Το ξεκίνημα του νέου δικαστικού έτους συμπίπτει με την εξέλιξη των ανακριτικών διαδικασιών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται δύο πρώην υπουργοί επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ελέγχονται από ξεχωριστούς αρεοπαγίτες – ανακριτές, ύστερα από την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Από το αποτέλεσμα αυτών των ανακριτικών διαδικασιών θα κριθεί, με βάση το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που θα εκδοθεί, αν οι ελεγχόμενοι πρώην υπουργοί θα δικαστούν ή όχι από το Ειδικό Δικαστήριο. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι δικαστικές εξελίξεις που αφορούν τις δύο συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν, εκ των πραγμάτων, άμεση αντανάκλαση στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Οι υποθέσεις
Οι ανακρίσεις που «τρέχουν» αφορούν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για μια σειρά αδικημάτων, με φόντο την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για την υπόθεση που αφορά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Η διαδικασία που αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο βρίσκεται σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο καθώς έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των βασικών μαρτύρων, ενώ μετά τη σχετική διάταξη και της αρμόδιας εισαγγελέως Πρωτοδικών, που έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να αρθεί το καθεστώς προστασίας των βασικών μαρτύρων κατηγορίας στη δικογραφία της Novartis, η ανακρίτρια – αρεοπαγίτης Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου τους εξέτασε με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», όπως ακριβώς είχε συμβεί και σε όλα τα προηγούμενα δικονομικά στάδια.
Διαφωνία
Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως για το «καυτό» αυτό ζήτημα είχε ανακύψει διαφωνία ανάμεσα στην ανακρίτρια και στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία ύστερα από κλήρωση είχε οριστεί ως τακτική εισαγγελεύς. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με πρότασή της προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, λίγο πριν αποχωρήσει από τη Δικαιοσύνη στο τέλος του περασμένου Ιουνίου λόγω συμπλήρωσης του συνταγματικού ορίου ηλικίας, είχε εισηγηθεί τον αποχαρακτηρισμό των δύο μαρτύρων στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου με το σκεπτικό ότι η προστασία τους αφορούσε μόνο τη βασική υπόθεση της Novartis και των πρακτικών της εταιρείας για δωροδοκίες και όχι το σκέλος της υπόθεσης για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Οι μάρτυρες
Ο νομικός «γόρδιος δεσμός» λύθηκε τελικά και έτσι οι δύο μάρτυρες, η αξιοπιστία των οποίων έχει ευθέως αμφισβητηθεί από τις πρώτες κιόλας καταθέσεις τους, εξετάστηκαν πάλι όχι με τα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά με τις κωδικές ονομασίες που τους είχαν αποδοθεί από την αρχή της εισαγγελικής έρευνας.
Μετά το τέλος της εξέτασης και των τελευταίων μαρτύρων η ανώτατη δικαστική λειτουργός θα είναι σε θέση να αποστείλει κλήσεις προς απολογία στον Δ. Παπαγγελόπουλο και σε τυχόν άλλα μη πολιτικά πρόσωπα. Εκείνοι με τη σειρά τους αναμένεται να προτείνουν μια σειρά από μάρτυρες, πριν εμφανιστούν να δώσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις.
Και αμέσως μετά ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν οριστικά και αμετάκλητα για την παραπομπή ή μη των εμπλεκομένων προσώπων σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.
Ασκηση ποινικής δίωξης
Η δεύτερη ανάκριση με βάση το Σύνταγμα, η οποία αφορά τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά την απόφαση της Βουλής να προχωρήσει σε βάρος του στην άσκηση ποινικής δίωξης για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Αδίκημα το οποίο συνδέεται με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή μετά τη διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει, στις αρχές Ιουλίου 2020, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος, στο πλαίσιο της δικαστικής αντιδικίας του με τον κατασκευαστικό λιβανέζικο όμιλο CCC, έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή τους, από την οποία του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για να μετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην αναφορά του απέδιδε στον Ν. Παππά ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».
Και σε αυτή την περίπτωση το Δικαστικό Συμβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη και αυτής της υπόθεσης στην κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Τέλος στην «ομηρεία» δύο πολιτικών βάζει ο Οικονομικός Εισαγγελέας
Τέλος στο καθεστώς «ομηρείας» που βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια τα δύο τελευταία από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία παραμένει ανοιχτός ο φάκελος της Novartis, επιχειρεί να βάλει ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για προβολή του δικαιώματος περί δίκαιης δίκης, που προστατεύεται με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ολοκλήρωση
Υπό αυτό το πρίσμα ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος ανέλαβε μαζί με την ομάδα των συναδέλφων του πριν από λίγους μήνες το «πακέτο» όλων των ανοιχτών υποθέσεων που χειριζόταν η καταργημένη πλέον με νόμο Εισαγγελία Διαφθοράς, ζητεί με έγγραφό του την άμεση ολοκλήρωση της έρευνας για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Χρήστος Μπαρδάκης ζητεί από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών να έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, με πηγές της Οικονομικής Εισαγγελίας να επισημαίνουν ότι το «εύλογο χρονικό διάστημα» δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο μήνες.
Επικρίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας στην παραγγελία του επικρίνει τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας, τονίζοντας ότι οι δύο πολιτικοί ελέγχονται από το 2017 και πλέον μετράει ο πέμπτος χρόνος που βρίσκονται σε μια άτυπη «ομηρεία».
«Η καθυστέρηση δύναται να θεωρηθεί προσβολή του θεμελιώδους δικαιώματος της δίκαιης δίκης όπως ορίζεται από τη ΕΣΔΑ. Δεν έχει σημασία που εσείς αναλάβατε την υπόθεση τον Φεβρουάριο του 2021. Ο χρόνος προσμετράται» φέρεται να λέει στους Οικονομικούς Εισαγγελείς στην παραγγελία του.
Αίτημα επίσπευσης
Μετά την εξέλιξη αυτή οι οικονομικοί εισαγγελείς οφείλουν να περαιώσουν άμεσα την έρευνά τους για τους κ.κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο και αμέσως μετά να ολοκληρώσουν την έρευνα και για τους περίπου 3.000 γιατρούς ανά την Ελλάδα που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο εισαγγελικό μικροσκόπιο και ελέγχονται για τυχόν συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες της Novartis.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ο κ. Γεωργιάδης είχε υποβάλει αίτημα για επίσπευση της έρευνας σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του, ενώ, όπως είναι γνωστό, για επτά πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία έχει ήδη αρχειοθετηθεί εδώ και καιρό, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος.