Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπόγραψε η χώρα μας με την Γαλλία.
Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες».
«Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Γιατί η Ελλάδα επέλεξε τις γαλλικές φρεγάτες έναντι των αμερικανικών
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα επέλεξε τις γαλλικές έναντι των αμερικανικών φρεγατών.
Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, «επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού. Κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το Ναυτικό είχε θέσει.
«Υπάρχει πάντα η δυνατότητα, παρότι τα πλοία αυτά θα κατασκευαστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, να υπάρχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσφέρει σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο σημείο αυτό πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία με τη Γαλλία δεν ανταγωνίζεται σε καμιά περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μάλιστα, υπενθύμισε πως εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει 5ετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, «επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».
«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτή την πολύ σημαντική συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα. Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευτούν μαζί για πολλές δεκαετίες στο μέλλον» κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στο «θερμό» καλοκαίρι του 2020 με την Τουρκία.