Behl@rra και Rafale

Το επταήμερο του Διόδωρου.

Δεν λέει να βρέξει – αλλά αυτό έχει πάψει να είναι είδηση. Και εκεί που πέρυσι τέτοια εποχή, λόγω Ιανού, φοβόμασταν τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», φέτος φοβόμαστε την «ερημοποίηση». Ετσι, καταργείται ο κανόνας ότι «είναι ανόητος όποιος περιμένει το ίδιο φαινόμενο να δίνει διαφορετικά αποτελέσματα». Η κλιματική κρίση κάνει ό,τι της αρέσει σαν κακομαθημένη σελέμπριτι – συγγνώμη, κακομαθημένος σελέμπριτι.

l Η προσωπική είδηση της εβδομάδας είναι πως δεν θα διακόψω τη συνδρομή μου στον «Le Monde», όπως σκεφτόμουν να κάνω για λόγους οικονομίας – δεν είμαι συνταξιούχος να μου δίνουν αναδρομικά κάθε τρεις και λίγο, πρέπει κάθε εβδομάδα να παίζω Τζόκερ για να γεμίζω το επιούσιο πιάτο. Και του παίχτη το πιάτο, είναι συνεχώς άδειο.

Διότι τι είναι 90 ευρώ τον χρόνο για να μαθαίνω από πρώτο χέρι τι γίνεται στη χώρα που θα μας δώσει φρεγάτες Belh@rra και αεροπλάνα Rafale που θα κοστίσουν 10 δισεκατομμύρια. Θα πεις, κάτι έγινε: πολλά είναι 10 όταν χρωστάς 400 δισεκατομμύρια; Μόλις 2,5%. Αν είχες φορτώσει γάιδαρο 400 κιλά, θα το καταλάβαινε αν του έβαζες 10 κιλά ακόμα;

Οχι βέβαια, αλλά με ανησυχεί η ιστορία με τον γάιδαρο του χότζα – όχι εκείνον που πέθανε όταν έμαθε να μην τρώει, τον άλλον που τον έθαψαν τα βάρη πάνω που είχε μάθει να σηκώνει περισσότερα κιλά και από τον Πύρρο Δήμα.

Το θαλασσινό τριφύλλι

-Ονοματίζουν όμορφα τα φονικά όπλα τους οι Γάλλοι: Behl@rra, Rafale, σαν πανάκριβα αρώματα παριζιάνικα. Οι άλλοι πουλάνε F-16, F-35, S-400, ΝΜΗΚ-125, λες και έχουν γλωσσοδέτη.

Μπελαρρρρά είναι ύφαλος, διάβασα· στον Βισκαϊκό Κόλπο, στα βάθη απέναντι από τα σύνορα ισπανικής και γαλλικής Βασκίας· από εκεί σηκώνεται τεράστιο κύμα όταν φθάνουν πάνω του με ορμή τα νερά του Ατλαντικού, 10-15 μέτρα ύψος, πάει και σκάει στην ακτή· έγινε τουριστική ατραξιόν πριν γίνει φρεγάτα.

«Belharra» σημαίνει «χορτάρι» εις την βασκικήν γλώσσα, διαβάζω· Belharra-Perdun, που είναι η επίσημη ονομασία του υφάλου, σημαίνει «πράσινο χορτάρι» και «itsas-belharra» δεν σημαίνει ούτε «φρεγάτα» ούτε «μεταξωτή κορδέλα» αλλά «φύκια» – «θαλασσινό τριφύλλι», θα έλεγε ο ποιητής.

Γιατί ύφαλος μπορεί να ονομάζεται «πράσινο χορτάρι» είναι ακατανόητο σε μένα που δεν είμαι ποιητής. Αλλά την απολύτως ανάδελφη βασκική – δεν είναι ινδοευρωπαϊκή, ούτε ανήκει σε άλλη γνωστή οικογένεια γλωσσών, κανείς δεν ξέρει από πού κρατάει το βάσκικο μπερέ που οι Γάλλοι το παρουσιάζουν ως γαλλικό – την ομιλούν μόνο οι κάτοικοί της και καμιά δεκαριά γλωσσολόγοι. Μας κάνουν πλάκα λοιπόν και μας λένε ότι οι ύφαλοι ονομάζονται χορτάρι και τα δάση, κύματα.

-Εκεί πάνω έχουν ωκεάνια κύματα, εμείς έχουμε σεισμικά – πολύ πιο επικίνδυνα: 1.300 σπίτια έπαθαν ζημιές στην περιοχή Αρκαλοχωρίου, που την έλεγαν παλιά «επαρχία Μονοφατσίου» στον νομό Ηρακλείου από σεισμό μεγάλο: 6 ρίχτερ.

Βυθίστηκε το έδαφος 16,5 πόντους, το 1/100 του Μπελχαρά – όμως στο Αρκαλοχώρι σκοτώθηκε άνθρωπος. Μέσα στην εκκλησιά που είχε πάει να επισκευάσει τον τρούλο, γιατί το είχε τάμα, λέει, αφού και η μητέρα του τον είχε τάξει στην εκκλησία όταν ήταν παιδί.

Και ο δικός μας εδώ, που οργάνωσε πέρυσι την άνοιξη εκδρομή και έφερε τον κορωνοϊό από τα Ιεροσόλυμα, τάμα το είχε και αυτός να πάει να γίνει χατζής, θυμήθηκε ο Μπούφος. Και πέθανε ο καημένος.

Ο,τι και να τους τάξεις, δεν μερεύουν άγιοι και θεοί.

-Εγινε και συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν – με πιάνει η ψυχή μου όταν είναι αυτοί οι δύο μαζί σε φωτογραφία. Βλοσυροί, καταθλιπτικοί. Πιο άγριοι και από τοιχογραφία του Κόντογλου με τους άγιους Ανάργυρους, Κοσμά και Δαμιανό.

Πλούσιο και εκεί το μενού: πύραυλοι, υποβρύχια, ακόμη και πυρηνικά  – ειρηνικά, φυσικά. Οσο και αυτά που έχει το Ισραήλ, προσπαθεί να φτιάξει το Ιράν και θα αποκτήσει η Αυστραλία με προσωπική δωρεά του Τζόνσον.

Α, ναι: αναρωτιέμαι αν πρέπει να το κάνω επαγγελματικό το δίπλωμα μου οδήγησης, να πάω στη Βρετανία που έχουν έλλειψη οδηγών φορτηγών και περίσσεια πυρηνικών υποβρυχίων. Με το Τζόκερ, δεν με βλέπω να κάνω προκοπή.

– Σοφοί παρατηρητές διαπίστωσαν ότι η ελληνο-γαλλική συνθήκη προβλέπει στήριξη μόνο όταν γίνεται «επίθεση κατά της επικράτειας»: «γιατί όχι και «επίθεση κατά της ΑΟΖ»;» αναρωτήθηκαν οι σοφοί παρατηρητές.

Εγώ που είμαι ακόμα σοφότερος, νομίζω ότι πρέπει το σύμφωνο να προβλέπει στήριξη και σε περίπτωση «επίθεσης κατά των ελληνικών ονομάτων», «επίθεσης κατά του τέρματος της Εθνικής Ελλάδος», «επίθεσης κατά των μαρμάρων του Παρθενώνος, οποτεδήποτε και αν έγινε» – θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν οι Γάλλοι να μας λύνουν «εθνικά θέματα».

l Σε «επίθεση κατά της νοημοσύνης των πολιτών» ή «επίθεση χρυσαυγιτών σε σχολείο», πρέπει να τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας, δεν θα επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας.

Δύο-τρία πράγματα που δεν ξέρω

Καλή η συμφωνία, δεν μπορώ να πω, υπάρχουν όμως 2-3 θεματάκια, ημερολόγιό μου:

1. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, δεν έχει γίνει καμία διμερής αμυντική συμφωνία στην Ευρώπη, υπήρχαν μόνο τα δύο πολυεθνικά σύμφωνα, του ΝΑΤΟ και της Βαρσοβίας.
Ανοίγουν Ελλάδα και η Γαλλία νέα ελπιδοφόρα εποχή, όπου θα υπογράφουν αμυντικά σύμφωνα Γερμανία-Σλοβενία (κατά της Σερβίας), Σερβία-Ρωσία (κατά της Ουγγαρίας), Πολωνία-Ουκρανία (κατά της Ρωσίας), Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία (κατά της Ελλάδας), Τουρκία-Αλγερία (κατά της Γαλλίας);

2. Και εκείνη η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Αραβικών Εμιράτων, τι ρόλο παίζει; Αν γίνει πόλεμος ΗΑΕ-Κατάρ, θα στείλουμε τις Μπελάρες και τα Ραφάλ στον Περσικό Κόλπο;

3. Η Ελλάδα ένα μόνο τέτοιο αμυντικό σύμφωνο έχει κάνει στην ένδοξη 200ετή ιστορία της: με τη Σερβία, που στρεφόταν κατά της Βουλγαρίας, πριν 110 χρόνια, το 1913. Και δεν το τίμησε, δεν στήριξε το 1915 τη Σερβία όταν η Βουλγαρία της επιτέθηκε – αν το θυμηθούν οι Γάλλοι, που εκείνη την εποχή πίεζαν την Ελλάδα να τηρήσει τη συμφωνία;

4. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια κόσμου: χρωστάει κάπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ, κοντά στο 240% του ΑΕΠ, περισσότερα πλέον και από την Ιαπωνία, που είναι στο 235% – μήπως εκτός από έξυπνα όπλα μάς χρειάζεται και εξυπνότερη διπλωματία;

Αραγε, μόνο εγώ ανησυχώ για όλες αυτές τις πρωτοτυπίες και τις πρωτιές, πού οδηγούν; Δεν ξέρω – βαρέθηκα όμως να περιμένω στα Λεχαινά τη βροχή, τις βροντές, τους κεραυνούς· δεν θα έρθουν. Τα μαζεύω και ανεβαίνω Αθήνα, ημερολόγιό μου.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Αμοιβαία η νέα Φραγκοφιλία: Εμείς αγαπάμε τους Φράγκους κι αυτοί τα φράγκα μας. Μόνο που τώρα πια, η θητεία στον Εβρο, αντί στον Ειρηνικό, θα χρειάζεται γερό δόντι!
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΙΚΟΣ

Αν επιτεθεί το Λουξεμβούργο κατά της Γαλλίας; Θα στείλουμε στρατό από την Ελλάδα ή αρκούν οι στρατιές των ελλήνων μεταφραστών που είναι στις Βρυξέλλες και στο ίδιο το Λουξεμβούργο;
ΜΠ. ΜΠ., ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δεν μας άρεσαν οι ζέστες! Αντε τώρα να βάζεις ζακέτα, αύριο σακάκι και μεθαύριο παλτό. Τελικά, με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένος ο άνθρωπος – ούτε με πρώτη φορά Αριστερά ούτε με πολλές φορές Δεξιά.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΝΕΥΧΑΡΙΣΤΗΤΟΣ

Μεγάλωσα· προσπαθώ να ξεχάσω την αρχή, να ξαναγυρίσω νέος στη μέση,
αφού η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ο ΑΜΟΡΓΙΝΟΣ

Βράδυ γερμανικών εκλογών και καθώς οι αναλύσεις διευρύνονται προς Ανατολάς (Θουριγγία, Βρανδεμβούργο, Σαξωνία), ελπίζω ότι η σοφή στην απλότητά της θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων θα οδηγήσει σε αντίστοιχες όμορφες εκλογικές νύχτες και τη Ρωσία.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΕΚ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο,τι και να λένε ή να γράφουν οι ειδήμονες, ο μεγαλύτερος αιφνιδιασμός στην Ελλάδα θα είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Γ. IDIOT – ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Αυτή τη χαιρεκακία που με κάθε ευκαιρία βγάζει η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας και αναπαράγουν πολλαπλώς τα κανάλια θα τη βρούμε μπροστά μας…
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Ολα τα αντί- δίχασαν και κράτησαν τον κόσμο πίσω. Παλιότερα ο τυφλός αντικομμουνισμός, σήμερα η «αντιφασιστική» υστερία, στο σημείο να χωρίζουμε και τα παιδιά σε φασίστες και αντιφασίστες! Ελεος!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Ελλάς – Γαλλία τυρολατρεία και κρασολατρεία… τα άλλα έπονται. Και την Τουρκία με τα προϊόντα μας θα έπρεπε να την κατακτήσουμε.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Πώς το λέγαμε παλιά; «Φίλε φέρε φρεγάτες…».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.