Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να ακούσει νέα ευχάριστα και να διώχνει μακριά τις μαύρες σκέψεις, για όλα όσα μπορεί να του αλλάξουν τη ζωή.
Πολύ περισσότερο είναι στη φύση των πολιτικών η θετική προσέγγιση των γεγονότων, ακόμη κι αν γι’ αυτό απαιτείται προσπάθεια, με μισές αλήθειες ή ακόμη και ψεύδη, ειδικά όταν απευθύνονται στους ψηφοφόρους.
Ορισμένοι μάλιστα το λένε και «τέχνη της πολιτικής» ή ανάγκη της «επικοινωνιακής στρατηγικής» για να ελαφρύνουν το συνειδησιακό τους βάρος
Ισως για αυτόν τον λόγο είδαμε το 2009 να κερδίζει τις εθνικές εκλογές με το συντριπτικό ποσοστό 43,92% το ΠαΣοΚ του Γιώργου Παπανδρέου με το σύνθημα που πέρασε στην Ιστορία «λεφτά υπάρχουν», όταν όλοι γνωρίζαμε ότι η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και όπως αποδείχθηκε, λίγους μήνες μετά ξεκίνησαν τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων που καθόρισαν τη ζωή μας για μια ολόκληρη δεκαετία.
Γιατί όμως μας ήρθαν αυτές οι σκοτεινές σκέψεις ξανά στον νου;
Πρώτον, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μετά την άνοδο των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ βρεθήκαμε ξαφνικά σε μια προεκλογική ατμόσφαιρα και, δεύτερον, γιατί βλέπουμε το δημοσιονομικό ρολόι να γυρίζει πίσω στο 2009 (αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας), όταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε το διψήφιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το θηριώδες έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, το οποίο παρά το «κούρεμα» θα φέρουμε σε λογαριασμό το 2060.
Προφανώς οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, η ανάπτυξη επιστρέφει, η χώρα δανείζεται από τις αγορές με μηδενικά επιτόκια καθώς «βρέχει» χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες. Το ίδιο προφανές όμως είναι ότι αυτή η εποχή έχει ημερομηνία λήξης, που θα είναι το τέλος της πανδημίας.
Και τότε θα έρθει ο λογαριασμός…
Για όλους αυτούς τους λόγους, και όπως δείχνουν οι αριθμοί της οικονομίας, οι εκλογές δεν θα αργήσουν…