Στο επίπεδο 4, «κόκκινο» πρόκειται να ενταχθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Λάρισας, όπως αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας για τη νόσο Covid-19, που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα.
Παράλληλα, όπως φαίνεται στο χάρτη, στο «κόκκινο» παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας, ενώ στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» «πέφτει» η ΠΕ Αργολίδας.
Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη όσες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 4 ισχύουν τα εξής ειδικά τοπικού χαρακτήρα μέτρα:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 έως 06:00, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Η έναρξη των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μετά την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ.
Ραγδαία η αύξηση νοσηλειών
Σημειώνεται εξάλλου ότι η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο είναι ραγδαία. Ειδικά στις ΜΕΘ – COVID η αύξηση ανήλθε σε 24,49%, ενώ στη Μακεδονία -εκτός Θεσσαλονίκης, έφτασε στο 38,46%.
Στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας αντιμετωπίζουν τα σοβαρά περιστατικά Covid αλλά και τα παιδιατρικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή σχέδιο θωράκισης των γενικών νοσοκομείων, των γειτονικών νομών, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά Covid και παιδιατρικά περιστατικά με κοροναϊό.
Την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ομάδες γιατρών (εντατικολόγοι, παιδίατροι, λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι) προκειμένου να επανεκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κοροναϊού.
Αύξηση ιικού φορτίου
Την ίδια ώρα, εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62% Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και σημειώνουν ότι πρέπει να «ανέβει» ο ρυθμός των εμβολιασμών.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ φαίνεται ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης στις περιοχές αυτές. Και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, που αναμένεται να φτάσουν τις 3.500 ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν.
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τέτοια εποχή ξεκινούσε το δεύτερο κύμα, πολύ αργά. Τώρα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως να ξεκινάει το 5ο κύμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τέλος Οκτωβρίου».