Πριν από μερικές δεκαετίες, το να ισχυριζόταν κάποιος ότι το 2021, το επάγγελμα που θα έχει κατακόρυφη ζήτηση στην αγορά εργασίας θα είναι αυτό του ντελιβερά, σίγουρα το μυαλό του ακροατή θα πήγαινε σε κάποιο σχήμα υπερβολής από αυτά που χρησιμοποιούν καμιά φορά οι λογοτέχνες ή οι κινηματογραφιστές του φανταστικού με σκοπό να περάσουν στο κοινό κάποιο βαθύτερο μήνυμα.
Πόσω μάλλον αν σε αυτόν τον συλλογισμό, τη λέξη «ντελιβεράς» ακολουθούσε ο προσδιορισμός «freelancer». Εδώ ένας μυημένος παρατηρητής θα «έβλεπε» μέχρι και δάκτυλο Monty Python.
Και όμως, όλα αυτά συνέβησαν και μάλιστα με αυτή τη σειρά, αφού το ξέσπασμα της πανδημίας πρώτα έκλεισε μέσα σχεδόν όλον τον πλανήτη, αφήνοντας να κυκλοφορούν με τα μηχανάκια τους, μέσα σε έρημες πόλεις, μόνο εργαζόμενοι επιφορτισμένοι με την παράδοση προϊόντων κατ’ οίκον.
Και σε δεύτερο χρόνο, αφού οι εταιρείες υπηρεσιών διανομής άγγιξαν υψηλά ποσοστά κερδοφορίας, ήρθε η στιγμή της εμφάνισης του όρου «freelancing», με αφορμή τη γραπτή ενημέρωση που απέστειλε ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομής σε μερίδα εργαζομένων-διανομέων της, μέσω της οποίας ουσιαστικά απαιτούσε την αλλαγή της μεταξύ τους εργασιακής σχέσης, δίνοντάς τους ως μόνη εναλλακτική την απόλυση.
Συγκεκριμένα το μήνυμα της εταιρείας που εστάλη την Τετάρτη το απόγευμα και διέρρευσε στο Διαδίκτυο προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από χρήστες της εν λόγω πλατφόρμας, έλεγε τα εξής: «Freelancers. Αγαπητέ rider, στα πλαίσια της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.
Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά (…) εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως Freelancer. Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα».
Κινητοποιήσεις
Σαν μια πρώτη απάντηση στο μάλλον εκβιαστικό δίλημμα που τέθηκε σε μερίδα συναδέλφων τους, οι διανομείς της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν χθες το πρωί κινητοποιήσεις, δίνοντας ραντεβού στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ολύμπου για συνέλευση. Οπως ξεκαθαρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο 39χρονος Νικόλαος Κτενάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης και διανομέας της εν λόγω πλατφόρμας, ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει αν δεν δικαιωθούν όλα τους τα αιτήματα.
«Η συγκεκριμένη ανακοίνωση εστάλη σε 115 εργαζόμενους των οποίων έληγε η τρίμηνη σύμβαση εργασίας. Τους ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης και ότι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουν να δουλεύουν είναι μέσω του freelancing. Το πρόβλημα είναι ότι από την εταιρεία μας κρατάνε σε ομηρία με τρίμηνες συμβάσεις που συνεχώς ανανεώνονται. Ενώ εξυπηρετούμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εμείς δουλεύουμε με τρίμηνα και μάλιστα σε εργολαβική εταιρεία και όχι ως εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ σε αυτήν παρέχουμε κανονικά και αποκλειστικά τις υπηρεσίες μας. Η ανακοίνωση έδινε περιθώριο απάντησης 15 ημέρες, μέχρι το τέλος του μήνα που έληγε η σύμβαση των συναδέλφων και με λίγα λόγια τους έλεγε «σας απολύουμε». Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε γύρω στα 2.700 άτομα.
O νόμος δίνει το δικαίωμα σε τέτοιες ψηφιακές πλατφόρμες να δουλεύουν είτε με εξαρτημένη σχέση εργασίας είτε με freelancing.
Τι σημαίνει freelancing;
Οτι πληρώνεσαι με την παραγγελία. Μπορεί να είσαι στον δρόμο από πέντε έως 14 ώρες, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο, και να μη σου έρθει καμία παραγγελία. Συνεχίζεις, δηλαδή, να είσαι υπάλληλος στην εταιρεία χωρίς τα δικαιώματα του εργαζομένου, χωρίς μισθό σταθερό, χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδειες, χωρίς δώρα, χωρίς προσαύξηση αργιών, Κυριακών και, θεωρητικά πάντα, μπορείς να δουλεύεις όποτε θέλεις. Αλλά καταλαβαίνουμε αυτό τι εξέλιξη έχει. Υπάρχουν τα παραδείγματα άλλων χωρών όπου συνάδελφοι, αφού στην αρχή έφαγαν το «τυράκι», το υψηλό αντίτιμο που δίνουν αρχικά σε κάθε παραγγελία, δηλαδή γύρω στα δυόμισι ευρώ, στην πορεία, όταν αυτές οι εταιρείες έγιναν καθεστώς και μείωσαν το αντίτιμο, απειλήθηκαν ότι πρέπει να δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες.
Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά, όταν έχεις μια ηλεκτρονική εφαρμογή, μπορείς εύκολα να επιλέξεις σε ποιον θα δίνεις παραγγελίες. Και κάποιος που θα γκρινιάξει, απλά θα μείνει εκτός. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η εταιρεία αναδιπλώθηκε και ενημέρωσε ότι οι συνάδελφοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν με όποιον τρόπο επιθυμούν. Εμείς καταλάβαμε τι μας ετοιμάζουν και αποφασίσαμε ότι μέχρι να επαναπροσληφθούν οι 115, θα συνεχίσουμε, απαιτώντας από την εταιρεία να μας κάνει όλους αορίστου χρόνου και μάλιστα στην ίδια εταιρεία και όχι στην εργολαβική που ήμασταν μέχρι τώρα. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις».