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης και τα κέρδη που αποκόμιζαν τα μέλη του κυκλώματος. Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στην περιοχή για επτά χρόνια και απαιτούσε εκβιαστικά για καθένα από τους 30 οίκους ανοχής 60 ευρώ, αθροιστικά 1.800 ευρώ ημερησίως, δηλαδή ο ετήσιος τζίρος τους άγγιζε τα 600.000 ευρώ! Οι Αλβανοί προστάτες κι εμπρηστές ήταν γνωστοί στην «πιάτσα» ως «Adus Mamuta» (σ. σ: από συνδυασμό των ονομάτων των ηγετικών στελεχών της ομάδας).
Η ΕΛΑΣ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ομάδα των Αλβανών να σχετιζόταν με αναφερόμενη υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛΑΣ που είχε απασχολήσει προ τετραετίας την ΕΥΠ κι η υπόθεση αυτή παραμένει δικαστικά εκκρεμής. Στην έρευνα της ΕΥΠ προσδιοριζόταν ο ύποπτος ρόλος 27 ατόμων (πρώην και νυν αστυνομικών επιχειρηματιών, δικηγόρων κλπ) που φέρεται να σχετίζονταν έμμεσα ή άμεσα, με προστασία σε περίπου 1000 νυχτερινά κέντρα, οίκους ανοχής, λέσχες κλπ της Αττικής. Σε αυτή την έρευνα της ΕΥΠ είχαν αποδοθεί κεντρικοί ρόλοι σε 50χρονο επιχειρηματία που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι. Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο ο δολοφονηθείς Αλβανός κι ορισμένοι ομοεθνείς του να είχαν επιχειρήσει να συμμετάσχουν ή να διαδεχθούν την τελευταία διετία το εν λόγω σύστημα «προστασίας» των οίκων ανοχής . Κι ετσι ίσως –σύμφωνα με ορισμένες αρχικές εκτιμήσεις αστυνομικών- να δημιουργήθηκαν συγκρούσεις λόγω των συμφερόντων ποινικών κι ορισμένων ύποπτων ένστολων . Χωρίς ωστόσο να έχουν συγκεντρωθεί , τουλάχιστον προς το παρόν, σχετικά στοιχεία. Ακόμη εξετάζεται αν η δολοφονία του άτυχου 39χρονου να σχετίζεται με άλλες δραστηριότητες κι επιδιώξεις του οργανωμένου εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας .