«Οι Σοσιαλδημοκράτες γιορτάζουν τον Όλαφ Σολτς σαν Μεσσία. Ο 63χρονος πολιτικός, ο οποίος θεωρούνταν στο κόμμα του πάντοτε outsider κατάφερε πρώτα να προσπεράσει στις δημοσκοπήσεις τους Πράσινους και στη συνέχεια κατέκτησε στις εκλογές της Κυριακής την πρωτιά αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Συντηρητικούς του Άρμιν Λάσετ. Κανείς δεν πίστευε σε ένα τόσο μεγαλειώδες comeback, ούτε καν οι Σοσιαλδημοκράτες, εκτός βέβαια από τον ίδιο τον Όλαφ Σολτς.
Ο πρώτος λόγος για την επιτυχία του ήταν ότι έπεισε γρήγορα τους κομματικούς τους συντρόφους ότι είναι ο καταλληλότερος. Ο δεύτερος ήταν η συσπείρωση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι στήριζαν τον υποψήφιο καγκελάριο ακόμα κι όταν στα τέλη Ιουλίου οι δημοσκοπήσεις τους έβλεπαν καθηλωμένους στο 15%. Σε αντίθεση με τους Συντηρητικούς οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονταν τους τελευταίους μήνες ως λιμάνι σταθερότητας.
Ενώ SPD, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ενίσχυσαν τα εκλογικά τους ποσοστά, οι Συντηρητικοί κατέγραψαν ιστορική ήττα μετά από 16 χρόνια στην εξουσία. Όλα δείχνουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια συγκυβέρνηση του λεγόμενου φωτεινού σηματοδότη, δηλαδή Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Πόσο μάλλον που 1,5 εκ. ψηφοφόροι μετακινήθηκαν από τους Συντηρητικούς στους Σοσιαλδημοκράτες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων στην ιστορία της ομοσπονδιακής Γερμανίας.
Η αποστολή του Όλαφ Σολτς κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Θα μπορούσε να δελεάσει στους Πράσινους επισπεύδοντας το τέλος της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και να υποσχεθεί στους Φιλελεύθερους το υπουργείο Οικονομικών. Όμως και ο Σολτς χρειάζεται άσους στο μανίκι, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου ωριαίου μισθού στα 12 ευρώ. Για να τα καταφέρει το κόμμα του θα πρέπει να του διασφαλίσει ευχέρεια κινήσεων».
Νικητής ο Σολτς μόνο αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Ο Όλαφ Σολτς θα αναδειχθεί πραγματικός νικητής των εκλογών μόνο όταν σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου οι βουλευτές θα τον εκλέξουν καγκελάριο. Θα τον βοηθούσε αν είχε διασφαλίσει την επιλογή μιας πιθανής συγκυβέρνησης με Πράσινους και Αριστερά για να είναι σε θέση να ασκήσει πιέσεις στους Φιλελευθέρους να πουν το μεγάλο ναι. Από την άλλη είναι ίσως προτιμότερο στο δρόμο προς μια κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων να μην υπάρξουν πιέσεις. Αρκεί τα τρία κόμματα να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους έναντι του δημοκρατικού συστήματος γενικότερα και του εκλογικού αποτελέσματος ειδικότερα».
O Άρμιν Λασετ ενσαρκώνει ένα παρωχημένο είδος πολιτικού
«Μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο υποψήφιος των Συντηρητικών Άρμιν Λάσετ. Διαβάστε εδώ πως συρρίκνωσε το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα κατά σχεδόν 9%», γράφει η Frankfurter Rundschau:
«Η αποτυχία του συντηρητικού υποψηφίου οφείλεται στον ίδιο. Ο προεκλογικός του αγώνας ήταν γεμάτος από γκάφες, λάθη και παραλείψεις, έτσι ώστε να ελπίζει κανείς ότι η οργανωτική επιτροπή του προεκλογικού του αγώνα έχει τώρα ψυχολογική υποστήριξη. Το γεγονός ότι ο Άρμιν Λάσετ δεν κατάφερε να ρίξει ούτε καν το ψηφοδέλτιο του στη κάλπη χωρίς να κάνει λάθος λέει δυστυχώς πολλά.
Όλα αυτά όμως δεν αρκούν για να εξηγήσουν το ναυάγιο. Ο Άρμιν Λάσετ ενσαρκώνει τη στασιμότητα και μια αντιδραστική πολιτική υπέρ των λόμπι που βλέπουν μόνο το δικό τους συμφέρον. Ενσαρκώνει ένα παρωχημένο είδος πολιτικού τόσο ως προς την παρουσίασή του, όσο και ως προ τα θέματα που επέλεξε να θέσει στο επίκεντρο του προεκλογικού του αγώνα. Δεν έπεισε ότι ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή, μιας και διατηρεί άριστες σχέσεις με ενεργειακούς κολοσσούς. Εκθείασε το κατώτατο επίδομα διαβίωσης Harz IV και δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να καταπολεμήσει την παιδική φτώχεια από τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας».
Πηγή: Deutsche Welle