Σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EURACTIV ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο σύμφωνο για τη μετανάστευση που όπως είπε έχει εχθρούς όχι μόνο την ακροδεξιά αλλά και την ευρωφοβική αριστερά που ζητά ελεύθερα σύνορα. Την ίδια στιγμή εκτιμά ότι η νέα συμφωνία μπορεί να προχωρήσει μετά τις γαλλικές εκλογές.
«Τα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος στην ΕΕ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την μετανάστευση για να πουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καταφέρει να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, οι οποίες έχουν συμφέρον να αποδείξουν το αντίθετο, πρέπει να κινηθούν προς αυτή τη συμφωνία.
Η Κομισιόν προτείνει το σωστό μίγμα ελέγχου και ανθρωπισμού
«Οι ευρωφοβικοί δεξιοί λένε δεν θέλουν συμφωνία διότι θέλουν μόνο σύνορα, οι ευρωφοβικοί αριστεροί γιατί θέλουν ελεύθερα σύνορα. Εμείς βάζουμε στο τραπέζι μια πρόταση που απαντά σε όλα τα προβλήματα του μεταναστευτικού», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν συνιστά μια ολιστική προσέγγιση που έχει το σωστό μίγμα ελέγχου και προστασίας των συνόρων αλλά και ανθρωπισμού και ασύλου.
Αυτό το μήνα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη στιγμή που η παρούσα Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Όπως παραδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις είναι αργή, όχι μόνο της πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των πρακτικών δυσκολιών που προέκυψαν από την πανδημία.
«Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία, τις επιθέσεις κατά του Συμφώνου τις δεχόμαστε από την Λεπέν αλλά και τον Μελανσόν. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον ευρωπαϊκό νότο, όπου υπάρχουν φωνές λαϊκισμού στα δεξιά και αριστερά, που απαξιώνουν την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας. Υπάρχουν τέτοιες φωνές κυρίως στην Ιταλία αλλά όχι μόνο, και στην Ελλάδα, και στην Ιταλία και στην Ισπανία», πρόσθεσε με νόημα.
Συμφωνία μετά τις γαλλικές εκλογές
Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή μια συμφωνία για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεδομένου του βεβαρυμμένου πολιτικού ημερολογίου με τις επερχόμενες γερμανικές αλλά και γαλλικές εκλογές, απάντησε ότι μετά τις γαλλικές εκλογές θα δούμε φως στο τούνελ.
«Φθάσαμε πολύ κοντά στις γερμανικές εκλογές, αμέσως μετά θα έχουμε μια διαδικασία μηνών για σχηματισμό κυβέρνησης που ουσιαστικά θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές».
«Αντιλαμβάνομαι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την τελική συμφωνία, αλλά πιστεύω, και είμαι αισιόδοξος, ότι αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές θα μπούμε σε μια διαδικασία πολύ γρήγορη σύγκλισης και τελικής συμφωνίας», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η ώρα, η πολιτική στιγμή για αυτή τη συμφωνία, είναι τώρα».
Η Τουρκία εκπέμπει τα σωστά μηνύματα για τη διαχείριση των ροών
Στο ερώτημα αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν και τον ρόλο της Τουρκίας, είπε ότι η Άγκυρα δείχνει διατεθειμένη να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει ή θα μειώσει τις ροές προς την Ευρώπη καθώς να «σπάσει» και το μοντέλο των λαθροκινητών.
«Πρέπει να δούμε εάν αυτό από δέσμευση θα γίνει πράξη, αλλά σε αυτή τη φάση, όντως η Τουρκία εκπέμπει τα σωστά μηνύματα στη διαχείριση τυχόν ροών», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Αφγανιστάν, η Ευρώπη έχει αποφασίσει με τη διεθνή κοινότητα να δουλέψουν «εγγύτερα στο πρόβλημα».
«Όχι όπως στη Συρία, όπου διαχειριστήκαμε το πρόβλημα μετά τις ροές. Θέλουμε να χτίσουμε δομές υποστήριξης κοντά στο δρόμο του μεταξιού», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί εσωτερικών σε έκτακτη σύνοδο στις 31 Αυγούστου, αποφάσισαν να υποστηρίξουν οικονομικά τις γειτονικές χώρες, όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν, προκειμένου οι Αφγανοί να παραμείνουν στην Κεντρική Ασία και να κρατηθούν μακριά από τη Γηραιά Ήπειρο.
Τα pushback και η κριτική στην Ελλάδα
Αξιωματούχος της Κομισιόν αποκάλυψε πρόσφατα στο EURACTIV στις Βρυξέλλες ότι η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την αποφυγή επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταναστών στα σύνορά της, ως προϋπόθεση για να απελευθερώσει επιπλέον 15.83 εκ ευρώ κοινοτικά κονδύλια που έχει ζητήσει η Αθήνα.
Ο κ. Σχοινάς είπε ότι μέσα στο νέο μεταναστευτικό σύμφωνο υπάρχουν ήδη προβλέψεις για έναν μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
«Βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές επαφές με την ελληνική και κροατική κυβέρνηση για να δούμε πώς κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις να μπορούν να εφαρμόζονται από τώρα».
Κληθείς να σχολιάσει τις επικριτικές φωνές που κάνουν λόγο για «σιωπή» της Κομισιόν στα φαινόμενα παράνομων pushbacks σε Ελλάδα και Κροατία, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε:
«Όλες οι τυχόν καταγγελίες για τέτοια φαινόμενα έχουν συζητηθεί πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex και στην ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου. Και στις δυο περιπτώσεις τα συμπεράσματα δεν έχουν το βαθμό κατηγορηματικότητας που περιγράφετε».
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί στη διαχείριση του μεταναστευτικού να παίρνει θέσεις που εκφράζουν μόνο ορισμένες απόψεις διαχειριστικές. Αντίθετα, είναι υποχρεωμένη με την πολιτική της να καλύπτει όλο το εύρος των πολιτικών για την διαχείριση του μεταναστευτικού.
Η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί το σύνθετο πρόβλημα
«Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να αντιμετωπίζει υβριδικές απειλές από τρίτους που εργαλειοποιούν την μετανάστευση εις βάρος μας, να μάχεται τους διακινητές […] αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπουν σε όποιον ξεφεύγει από μια δικτατορία και την καταπίεση να υποβάλλει αίτηση για άσυλο» ,σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Οι διάφοροι φορείς, από τις ΜΚΟ μέχρι τις πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα σε αυτά τα στοιχεία σε σχέση με τα άλλα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαχειριστούμε όλα μαζί. Δεν βλέπω κάτι αντιθετικό στο πώς αυτά χωνεύονται σε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική».
Αναφορικά με τον πρόσφατο νόμο της Δανίας για νόμο που επιτρέπει την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου εκτός Ευρώπης, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μεταθέτει τα προβλήματά της αλλού.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει τα προβλήματά της με υπεργολαβία σε άλλους, πρέπει να βρούμε τρόπους που θα λύνουμε τα προβλήματα μόνοι και αυτή η δανέζικη πρόταση έχει μείνει στην παρούσα φάση ως ιδέα. Δε νομίζω ότι έχει προχωρήσει», δήλωσε.
«Είμαστε έτοιμοι για πιθανή τρίτη δόση»
Τέλος, στο ζήτημα των εμβολιασμών και συγκεκριμένα εάν τελικά θα κριθεί απαραίτητη μια Τρίτη ενισχυτική δόση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι τα κράτη μέλη αποφασίζουν τη διαχείριση των εμβολίων αλλά η Κομισιόν είναι έτοιμη να καλύψει και αυτό το τρίτο κύμα εμβολιασμού.
«Ως Επιτροπή έχουμε διασφαλίσει έναν επαρκέστατο αριθμό δόσεων από δυο εταιρείες, την Pfizer και Moderna που μας επιτρέπει να καλύψουμε και ένα τρίτο κύμα εμβολιασμού μέχρι και το 2023. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractive.