Από την ελληνική λέξη «τέλος» (με την έννοια όμως της ολοκλήρωσης, της εκπλήρωσης ενός ανώτερου σκοπού) έχει πάρει το όνομα της η Telosa, μια φουτουριστική πόλη η οποία προς το παρόν βρίσκεται στα χαρτιά, αναμένεται ωστόσο να φιλοξενεί 5 εκατομμύρια ανθρώπους το 2050 – το κόστος για την κατασκευή της υπολογίζεται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν ξέρουμε ακόμη πολλά για τη χοροθέτησή της – ίσως επιλεχθεί για αυτό κάποια ερημική τοποθεσία των μεσοδυτικών ΗΠΑ ή μια έκταση κοντά στα Απαλάχια Ορη –, ξέρουμε όμως αυτόν που την έχει οραματιστεί, τον πάμπλουτο επιχειρηματία Μαρκ Λόρι δηλαδή.

Ο 50χρονος entrepreneur παραιτήθηκε στις αρχές της χρονιάς από τον ρόλο του προέδρου και CEO των σχετικών με το e-commerce δραστηριοτήτων του αμερικανικού εμπορικού κολοσσού Walmart προκειμένου να αφοσιωθεί στην υλοποίηση του ουτοπικού σχεδίου του, το οποίο περιλαμβάνει αυτόνομα οχήματα και ουρανοξύστες απόλυτα φιλικούς προς το περιβάλλον. Τον Λόρι δεν τον ενδιαφέρει απλώς να αναπαραγάγει το κλασικό μοντέλο πόλης σε μια πιο βιώσιμη εκδοχή, αλλά να θέσει το πλαίσιο για ένα νέο πρότυπο κοινωνίας, όπου ο πλούτος θα παράγεται (και θα μοιράζεται) με δικαιότερο τρόπο.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος εξηγεί πώς εμπνεύστηκε ο γοητευτικός δισεκατομμυριούχος το μεγαλεπήβολο εγχείρημά του και αναφέρεται στις περιπτώσεις αρκετών ακόμη κροίσων, οι οποίοι φαίνεται να έχουν παρόμοια σχέδια στα σκαριά.

 

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»