Καθυστερήσεις στη μεταφορά ασθενών που υποψιάζονται έμφραγμα παρατηρούνται τελευταία λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να εδραιώνονται μόνιμες βλάβες και να καθυστερεί η θεραπεία και αποθεραπεία του ασθενή. Ο μέσος χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε κλήσεις για πόνο πίσω από το στέρνο φτάνει πλέον τα 502 λεπτά, από 300 λεπτά που ήταν πριν την έναρξη της πανδημίας.

Και αυτό συμβαίνει τώρα, ενώ μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας η χώρα μας είχε πετύχει μείωση των εμφραγμάτων κατά 20%, εξαιτίας των τακτικών καρδιολογικών ελέγχων.

Ευτυχώς όμως, με την αύξηση του εμβολιασμένου πληθυσμού, μειώνεται σταδιακά ο φόβος των ασθενών να επισκεφθούν το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι επισκέψεις των καρδιοπαθών στο γιατρό τους να έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2019, δηλαδή πριν την πανδημία.

Τα παραπάνω τόνισαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Ιωάννης Κανακάκης, ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας Ιωάννης Γουδέβενος και ο γενικός γραμματέας της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας στην πανεπιστημιακή κλινική στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Τούτουζας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Το κεντρικό μήνυμα για φέτος, είναι «Συνδέσου με την καρδιά σου».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβλήματα μυοκαρδίτιδας από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνια, αφού αφορούν 30 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σπανίως είναι σοβαρά, αφού μόνο ένας ασθενής χρειάστηκε μονάδα εντατικής, ενώ κανείς εμβολιασμένος δεν πέθανε από αυτή την αιτία. Αντίθετα, η μυοκαρδίτιδα ξεπερνιέται με την πάροδο του χρόνου.

Για την προστασία της καρδιάς μας, χρειάζεται να περπατάμε τρία χιλιόμετρα την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα και να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ θα πρέπει να βγάλουμε από τη διατροφή μας τα επεξεργασμένα κρέατα, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου διεθνώς. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο καρκίνος και στην τρίτη ο κοροναϊός.

Υπέρταση

Δυο νέοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη υπέρτασης διαπιστώθηκε πως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση, η οποία δεν αφορά μόνο ισχυρούς ήχους όπως η κίνηση των αυτοκινήτων, τα κομπρεσέρ ή οι χαμηλές πτήσεις των αεροπλάνων, αλλά ακόμη και η μουσική που ακούμε, γεγονός που φαίνεται να εμπλέκει στη διαδικασία της πίεσης και τον ακουστικό πόρο. Η επίδραση της ηχορύπανσης είναι τόσο καθοριστική, που οι καρδιολόγοι συνιστούν στους ασθενείς τους ως λύση, ακόμη και τη μετακόμιση

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Κανακάκης, τόνισε ότι οι άνθρωποι άνω των 70 ετών θα πρέπει να διατηρούν την πίεσή τους στο 120-80.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα μέτριου κινδύνου για καρδιαγγειακά, αιφνίδιο θάνατο και έμφραγμα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Γουδέβενος, καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται στους άνδρες στα 65 και στις γυναίκες στα 72 κατά μέσο όρο. Ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν απινιδωτή που κοστίζει μόλις 1000 ευρώ, οπότε πρέπει να αποτελέσει βασικό εξοπλισμό σε εστιατόρια, γήπεδα και άλλους χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση πληθυσμού.

Χοληστερίνη

Η διατήρηση της χοληστερόλης στα φυσιολογικά επίπεδα θεωρείται καθοριστική από τους καρδιολόγους. Για την επίτευξη φυσιολογικών τιμών στους ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία η συστηματική χορήγηση στατινών, μπορεί να συνδυαστεί με περιοδική χορήγηση νέων θεραπευτικών σχημάτων που χορηγούνται περιοδικά, ανάλογα με το είδος του σκευάσματος από δυο εβδομάδες μέχρι και ανά εξάμηνο. Ταυτόχρονα, η κακή χοληστερόλη (LDL) για δευτερογενή πρόληψη μετά από έμφραγμα θα πρέπει να παραμένει πάντα σε επίπεδα γύρω στο 55mg/dl, με το συνδυασμό κατάλληλης αγωγής και διατροφής.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Σε ότι αφορά τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας, νέες θεραπείες πρώτης γραμμής έχουν παρουσιαστεί τελευταία για αυτή την κατηγορία ασθενών είτε πάσχουν και από διαβήτη, είτε όχι. Στη χώρα μας αναπτύσσονται σταδιακά, Ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας.

Στις περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας, όπως τόνισε ο κ. Τούτουζας, η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου είναι η καλύτερη αγωγή, αν και υπάρχουν και εδώ νέες θεραπείες πρώτης γραμμής για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή χωρίς. Αντίστοιχα, σε ότι αφορά την πρωτογενή πρόληψη με ασπιρίνη, σε ασθενείς με διαβήτη, διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας από το πεπτικό, οπότε πλέον η σύσταση για λήψη ασπιρίνης, αφορά ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου.

Κάπνισμα

Σε ότι αφορά το κάπνισμα και την παχυσαρκία ως παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, οι καρδιολόγοι συνιστούν την διακοπή του καπνίσματος, έστω κι αν η διακοπή του τσιγάρου συνοδεύεται από αύξηση του βάρους.