Με 10-15 τουλάχιστον νυχτερινές εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. κάθε μήνα σε «στέκια μπράβων» και νυχτερινά κέντρα, με ελέγχους ή προσαγωγές «νονών της νύχτας» επιχειρούν πλέον τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές ασφαλείας να περιορίσουν τη δράση των 10 συμμοριών (με 340 περίπου μέλη) της ελληνικής μαφίας, η οποία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 25 δολοφονικές επιθέσεις την τελευταία τριετία. Ανάμεσα στα θύματά της ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, η εξιχνίαση της δολοφονίας του οποίου, τον περασμένο Απρίλιο, παραμένει ένας δυσεπίλυτος γρίφος από πλευράς συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων. Κι αυτό παρότι οι αρχές ασφαλείας φαίνεται να έχουν σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Με κύριο φόβο ότι ο κύκλος των δολοφονιών θα συνεχισθεί τις επόμενες εβδομάδες με νέα «συμβόλαια θανάτου» αφού αναμένεται να δημιουργηθούν νέες διενέξεις στον κόσμο της νύχτας με το άνοιγμα εκατοντάδων νυχτερινών κέντρων για τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.
Σταμάτησε η έρευνα Χρυσοχοΐδη
Επιπλέον η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί μέσω μιας δεκαμελούς επιτροπής που αποτελείται από αξιωματικούς κρίσιμων υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής (από τα Τμήματα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Εκβιαστών, Ναρκωτικών, Οργανωμένου Εγκλήματος και άλλα) να εξετάσει όλες τις πτυχές της δράσης των ποινικών και ανάμεσα σε αυτές τις εκβιάσεις, το λαθρεμπόριο, τις ύποπτες επενδύσεις, προκειμένου να περιορίσει την εγκληματική δράση τους. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι η μεγάλη έρευνα για τη δράση 500 μελών του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος – κυρίως «νονούς της νύχτας» – που είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σταμάτησε πριν ακόμη αρχίσει. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ζητήσει συνολικό έλεγχο των κακοποιών από ΣΔΟΕ, ΑΔΑΕ, Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος και άλλους ελεγκτικούς φορείς προκειμένου να ασκηθεί «πίεση» που θα οδηγήσει στην αδρανοποίησή τους. Ο πρώην υπουργός ζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά. Ομως η «λίστα των 500» θεωρήθηκε ότι δεν είχε ουσιαστική υπόσταση και νομική «βάση». Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων κρίθηκε ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος των 23 συνολικά συμμοριών, με περιγραφή εκβιασμών, αιματηρών επιθέσεων κ.λπ., ουσιαστικά αποτελούσε ένα απλό άθροισμα-συνένωση παλιών δικαστικών φακέλων οι οποίοι είχαν κριθεί (σχεδόν όλοι) τελεσίδικα από διάφορα δικαστήρια της χώρας.
Δολοφονημένα ηγετική μέλη
Επιπλέον, πολλοί από τους κακοποιούς για τους οποίους είχε ζητηθεί εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να αποθαρρυνθούν, είχαν δολοφονηθεί προ πολλών ετών και κάτι τέτοιο δεν είχε οποιοδήποτε νόημα. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην πρώτη συμμορία της λίστας Χρυσοχοΐδη, που θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. η πιο ισχυρή, δρούσε στα δυτικά προάστια (κυρίως στην περιοχή Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού κ.λπ.) από το 2000 και αριθμούσε 70 μέλη, ηγετικά στελέχη της έχουν δολοφονηθεί ή φυλακισθεί. Επιπλέον στη δεύτερη εγκληματική ομάδα της ίδιας λίστας που είχε εμφανισθεί στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά και στην παραλιακή και αριθμούσε συνολικά 92 άτομα, από τα οποία 32 με κύριους ρόλους στην ιεραρχία της, τα τρία ηγετικά μέλη της έχουν δολοφονηθεί την περίοδο 2017-2018 στο πλαίσιο των αντιπαλοτήτων των ποινικών.
Τα «κενά» στην υπόθεση Καραϊβάζ
Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ως το πλέον κρίσιμο θέμα την εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που θεωρείται ότι είχε σημαντικές ομοιότητες, ως προς τον τρόπο δράσης, με εκείνη της δολοφονίας του αποφυλακισθέντος ιδιώτη Μανώλη Καραγιάννη τον Ιούνιο του 2018 στο Π. Φάληρο. Οι διωκτικές αρχές θεωρούν ακόμη ζωτικής σημασίας τον εντοπισμό της βέσπας τύπου Beverly στην οποία επέβαιναν οι δύο δολοφόνοι του δημοσιογράφου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πάρα τις επισταμένες έρευνες δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί ο κάτοχος του διτρόχου αλλά ούτε και να βρεθεί αυτό, χωρίς να υπάρχει και η πλήρης εικόνα του δρομολογίου που ακολούθησε.
Τα «φέουδα» της Αττικής μετά την πανδημία
Ενα από τα βασικά ζητούμενα στον χώρο της ασφαλείας για το επόμενο χρονικό διάστημα – ύστερα κι από την αδρανοποίηση ή εξάρθρωση πολλών ενόπλων οργανώσεων «αντάρτικου πόλης» – είναι ο περιορισμός της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος και η αποφυγή των αλλεπάλληλων δολοφονικών επιθέσεων της περιόδου 2019-2021.
Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να ελέγξει τον χώρο των ποινικών, να χαρτογραφήσει εκ νέου τις δράσεις των νονών της νύχτας και τα «φέουδα» που δημιουργούνται στην Αττική μετά την πανδημία. Επιχειρώντας να προβλέψει ποιες νέες ή παλαιότερες διενέξεις και εγκληματικές εκκρεμότητες θα οδηγήσουν σε νέο τρομακτικό «κύκλο αίματος». Μάλιστα ήδη φαίνεται να έχουν δοθεί πληροφορίες για τα νέα πιθανά θύματα στον «πόλεμο της νύχτας», παρότι προς το παρόν υπάρχει η εικόνα των «διστακτικών κακοποιών μετά την τελευταία αιματοχυσία». Με την Αστυνομία να επιχειρεί, με συνεχείς παρεμβάσεις, με παρουσίες σε νυχτερινά κέντρα και σε άλλα καταστήματα να αποθαρρύνει τους μπράβους. Και έτσι να μειώσει την έκταση των εχθροπραξιών για επιβολή και εκδίκηση στην ελληνική μαφία, καθώς και τις επακόλουθες ανθρώπινες απώλειες.
Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία χαρτογράφηση της Ασφάλειας Αττικής στο Λεκανοπέδιο, μετά την «καραντίνα» δίνουν «παρών» περίπου 10 συμμορίες με έδρα τις περιοχές Γκύζη, Περιστέρι (Μπουρνάζι), Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, Πειραιά (πρώην Τρούμπα), Χαϊδάρι, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Ιωνία. Συνολικά υπολογίζεται ότι σε αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις πώλησης προστασίας, εκτός από τους ισάριθμους ηγέτες υπάρχουν 20-30 «υπαρχηγοί» και ποινικοί με οργανωτικούς ρόλους και άλλα 300 άτομα που λειτουργούν ως «εισπράκτορες», διακινητές ναρκωτικών, μέλη ομάδων κρούσης κ.λπ. Παρότι αναφέρεται συχνά ότι τα «ηνία» στον κόσμο της νύχτας αναλαμβάνουν σταδιακά Αλβανοί ή αλλοδαποί από το πρώην ανατολικό μπλοκ, από τις χαρτογραφήσεις και αναλύσεις των αρμοδίων υπηρεσιών δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. Εχει αναδειχθεί ότι συνολικά δραστηριοποιούνται περίπου 70-80 Αλβανοί, σε συμπληρωματικούς ωστόσο ρόλους.
Εκείνο όμως που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους ερευνητές των εγκληματικών ενεργειών είναι ο προσδιορισμός των προσώπων που προχωρούν σε δολοφονικές επιθέσεις, σε ρίψεις πυροβολισμών κ.λπ. Ετσι έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μία ομάδα 5-7 αλβανών ποινικών με εμπειρία στα «συμβόλαια θανάτου» που προσκαλούνται από τις ελληνικές συμμορίες, έχουν κύριο λόγο στις αιματηρές επιθέσεις και ακολούθως οι περισσότεροι φυγαδεύονται στη γειτονική χώρα. Ακόμη, στις δολοφονίες θεωρείται ότι συμμετέχουν τουλάχιστον 7-8 έλληνες κακοποιοί που έχουν προσκολληθεί σε τρεις μεγάλες συμμορίες.