Η Ιταλία θέλει να υπάρξει σαφής δέσμευση από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο, που θα διεξαχθεί στα τέλη του Οκτωβρίου στη Ρώμη, για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι ο πιο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως και για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Μιλώντας κατά την συνάντηση Youth4Climate που διεξάγεται στο Μιλάνο, ο Ντράγκι σημείωσε ότι ασκεί πιέσεις στις χώρες να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και να είναι έτοιμες, σε ορισμένες περιπτώσεις, να λάβουν πιο τολμηρές.
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια δέσμευση της G20 για την ανάγκη να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό. Και θέλουμε να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την επίτευξη αυτού του στόχου του 1,5 βαθμού», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός ενώπιον 400 νέων από όλον τον κόσμο που συναντώνται στο Μιλάνο.
Η Ιταλία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της G20 και διοργανώνει μαζί με την Βρετανία την COP26 που θα διεξαχθεί στην Γλασκώβη τον Νοέμβριο, “ενθαρρύνει τις χώρες να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για το κλίμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναλάβουν ακόμη πιο τολμηρές”, συνέχισε ο Ντράγκι, η ομιλία του οποίου διεκόπη για σύντομο διάστημα από διαδηλωτές.
«Η οικολογική μετάβαση δεν αποτελεί επιλογή – είναι ανάγκη», υπογράμμισε.
Τα πλούσια κράτη, που δεσμεύτηκαν πριν από μια δεκαετία να κινητοποιούν ετησίως 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθούν τις ευάλωτες χώρες να προσαρμοστούν και να κάνουν μια μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας, χρειάζεται να εκπληρώσουν αυτήν τους την δέσμευση, πρόσθεσε.
Αυτή η δέσμευση των πλούσιων χωρών θα πρέπει να φέρει τη μορφή δωρεών κι όχι δανείων, υπογράμμισε επίσης σχετικά με τον στόχο αυτόν.
Ο Ντράγκι σημείωσε εξάλλου ότι οι τρέχουσες υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να εμμείνουν, αν και όχι στα τρέχοντα επίπεδα.
Η G20, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της οποίας θα συναντηθούν στην Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου, «περιλαμβάνει χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περισσότερο από το 75% των εκπομπών» των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνέχισε.
«Όλοι οι μεγάλοι παράγοντες και ρυπαίνοντες είναι εκεί», τόνισε ο Ντράγκι, ο οποίος προηγουμένως είχε συναντηθεί με την Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στο Μιλάνο.
Οι 400 νέοι ηλικίας 15 ως 29 ετών από 200 χώρες που συναντώνται στο Μιλάνο θα παρουσιάσουν σήμερα το κοινό τους όραμα για τις δράσεις έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και τις δράσεις προτεραιότητας, που πρέπει να αναληφθούν, στους υπουργούς που θα συνεδριάσουν ως το Σάββατο στο Μιλάνο για να προετοιμάσουν την COP26.
«Η γενιά σας είναι αυτή που έχει να χάσει τα περισσότερα από την κλιματική αλλαγή (…) Έχετε δίκιο που απαιτείτε υπευθυνότητα και αλλαγή», είπε απευθυνόμενος στους νέους ο Ντράγκι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους ακτιβιστές ότι θα συνηγορήσει κατά την σύνοδο κορυφής της G20 στην Ρώμη υπέρ της επίσπευσης της υλοποίησης της δέσμευσης για την κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τις ευάλωτες χώρες, δήλωσε παράλληλα η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσα Νακάτε, η οποία μετείχε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Τούνμπεργκ και την ακτιβίστρια από την Ιταλία Μαρτίνα Κομπαρέλι ο Ιταλός πρωθυπουργός πριν από την ομιλία του στην διάσκεψη Youth4Climate.
«Ελπίζω ότι ο Ντράγκι θα τηρήσει την υπόσχεσή του», σημείωσε η Νακάτε στο περιθώριο της διάσκεψης.
«Η αρχή του τέλους»
Η επερχόμενη σύνοδος COP26 μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για την κλιματική αλλαγή καθώς η αλλαγή, στην κλίμακα που απαιτείται, είναι «απολύτως εφικτή», υπογράμμισε στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς την διάσκεψη Youth4Climate.
«Θέλουμε να βγουν τέσσερα πράγματα από την COP26 στην Γλασκώβη: άνθρακας, αυτοκίνητα, χρήματα και δέντρα», πρόσθεσε.