Σε αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων αλλά με συμμετοχή θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών από Ελλάδα και εξωτερικό αποφάσισε να προχωρήσει η ΔΕΗ με στόχο να αντλήσει τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος ενεργειακός «παίκτης» της χώρας επιχειρεί να θωρακιστεί κεφαλαιακά, προκειμένου να κάνει το μεγάλο βήμα της μετάβασης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και να υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια στα Βαλκάνια.
Οι φιλόδοξοι στόχοι ωστόσο έχουν και το… τίμημά τους, καθώς με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανοίγει ο δρόμος για τον περιορισμό του ποσοστού του Δημοσίου από το 51% σήμερα, στο 34%.
Το στίγμα
Το Υπερταμείο και η θυγατρική του, το ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία διαθέτουν σήμερα το 34% και 17% των μετοχών της ΔΕΗ αντίστοιχα, σε κοινή τους ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «θα εξετάσουν με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority)».
Ο σχεδιασμός προβλέπει το ποσοστό του Δημοσίου μετά την αύξηση να περιοριστεί στο 34%, όσο είναι σήμερα το ποσοστό του Υπερταμείου. Και αυτό γιατί το Υπερταμείο θα συμμετάσχει με κεφάλαια (δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών) καθώς θα υπάρχει πρόνοια για προτεραιότητα κατανομής στη διάθεση των νέων μετοχών σε παλαιούς μετόχους. Βεβαίως, με το dilution που θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι το ποσοστό 17% του ΤΑΙΠΕΔ θα… εξανεμιστεί.
Η κίνηση-έκπληξη της ΔΕΗ να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου υπέρ τρίτων με δημόσια προσφορά και book building για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, έχει απώτερο στόχο να ενισχυθεί η διασπορά της μετοχής δημιουργώντας αξία για τους μετόχους και την εταιρεία.
Πλειοψηφικό πακέτο
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά την αύξηση η αξία του 34% που θα διατηρήσει το Υπερταμείο θα ενισχυθεί. Οσο για το 17% που θα… εξαϋλωθεί μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εάν επωλείτο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως προέβλεπαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, τα έσοδα θα χάνονταν στη «μαύρη τρύπα» του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας το κράτος μπορεί να μη διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ, θα παραμένει ωστόσο ο μεγαλύτερος μέτοχος και θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις αποφάσεις.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της διοίκησης της ΔΕΗ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα της επιτρέψει να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026, με στόχο 9,1 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ, την επέκτασή της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή και την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής. Σημειώνεται πως με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 1 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. σήμερα. Η απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου θα ληφθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει οριστεί για τις 19 Οκτωβρίου 2021.