Όταν ο Γάλλος πλοίαρχος αντιμετώπισε την τουρκική φρεγάτα

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και με σκάφος του Λιμενικού (αυτό τουλάχιστον που φαίνεται στη επιφάνεια της θαλάσσης) όλες τις κινήσεις.

Θα σας πάω σήμερα νοτίως της Κρήτης, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εκεί όπου οι Τούρκοι επιχειρούν να στήσουν σκηνικό έντασης, πλην όμως η Αθήνα δεν…«τσιμπάει». Δεν είναι περίεργο, θα πείτε ότι η Άγκυρα στέλνει ένα πολεμικό πλοίο, μια φρεγάτα για να ανακόψει από την πορεία και τις εργασίες του ένα ερευνητικό- ωκεανογραφικό πλοίο με σημαία Μάλτας, γαλλικών συμφερόντων ναυλωμένο από την Αθήνα; Γιατί δεν στέλνει για παράδειγμα σκάφη του Λιμενικού; Και ξέρετε γιατί; Γιατί θέλουν οι Τούρκοι να στείλουμε και εμείς φρεγάτα και να στρατιωτικοποιηθεί ένα συμβάν κοντά στην Κρήτη. Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και με σκάφος του Λιμενικού (αυτό τουλάχιστον που φαίνεται στη επιφάνεια της θαλάσσης) όλες τις κινήσεις. Αλλά το καλύτερο όμως που πρώτη φορά αποκαλύπτεται σας το άφησα για το τέλος…

Πληροφορούμαι από άριστη στρατιωτικό- διπλωματική πηγή ότι: Όταν ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας Oruc Reis (σ.σ. έχουν και φρεγάτα με αυτό το όνομα) κάλεσε τον Γάλλο πλοίαρχο του Nautical Geo να απομακρυνθεί γιατί δήθεν βρισκόταν σε τουρκική δικαιοδοσία, ο Γάλλος καπετάνιος του απάντησε: «Είμαι ο κυβερνήτης του Nautical Geo, έχω πάρει άδεια για έρευνες από τις ελληνικές αρχές και μην με ενοχλείτε, παρακαλώ να βρίσκεστε ένα μίλι μακριά από μένα».

***

Οι μοτοσυκλέτες των κομάντος και οι τέσσερις σημαίες

Μια και βρισκόμαστε στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων έχω να σας πω και τούτα. Για πρώτη φορά συνέβησαν επί ελληνικού εδάφους: Πρώτον εκπαίδευση κομάντος τεσσάρων χωρών, δηλαδή τριών χωρών του αραβικού κόσμου (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με την Ελλάδα. Ήταν μια άσκηση των ειδικών δυνάμεων, ίσως η πιο εντυπωσιακή που έγινε ποτέ: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στην Ελλάδα βρέθηκαν τέσσερις σημαίες που άφησαν το αποτύπωμά τους», λέει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο αρχιτέκτονας της στρατιωτικής διπλωματίας: Δεύτερον έκαναν την εμφάνισή τους (ίσως για πρώτη φορά) με πλήρη εξάρτηση και με φούμο στα πρόσωπά τους Έλληνας κομάντος της Ζ-ΜΑΚ με μοτοσυκλέτες, ώστε να φθάνουν γρηγορότερα στον στόχο τους. Οι μοτοσυκλέτες των κομάντος ξεφορτώθηκαν από ελικόπτερα. Όπως από ελικόπτερα ξεφορτώθηκαν τα ειδικά οχήματα Flyer τα οποία πάνε παντού και διαθέτουν ισχυρό οπλισμό. Και τρίτον η άσκηση αυτή θα επαναληφθεί εκ περιτροπής σε άλλη χώρα.

***
Το πρότυπο για τους παγκόσμιους ηγέτες

«Κύριε Μητσοτάκη αποτελείτε  πρότυπο για τους παγκόσμιους ηγέτες». Η φράση αυτή δεν ειπώθηκε από τα χείλη κάποιου ταπεινού θαυμαστή του Έλληνα πρωθυπουργού. Ειπώθηκε από τον Brad Smith, τον επικεφαλής της Microsoft, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μεσοβδόμαδα στη Νέα Υόρκη, όπως μας πληροφορεί ο κ. Αλέξης Πατέλης που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό. Και όσοι θεωρούν υπερβολική αυτή την έκφραση θαυμασμού, τους διαβεβαιώνουμε πως ο κ. Smith δεν έχει αρκεστεί στα λόγια. Στο best seller που έγραψε υπό τον τίτλο «Εργαλεία και Όπλα» (Tools and Weapons) και συγκεκριμένα στις σελίδες 343 και 360 ο επικεφαλής της Microsoft επιφυλάσσει ακόμη πιο κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για τον Έλληνα πολιτικό και το όραμα του για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδος. Εκείνος που έχει ήδη ξεκοκαλίσει το βιβλίο του Brad Smith είναι ο Αλέξης Πατέλης, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

***
Μητσοτάκης: Έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους στην Ελλάδα

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους ομογενείς στη Νέα Υόρκη και το δικαιολόγησε ως «Ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό». Αλλά γιατί έρχονται στην Ελλάδα να επενδύσουν; Τι είναι αυτό που τραβά τους επενδυτές; Ιδού ποια εξήγηση δίνει ο Πρωθυπουργός: «Και οι άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα όχι μόνο για το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, για τους χαμηλούς φόρους, για τη φυσική ομορφιά όταν επενδύουν στον τουρισμό ή για τον ήλιο και τον άνεμο όταν επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύω ότι έρχονται στην Ελλάδα πρωτίστως για τους ανθρώπους. Και έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους στην Ελλάδα, μια νέα γενιά που είναι πολύ μορφωμένη και μια διασπορά, που για πρώτη φορά ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

***
Ο Πικραμένος, η Μέρκελ και το ποδόσφαιρο

Ο Παναγιώτης Πικραμένος όταν ήταν υπηρεσιακός Πρωθυπουργός είχε μια συνάντηση με την Μέρκελ. Πέραν των άλλων, συζήτησαν και για το ποδόσφαιρο. Τόσο ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όσο και η κυρία Μέρκελ φάνηκαν να αγαπούν το ποδόσφαιρο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Πικραμένος έπαιζε σε ομάδα και παρακολουθεί σχεδόν ανελλιπώς τα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Η κυρία Μέρκελ όπως μου είπε ο κ. Πικραμένος δεν έδειξε προτίμηση για καμία γερμανική ομάδα, παρά μόνον για την εθνική Γερμανίας και είπε ότι προσπαθεί να πηγαίνει στους αγώνες της. Εκείνο όμως που φάνηκε να ανησυχεί την κυρία Μέρκελ δεν ήταν η πορεία της Εθνικής Γερμανίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά η άνοδος τότε της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Ήταν τότε που η εθνικιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή έμπαινε στο Κοινοβούλιο.

***
Και ο Μπόρις Τζόνσον επικαλείται τον Σοφοκλή

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα από τον Βρετανό Πρωθυπουργό να είναι τόσο καλός γνώστης των Αρχαίων Ελληνικών και κυρίως να γνωρίζει τους διαλόγους του Σοφοκλή. Και όμως αίσθηση προκάλεσαν τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην ομιλία του για το κλίμα.

«Ο Σοφοκλής αναφέρεται συχνά, τουλάχιστον από μένα, και έλεγε ότι υπάρχουν πολλά τρομακτικά πράγματα στον κόσμο, αλλά κανένα δεν είναι πιο τρομακτικό από το ανθρώπινο είδος. Και είναι σίγουρα αλήθεια ότι ο Σοφοκλής είχε δίκιο με αυτήν την έννοια, ότι το είδος μας είναι μοναδικά ικανό για τη δική μας καταστροφή και την καταστροφή των πάντων γύρω μας. Αλλά αν κοιτάξετε τα λόγια αυτά στα αρχαία ελληνικά, αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής ήταν ότι «πολλά τα δεινά κούδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει» (σ.σ.: από την «Αντιγόνη»). Αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής είναι ότι οι άνθρωποι είναι αξιοθαύμαστοι. Είμαστε και τα δύο: τρομακτικοί αλλά και αξιοθαύμαστοι», είπε ο Τζόνσον, θέλοντας να καλέσει τον κόσμο να κινητοποιηθεί για το περιβάλλον.

***
Το «καρφί» Βαρουφάκη σε Τσίπρα

Το κείμενο που έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην γερμανική Die Zeit με αφορμή την απόσυρση της Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική Καγκελαρία, σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην ΥΠΟΙΚ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνης Βαρουφάκης. «Όχι κ. Τσίπρα. Η ισορροπία που «έπρεπε να πετύχουμε» το 2015 ήταν μεταξύ της λαϊκής μας εντολής και των μισανθρωπικών-αντιευρωπαϊκών απαιτήσεων της κ. Μέρκελ, η οποία κινούσε την τρόικα κόντρα στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στο σχόλιό του για το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό που έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε προσωπικό τόνο και του απάντησε ο κ. Βαρουφάκης είναι: «Το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015, ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της. Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση. Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό, παρά τις δυσκολίες, ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.