«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά τη χώρα μας σε σημείο που δεν ήμασταν συνηθισμένοι να το βλέπουμε το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο «Newsbomb.gr», μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια σπουδαία εθνική επιτυχία, που αλλάζει την εικόνα, όχι απλώς στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό, συμβαίνει για τρεις κυρίως λόγους, όπως είπε και εξήγησε: «Ο πρώτος είναι ότι με την συμφωνία με τη Γαλλία, υπάρχει στο άρθρο 2 η ρήτρα της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη δεχτεί επίθεση από ξένη, από τρίτη δύναμη. Η συμφωνία αυτή ισχύει πέρα και πάνω από τις υποχρεώσεις που δεσμεύουν τις δύο χώρες στους Οργανισμούς που συμμετέχουν, ανεξαρτήτως, δηλαδή, τι δεσμεύσεις έχει η Ελλάδα και η Γαλλία στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους Οργανισμούς. Είναι σπουδαίο και για λόγους ουσιαστικούς και για λόγους συμβολικούς – καθώς η χώρα μας υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα – να έχει αυτή τη συμφωνία με την πιο σημαντική στρατιωτικά δύναμη της Ευρώπης, τη Γαλλία».
Ο δεύτερος λόγος της στρατηγικής αναβάθμισης, προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό αποκτά υπερσύγχρονα όπλα. «Αποκτά ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στις φρεγάτες, πλήρως εξοπλισμένες, στις διαστάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Και ο τρίτος λόγος, για τον οποίο μιλάμε για μια συμφωνία «ουσιαστικής στρατηγικής αναβάθμισης», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πέρα από τα οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και τη Γαλλία, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για αυτό που ονομάζουμε στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».
Μίλησε, μάλιστα, συγκεκριμένα για τη συγκρότηση ευρωστρατού, λέγοντας πως μιλάμε για «ένα βήμα αυτόνομο, ανεξάρτητο, ουσιαστικό, για μια κοινή αμυντική πολιτική της Ευρώπης, ίσως ένα βήμα προς τη συγκρότηση μιας μορφής ευρωστρατού, κάτι που συζητιέται και που νομίζω ότι έχει αναδειχθεί ως αναγκαιότητα, με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες και το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η χώρα μας έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και την παραβατικότητα της Τουρκίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως οι θέσεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «ενισχύουμε κάθε στιγμή την αποτρεπτική μας δυνατότητα, εκπέμποντας ένα πολύ καθαρό και σαφές μήνυμα: Ψύχραιμα, αποφασιστικά και με αυτοπεποίθηση, ανά πάσα στιγμή, θα κάνουμε αυτά που πρέπει, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη διεθνή νομιμότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παντού. Και, βέβαια», όπως τόνισε, «έχοντας μια ικανή δύναμη αποτροπής, για να λάβουν όλοι τα μηνύματα που θα πρέπει, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις».
Για τον σεισμό στη Κρήτη
«Ο πρωθυπουργός πήγε στη Κρήτη αμέσως μετά από τις ανακοινώσεις στη Γαλλία, για να βρεθεί δίπλα στους ανθρώπους, που από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξε η ζωή τους. Βρέθηκε εκεί για να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα για την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής και για να εκπέμψει τα μηνύματα που πρέπει», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό στην Κρήτη.
Και προσέθεσε πως και σε αυτή τη φυσική καταστροφή, «έχουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού της Κρατικής Αρωγής, για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και την ανασυγκρότηση των περιοχών στην ολότητά τους. Προβλέπονται γρήγορες και ταχείς διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις», όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι, «από την πρώτη στιγμή, ο μηχανισμός καταγραφής των ζημιών έχει ενεργοποιηθεί, ενώ κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών βρέθηκαν την επόμενη κιόλας ώρα στην περιοχή και συνεχίζουν με πολύ ταχείς ρυθμούς τις αυτοψίες».
Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά τις υπόνοιες για οποιεσδήποτε «κερδοσκοπικές ή παράνομες κινήσεις ή πρακτικές που είναι τελείως αθέμιτες και πρέπει να ελέγχουν από τις αρμόδιες Αρχές, η κυβέρνηση ενθαρρύνει όποιον έχει την ευθύνη να ελέγξει και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Από εκεί και πέρα, προσέθεσε, «πρόκειται για μια κίνηση της ΔΕΗ, η οποία είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της δυναμικής της ανάπτυξης. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, απλώς επιβεβαιώνει ότι είναι αγκυλωμένος στο παρελθόν και ταυτισμένος με ένα μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ που ανήκει σε πολλές δεκαετίες πίσω», τόνισε αναφέροντας πως «αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη ΔΕΗ μόνο μέσα από το πρίσμα και την οπτική λειτουργίας της εποχής του κ. Φωτόπουλου, με ό,τι αυτό συμβολίζει. Εμείς θεωρούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να κάνει επενδύσεις, πρέπει να ενισχύσει τη θέση της για πολύ συγκεκριμένους λόγους».
Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Αυτή την ώρα, είτε μέσω του εμβολιασμού – όπου περίπου 6.500.000 άνθρωποι έχουν κάνει εμβόλιο – είτε μέσω όσων νόσησαν, «δύο στους τρεις ενήλικες συμπολίτες μας είναι προφυλαγμένοι απέναντι στον κορονοϊό», είπε ο Γιάννης Οικονομίου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως αυτό δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς «αποτυχία».
Και τόνισε πως για αρκετό καιρό η αντιπολίτευση, «κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν εξέπεμπε συλλογικά και συνολικά πολύ καθαρά μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού», καταλήγοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να παρακινούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, αφού όσο περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τείχος ανοσίας. «Δεν είναι λοιπον αποτυχημένο το πρόγραμμα εμβολιασμού. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και να πάμε καλύτερα», κατέληξε.
Για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων
Για τα κρούσματα σε μαθητές και τη δια ζώσης εκπαίδευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, να παρακολουθούμε τα μεγέθη».
Προσέθεσε, όμως, ότι αυτό που λένε οι αριθμοί σήμερα, είναι ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, «με κλειστά σχολεία και με πολύ λιγότερα τεστ, είχαμε περισσότερα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών από αυτά που έχουμε σήμερα. Αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ό,τι αφορά τις μάσκες, τις αποστάσεις, τον τρόπο με τον οποίο γίνονται στα σχολεία τα μαθήματα», υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας δείχνει επίσης κάτι για τη λειτουργία του εμβολιασμού στο οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών, αλλά και στους εκπαιδευτικούς «που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».