Δυνατό φίνις το 2021 στις αποκρατικοποιήσεις – Οι νέοι στόχοι

Οι νέοι στόχοι του ΤΑΙΠΕΔ μετά την Εγνατία και τη ΔΕΠΑ Υποδομών

To ενδιαφέρον για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία κορυφώνεται και το ΤΑΙΠΕΔ μετά τις επιτυχημένες διαδικασίες πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι 733 εκατ. ευρώ, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ – Egis Projects για 35 χρόνια με συνολικό όφελος για το Δημόσιο στα 2,8 δισ. ευρώ και την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη Macquarie με enterprise value 2,1 δισ. (πωλητής η ΔΕΗ) δρομολογεί τις επόμενες «καυτές» αποκρατικοποιήσεις και παραχωρήσεις. Στόχος δεν είναι άλλος από τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και βεβαίως την εισροή κεφαλαίων στα δημόσια ταμεία.

Εντονο ενδιαφέρον

Στο πλαίσιο αυτό οι επόμενες κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ επικεντρώνονται στην αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο, στην παραχώρηση της μαρίνας της Καλαμαριάς, στην αναδιάρθρωση της ΛΑΡΚΟ, στην εκμετάλλευση του υπόγειου φυσικού χώρου στη «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, στην υποβολή προσφορών στις 15 Οκτωβρίου για το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η προπαρασκευή του διαγωνισμού για την επαναπαραχώρηση της Αττικής Οδού.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, κυρίως από Αμερικανούς, καθώς η περιοχή εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και ο γεωστρατηγικός ρόλος του λιμανιού αναβαθμίζεται.

Προσφορές

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (υποβολή οικονομικών προσφορών) για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου έχουν περάσει τέσσερα σχήματα: η QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, η κοινοπραξία CAMERON S.A. – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS, η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΛΘ.

Για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στη β’ φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί επτά επενδυτικά σχήματα: η ATTICA AE ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, η PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LTD, η QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ, η κοινοπραξία ARCHIRODON GROUP N.V. – ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS, η κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΕ και ο ΟΛΘ.

Αντίστοιχα το ΤΑΙΠΕΔ για τη β’ φάση του διαγωνισμού υποπαραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β’  στην Καβάλα επέλεξε τα εξής σχήματα: QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, την Ενωση Εταιρειών IMERYS GREECE SA, GOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE, την κοινοπραξία  INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον ΟΛΘ.

Ηράκλειο

Επίσης, αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής για την πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 67% του λιμένα Ηρακλείου (εκδήλωση ενδιαφέροντος) το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε εννιά φακέλους. Να σημειωθεί ότι ο «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» έχει σήμερα το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου μέχρι τον Ιανουάριο του 2063.

Εχει επίσης διαχειριστικές αρμοδιότητες επί του παλαιού Ενετικού λιμένα, του λιμένα Λινοπεραμάτων και των τριών αλιευτικών καταφυγίων: Λούτρα, Κερατόκαμπος και Αρβη.

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς αφού έξι επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν φακέλους και οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν ποια από αυτά θα περάσουν στη β’ φάση. Πρόκειται για την EMMA ALPHA HOLDING LTD, την ΑΒΑΞ, την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, την ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ, την ΤΕΚΑΛ και την ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Η παραχώρηση θα είναι για περίοδο κατ’ ελάχιστον 35 ετών.

Η μαρίνα Καλαμαριάς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη θέση «Αρετσού», εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού άνω των 380 σκαφών, μήκους έως 50 μέτρων. Η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας καλύπτει έκταση της τάξεως των 78.000 τ. μέτρων.

Στις 15 Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ θα δεχθεί προσφορές για την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου. Πρόκειται για την πρώην αμερικανική βάση που έχει έκταση 346 στρέμματα. Οι χρήσεις γης περιλαμβάνουν θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, τουριστικές δραστηριότητες, αναψυχή, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για άδεια καζίνου εντός της έκτασης.  Εξ ου και ο χαρακτηρισμός της επένδυσης ως το «Ελληνικό της Κρήτης»

Τα αποκαλυπτήρια της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας  (Project Preparation Facility – PPF) που εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ έκανε πρόσφατα ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, η μονάδα έχει ως στόχο να υπερβεί εμπόδια και στάδια γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν τα δημόσια έργα μέσα από τη συνεχή και συνεπή παρακολούθηση, τον συντονισμό και τη διασφάλιση της απόδοσής τους.

«Επιταχυντής»

Το ΤΑΙΠΕΔ επελέγη να λειτουργήσει ως επιταχυντής στην υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας για φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, περιφέρειες, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.) γιατί γνωρίζει τις διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου και μπορεί να συντονίζει αποτελεσματικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως υπουργεία, συμβούλους και ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ηδη στη λίστα των έργων, την προετοιμασία των οποίων θα αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, εντάσσονται συμπράξεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), όπως νοσοκομεία, φυλακές, το «Κυβερνητικό Πάρκο» της ΠΥΡΚΑΛ, φράγματα, αρδευτικά έργα κ.ά. Η αξία τους ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Εκκρεμότητες για τους διαγωνισμούς στην ενέργεια

Οι δίδυμοι διαγωνισμοί της ΛΑΡΚΟ δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε παράταση, καθώς ακόμη εκκρεμεί η προώθηση τροπολογίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία θα δίνει χρόνο στον επενδυτή που θα εξαγοράσει τη νικελοβιομηχανία για να προσαρμοστεί στους περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν για τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Από τους υποψήφιους μνηστήρες τρεις παραμένουν «ζεστοί» – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατεβαίνει σε συνεργασία με την AD Holdings), Μυτιληναίος και Commodity & Mining Insight Irland -, ενώ η ελβετική Solway Investment Group, ο πολυεθνικός κολοσσός της Trafigura και η κυπριακή Thatisa PLC φαίνεται ότι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους.

Οσον αφορά τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της δικαστικής διένεξης με τη λιπασματοβιομηχανία των ELFE, η οποία ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει. Πρωτοδίκως είχε δικαιωθεί η ELFE, στην οποία είχε επιδικαστεί αποζημίωση για τον τρόπο τιμολόγησής της. Οσο για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά την παραχώρηση υπόγειου φυσικού χώρου από το εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης (ΥΑΦΑ), εκκρεμεί ακόμη η έκδοση από τη ΡΑΕ του ρυθμιστικού πλαισίου για την τιμολόγηση του έργου, το οποίο θα οριστικοποιηθεί εφόσον αποσαφηνιστεί ο τελικός σχεδιασμός του έργου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.