Σούπα με οφτές πατάτες

Το ότι οι πατάτες δεν βράζονται αλλά γίνονται οφτές πριν μπουν στο μπλέντερ της δίνουν μοναδική γεύση. Ιδανικά τη σερβίρουμε με καπνιστό χέλι και φρυγανισμένο ψωμί αλειμμένο με φουαγκρά

 

Προετοιμασία 10′, Μαγείρεμα 130′

ΥΛΙΚΑ  (για 6 άτομα)

4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες

50 ml ελαιόλαδο

150 γρ. βούτυρο

2 μεγάλα πράσα

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 lt νερό ή σπιτικό ζωμό κοτόπουλου

50 γρ. κρέμα γάλακτος

200 γρ. ελληνικό καπνιστό χέλι

100 γρ. φουαγκρά

4 φέτες ψωμί πολύσπορο

Αλάτι, πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, χοντρό θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

Τις ψήνουμε στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για 80 λεπτά.

Μόλις γίνουν τις βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι, χοντροκομμένα. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τις πατάτες, να τσιγαριστούν κι αυτές.

Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε 1 lt νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα και, στη συνέχεια, περνάμε τη σούπα στο μπλέντερ. Τη σουρώνουμε και τη γυρίζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε σε αλατοπίπερο. Αν η σούπα είναι πηκτή, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε ενώ στην αντίθετη περίπτωση αφήνουμε να βράσει για να δέσει.

Για το σερβίρισμα

Σε ένα σχαροτήγανο, ψήνουμε λίγο το χέλι.

Ζεσταίνουμε το ψωμί στη φρυγανιέρα και αλείφουμε το φουαγκρά.

Σερβίρουμε βάζοντας στην άκρη κάθε πιάτου το χέλι και το ψωμί με το φουαγκρά, προσθέτοντας από πάνω λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.