Βαρύς αναμένεται ο χειμώνας για χιλιάδες νοικοκυριά εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Οι ακραίες μεταβολές των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και την άνοδο των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων προκαλούν πιέσεις στις εταιρείες παροχής ενέργειας.
Ετσι, το αυξημένο κόστος δεν είναι δυνατόν να το απορροφήσουν και το μετακυλίουν στους τελικούς καταναλωτές. Η ελληνική αγορά είναι εξαρτημένη από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Συνεπώς οι εταιρείες ηλεκτρισμού προχωρούν σε αυξήσεις των λογαριασμών. Αυτές κυμαίνονται σε 35% με 40%, ενώ η πλήρης απορρόφησή τους επαφίεται στην ενεργοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για την επιδότηση της τιμής της κιλοβατώρας καθώς και στις επιπλέον εκπτώσεις των παρόχων. Οσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση ή και για μαγείρεμα θα διαπιστώσουν υπερδιπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρυσι. Η κυβέρνηση επίσης έχει εξαγγείλει επιδότηση, χωρίς όμως ακόμα να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση.
Σχεδόν 40% θα είναι ακριβότερο και το πετρέλαιο θέρμανσης, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει αναγγείλει περισσότερα κονδύλια για τη διάθεση του επιδόματος σε συγκεκριμένα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, στην κορυφή των θεμάτων συζήτησης των υπουργών Οικονομικών μπαίνει η εκρηκτική κατάσταση στις τιμές ενέργειας με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάζουν πλέον στο τραπέζι την εξέταση ενός σχεδίου μέτρων έναντι των ανατιμήσεων.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται αντιμετώπιση ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για όσο χρειαστεί. Προανήγγειλε πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών για το επίδομα του φυσικού αερίου.
Σοκ από τις αυξήσεις
Σοκ και δέος… προκαλούν οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης των τιμών φυσικού αερίου και της εκτόξευσης των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι μορφές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούν οι οικιακοί καταναλωτές για να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης ακριβαίνουν, με αποτέλεσμα οι οικογενειακές τους δαπάνες να επιβαρύνονται υπέρμετρα.
Το ηλεκτρικό ρεύμα
Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν αυτήν περίοδο σε κάθε σπίτι κυμαίνονται από 35% έως και 40%. Ή σε απόλυτα νούμερα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες τον μήνα το κόστος επιβάρυνσης ξεπερνά τα 20 ευρώ. Στο τετράμηνο δηλαδή ανέρχεται στα περίπου 80 ευρώ.
Το φυσικό αέριο
Ακόμη υψηλότερη είναι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Πάνω από 500.000 οικιακοί καταναλωτές που κάνουν χρήση του καυσίμου για θέρμανση και μαγείρεμα θα αρχίσουν λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς με το πάτημα του διακόπτη για την εκκίνηση των καλοριφέρ. Οι αυξήσεις που θα υποστούν φέτος κατά τη χειμερινή σεζόν θα είναι τεράστιες, με τις εκτιμήσεις να δίνουν υψηλότερο κατά 110% κόστος.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αρμόδιοι αξιωματούχοι, ένα μέσο νοικοκυριό στην Αττική καταναλώνει 1 θερμική MWh (Μεγαβατώρα) μηνιαίως και στη Βόρεια Ελλάδα 2 MWh.
Πέρυσι το κόστος ήταν 37 με 40 ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 85 ευρώ μηνιαίως για τα νοικοκυριά της Αττικής. Για τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας η δαπάνη ανά μήνα θέρμανσης ήταν στα 80 ευρώ και θα εκτιναχθεί στα 170 ευρώ.
Το πετρέλαιο
Ακριβότερη θα είναι και η θέρμανση με το πετρέλαιο για τα χιλιάδες των νοικοκυριών που θα θελήσουν να αγοράσουν ποσότητες του συγκεκριμένου καυσίμου προκειμένου να φουλάρουν τις δεξαμενές τους. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει από τις 15 Οκτωβρίου. Η μέση τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 1 ευρώ ανά λίτρο.
Οι εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς κάνουν λόγο για μέση τιμή στα 1,10 ευρώ το λίτρο όταν πέρυσι την ίδια εποχή κόστιζε 0,798 ευρώ. Δηλαδή, αν μία οικογένεια θέλει να γεμίσει τη δεξαμενή με 1.000 λίτρα θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να δαπανήσει 1.100 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2020 θα χρειαζόταν 798 ευρώ.
Συνεπώς, για να ανοίξει τα καλοριφέρ θα πρέπει να ξοδέψει πάνω από 300 ευρώ συγκριτικά με την περσινή περίοδο. Το επιπλέον κόστος θα είναι της τάξης του 38%.
Επίδομα
Η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις των νοικοκυριών από την τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους αποφάσισε να χορηγήσει επίδομα της τάξης των 9 ευρώ μηνιαίως στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ποσό που αφορά σε καταναλώσεις 300 kWh(κιλοβατωρών) μηνιαίως.
Η ΔΕΗ θα χορηγήσει επιπλέον εκπτώσεις που θα κυμαίνονται από 30% έως 39% προκειμένου να ψαλιδίσει τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές στα 2 με 3 ευρώ μηνιαίως.