Με δύο ισχυρά πακέτα οικονομικών μέτρων και υποσχέσεων που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ουσιαστικά μία μακρά προεκλογική περίοδος, που στο επίκεντρό της θα βρίσκεται η οικονομία και… η «τσέπη» των νοικοκυριών και των ψηφοφόρων.
Παροχές 4 δισ. ευρώ στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες – Υποσχέσεις 9 δισ. ευρώ στο πακέτο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Το Βήμα της Κυριακής» προχώρησε στο πρώτο «crash test»των εξαγγελιών Μητσοτάκη – Τσίπρα και της κοστολόγησης των μέτρων που άλλα θα εφαρμοστούν άμεσα και άλλα εντός της προσεχούς τετραετίας.
Το πακέτο των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας έχει σαφώς διαφορετική στόχευση και πολύ υψηλότερο κόστος που ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του ΕΣΥ από τον προϋπολογισμό.
Διαφορετικές στοχεύσεις
Τα μέτρα των δύο αρχηγών είναι προφανές ότι στοχεύουν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι χαρίζει 660 εκατ. ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να ανακάμψει ο τζίρος τους, ενώ ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα διαγράψει μέρος των χρεών της πανδημίας που συνολικά φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Αλλη μεγάλη διαφοροποίηση των δύο βρίσκεται στις εξαγγελίες και στα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 20% στο πετρέλαιο κίνησης, κατά 50% στη βενζίνη και κατά 93% στο πετρέλαιο θέρμανσης, με συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό 1,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από τη μεριά του ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης παρά μόνο στην επιδότηση ρεύματος κατά 150 εκατ. και στη μείωση στο 10% των τελών κινητής τηλεφωνίας (από 12% έως 20% σήμερα) με κατάργηση του ειδικού τέλους για τους νέους ηλικίας έως 29 ετών συνολικού κόστους 68 εκατ. ευρώ και στην παράταση και επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% έως τον Ιούνιο 2022 κόστους 300 εκατ. ευρώ.
Διαφορές υπάρχουν και στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, Για παράδειγμα, η εξαγγελία του κ. Τσίπρα για υλοποίηση κοινωφελούς προγράμματος εργασίας 12μηνης διάρκειας για 100.000 γυναίκες σημαίνει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από τον κατώτατο μισθό των 800 ευρώ συν τις εισφορές που πρέπει να καταβληθούν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε στο πρόγραμμα της επιδότησης των 600 ευρώ για το «πρώτο ένσημο».
Η εισφορά αλληλεγγύης
Και στο θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης υπάρχουν σημαντικές διαφορές, με τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα καταργηθεί για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι η κατάργηση θα ισχύσει για όλους (μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συνταξιούχους) με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ, και πάνω από το ποσό αυτό και έως 65.000 ευρώ θα υπάρχει μείωση.
Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στο τέλος επιτηδεύματος, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα το καταργήσει.
Τέλος, για τα χρέη που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει νόμο που προβλέπει ότι αυτά μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφή, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα προχωρήσει σε διαγραφή μέρους του εν λόγω χρέους που συνολικά ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.