Στα σκαριά βρίσκεται η κοινή υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιήσει την πλατφόρμα του άυλου συναινετικού διαζυγίου. Είναι ένα από τα επόμενα άμεσα βήματα στην πορεία ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, όπως καταγράφονται στην 11η έκθεση της Κομισιόν. Ικανοποιητική πρόοδο διαπιστώνουν οι Ευρωπαίοι ως προς την ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων στη Δικαιοσύνη, ενώ στις επιμέρους μεταρρυθμίσεις γίνονται βήματα το ένα μετά το άλλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, από τις αρχές του 2021 έχει κατατεθεί ψηφιακά το 16% των εγγράφων. Αυτό όταν για το σύνολο του 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%, το 2019 0,67%, ενώ το 2018 δεν είχε γίνει καμία κατάθεση εγγράφου online. Επίσης, μέχρι το τέλος Αυγούστου έχουν εκδοθεί και παραληφθεί από πολίτες 137.851 πιστοποιητικά, αποφεύγοντας τα γκισέ των γραμματειών των δικαστηρίων.
Συνολικά σε 18 δικαστικά καταστήματα της χώρας εκδίδουν πλέον τις αποφάσεις τους ηλεκτρονικά (απλό και ψηφιακό αντίγραφο). Επιπλέον, το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας είναι πλέον διαθέσιμο μέσω του gov.gr και των ΚΕΠ για όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας.
Μέσα στο 2021, δόθηκε η δυνατότητα σε 3 ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης να χρησιμοποιούν τους κωδικούς Τaxisnet ως διαπιστευτήρια για διαχείριση δικαστικών υποθέσεων, διακίνηση αποφάσεων και πιστοποιητικών και άυλο συναινετικό διαζύγιο. Εντωμεταξύ, έχουν ήδη παραδοθεί 10.000 ηλεκτρονικές υπογραφές σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, με τις υπόλοιπες 1.000 να είναι διαθέσιμες στην αναμονή για την υποβολή αιτήσεων πιστοποίησης από ενδιαφερόμενους δικαιούχους.
Επόμενα βήματα για την e-justice
Eιδική αναφορά γίνεται, στο πλαίσιο της έκθεσης, στη Β’ φάση του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Πολιτική και Ποινική Διαδικασία». Σύμφωνα δε με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται ως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου η ανάθεση της σύμβασης να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Όπως υπογραμμίζεται δε στην έκθεση της Κομισιόν, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης περιλαμβάνει μια σειρά έργων που θα ενισχύσουν και θα διευκολύνουν τους στόχους της ψηφιακής μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Ένα από αυτά αφορά ακριβώς στο ολοκληρωμένο σύστημα e-Justice και περιλαμβάνει αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων, ανάπτυξη του Justice Cloud και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, ομογενοποίηση διαδικασιών και παροχή́ των απαραίτητων υποστηρικτικών υπηρεσιών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 81 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στα τέλη του 2021 η πρώτη φάση ανάπτυξης του gov.gr
Όπως επισημαίνεται στην 11η έκθεση για την ελληνική οικονομία, μετά την αναθεώρηση του οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση του gov.gr, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στις ψηφιακές εφαρμογές που είχαν να κάνουν με την πανδημία (πλατφόρμα εμβολιασμού, ψηφιακό πιστοποιητικό), το νέο ορόσημο είναι το τέλος του 2021. Σήμερα, η ενιαία ψηφιακή πύλη του Ελληνικού Δημοσίου φιλοξενεί ήδη 1.258 υπηρεσίες.
Εντωμεταξύ, η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί, όπως σημειώνεται, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, την ενσωμάτωση της δευτερογενούς νομοθεσίας του λεγόμενου Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αποτελεί εξάλλου προϋπόθεση για την εφαρμογή σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πολιτική ανοικτών δεδομένων, το gov.gr και η υποδομή cloud. Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τα συνολικά 440 έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αναμένεται να αλλάξουν πίστα στην πορεία ψηφιοποίησης της χώρας.