Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς μίνι lockdown. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, μετά και από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής η πόλη θεωρείται… κατακόκκινη και η απόφαση για το αν θα μπει στο συγκεκριμένο καθεστώς, όπως άλλες περιοχές στην ίδια επιδημιολογική κατάσταση, είναι πολιτικό ζήτημα.
Ποια μέτρα θα ισχύσουν
Αν η Θεσσαλονίκη τεθεί σε καθεστώς μίνι lockdown, θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τι εκτιμά μέλος της Επιτροπής
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προκύπτει από την Ολομέλεια είναι το εξής: Οι κόκκινες περιοχές, μπαίνουν αυτόματα σε απαγορευτικό, άρα τα νέα μέτρα – σε περίπτωση που αποφασιστούν – θα ανακοινωθούν πιθανότατα από την Πολιτική Προστασία αφού αυτή είναι υπεύθυνη.
Δεν υπάρχει περίπτωση κόκκινη περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην μπει σε lockdown. Αυτό που αποφασίστηκε σήμερα, είναι ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι πολίτες θα εισέρχονται μόνο με 3 προϋποθέσεις: ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης ή rapid test.
Να σημειώσουμε ότι η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, ημέρα που θα έχουμε και την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Ήδη την Τρίτη, σε σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες, αποφασίστηκε η Θεσσαλονίκη, όπου χθες καταγράφηκαν 435 κρούσματα, να προβιβαστεί σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Λάρισα που την Τρίτη εμφάνισε 183 κρούσματα.
Ραγδαία η αύξηση νοσηλειών
Σημειώνεται εξάλλου ότι η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο είναι ραγδαία. Ειδικά στις ΜΕΘ – COVID η αύξηση ανήλθε σε 24,49%, ενώ στη Μακεδονία -εκτός Θεσσαλονίκης, έφτασε στο 38,46%.
Την ίδια ώρα, εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62% Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και σημειώνουν ότι πρέπει να «ανέβει» ο ρυθμός των εμβολιασμών.
Τι εκτιμά ο Νίκος Θωμαΐδης
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ φαίνεται ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης στις περιοχές αυτές. Και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, που αναμένεται να φτάσουν τις 3.500 ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν.
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τέτοια εποχή ξεκινούσε το δεύτερο κύμα, πολύ αργά. Τώρα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως να ξεκινάει το 5ο κύμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τέλος Οκτωβρίου».
Ο καθηγητής προσέθεσε ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, δηλ. κάτω από το μέσο όρο, όπως και στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Δανία και η Γερμανία, που έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών, θα δείτε ότι ολοκληρώνεται πολύ ομαλά αυτό το 4ο κύμα και δεν φαίνεται ορατή μία νέα αυξηση. Είναι σαν να βγαίνουν από την πανδημία, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι σίγουρα θα υπάρχει μια νέα διάδοση στους μη εμβολιασμένους αλλά θα είναι πιο ήπια.