Μέχρι το 2028 η Κίνα ελπίζει να έχει έτοιμο έναν νέο πύραυλο «βαρέων-βαρών», αρκετά ισχυρό για να εκτοξεύει πληρώματα στη Σελήνη, πιθανώς και στον Άρη.
Ο νέος πύραυλος θα μπορεί να εκτοξεύει προς το φεγγάρι φορτία 15-50 τόνων, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Λιου Μπινγκ, μηχανικός της China Aerospace Science and Technology, βασικού εργολάβου του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Θα μπορεί επίσης να εκτοξεύει στον Άρη φορτία 12-44 τόνων, ανέφερε ο Λιου σε αεροπορικό σόου που πραγματοποιείται στην πόλη Τσουχάι.
Ο μηχανικός δεν διευκρίνισε σε ποιον πύραυλο αναφερόταν, πιθανότατα όμως πρόκειται για τον Long March 9 που είχε προαναγγείλει παλαιότερα η Κίνα.
Κινεζικά μέσα είχαν αναφέρει τον Μάιο ότι ο Long March 9 θα έχει βάρος 4.140 τόνων κατά την εκτόξευση και θα προσφέρει ώση 5.760 τόνων.
Ο μεγαλύτερος κινεζικός πύραυλος μέχρι σήμερα, Long March 5, έχει βάρος 849 τόνους και προσφέρει ώση 1.078 τόνων.
Η Κίνα πραγματοποίησε φέτος τις πρώτες δύο από τις συνολικά 12 αποστολές που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση του δικού της διαστημικού σταθμού, απάντηση του Πεκίνου στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Τον Δεκέμβριο είχε προηγηθεί η μεταφορά δειγμάτων από τη Σελήνη στη Γη με την αποστολή Chang’e-5.
Η NASA σχεδιάζει την επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη το 2024, ωστόσο το εγχείρημα εκτιμάται ότι πιθανότατα θα αναβληθεί λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του πυραύλου SLS.