Με βασικό σύνθημα «Νέα Αρχή με την Κοινωνία» ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε από τη ΔΕΘ ουσιαστικά τις βάσεις για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με βασικό στόχο την αύξηση της δυναμικής του κόμματος του και κυρίως τον προσεταιρισμό ψηφοφόρων από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Από την παρουσία του στη ΔΕΘ, τόσο από την ομιλία του όσο και από την συνέντευξη τύπου, αναδείχθηκε ότι το κρίσιμο ζήτημα για τον ίδιο είναι να αποκτήσει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα απαντά στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην ανασφάλεια που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να πείσει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες» ήταν μια χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έριξε «γέφυρες» στη μεσαία τάξη.
Ρίχνει το… γάντι στον Μητσοτάκη
Παράλληλα, αν και για μια ακόμη φορά δεν ζήτησε ευθέως εκλογές, έριξε το… «γάντι» στον Πρωθυπουργό, προκαλώντας τον να τις προκαλέσει. «Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη, όποτε θέλει, να προκαλέσει εκλογές. Αν έχει το θάρρος, ας το κάνει» είπε.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα οι ψευτοκουτσαβακισμοί, κατά τον ίδιο του Πρωθυπουργού, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ περί «γαλοπούλας» δεν αναδεικνύουν πυγμή, αλλά αδυναμία. «Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός, ιδίως όταν στις εκλογές του 2019 κρύφτηκε από την τηλεμαχία. Εγώ θα είμαι εκεί όταν έρθει η ώρα. Να δω τι δικαιολογία θα βρει αυτή τη φορά» σημείωσε.
Διαφορετική η «δεύτερη φορά»
Το ενδιαφέρον σημείο όμως ήταν η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να πείσει πως η «δεύτερη φορά» στην κυβέρνηση θα είναι διαφορετικά και γι’ αυτό προέταξε την ανάγκη κοινωνικών συμμαχιών. Επίσης είχε ιδιαίτερη αξία η έμφαση που έδωσε στην ετοιμότητα του ίδιου να κυβερνήσει έχοντας μάθει και από τα κυβερνητικά λάθη του παρελθόντος. «Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συγκροτεί μόνος του την πλειοψηφία, ο στόχος μας και η απόφασή μας είναι να δώσουμε χώρο στην κοινωνία» τόνισε, επιχειρώντας παράλληλα να ενισχύσει και το πρωθυπουργικό προφίλ του.
Η επισήμανση αυτή έχει ανοίξει ήδη μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς η επισήμανση του πρώην Πρωθυπουργού, «θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία, τα κινήματα, την εκπροσώπηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, και όχι κατ’ ανάγκη μόνο εκπροσώπους του κόμματος» διαμορφώνει ένα νέο τοπίο.
«Μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να κινείται στη βάση των αξιών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισονομίας για όλους» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Ουσιαστικά από εδώ και πέρα ο Αλ. Τσίπρας θα ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους καθώς εκτιμά ότι η χώρα έχει εισέλθει σε άτυπη, μακρά προεκλογική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό θα στοχοποιεί όλο και περισσότερο τον Πρωθυπουργό, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές κατά την διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ.
Είναι ενδεικτικές οι φράσεις του που στοχεύουν ευθέως τον Κυρ, Μητσοτάκη:
*Δεν μπορεί να πείσει για την ανάγκη του εμβολιασμού. Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες. Δεν χρηματοδότησε το μήνυμα, αλλά τα ΜΜΕ.
*Στοχοποίησε τους νέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο της εργασιακής αντιμεταρρύθμισης και του αποκλεισμού τους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes, αλλά σπουδές, δουλειές, όραμα.
*Εξαπάτησε τους συνταξιούχους, καταργώντας τη 13η σύνταξη, ενώ προεκλογικά δήλωνε ότι θα τη διατηρούσε. Αυτό το 1 δισ. ευρώ το δίνει για να καλύψει την τρύπα του ασφαλιστικού. Για να έχουν δηλαδή κέρδη τα funds από τη «μεταρρύθμιση» στις επικουρικές.
*Νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τη μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο. Ποιοι είναι οι γονείς που έχουν 1.600.000 ευρώ ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους; Είναι το 0,4% του πληθυσμού. Γι’ αυτό το 0,4% νομοθετεί ο κ. Μητσοτάκης.
*Μιλάει συνεχώς για το «πολιτικό κέντρο», έχοντας υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει πολλά να περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη, πέραν της υπουργοποίησης πιθανώς και του κ. Μπογδάνου.
*Δεν δίνει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του, αν και πρόκειται για θέμα ισονομίας. Τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε μένα; Πόσες μέρες θα ήταν πρώτο θέμα στα κανάλια το γεγονός ότι «ο Πρωθυπουργός έχει ψευδές πόθεν έσχες»;
*Υπάρχει βασικό έλλειμα εθνικής στρατηγικής στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν φέρνει προς κύρωση τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, φοβούμενος μη χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ποιος ωφελείται; Η Τουρκία.
Οφείλουν οι βόρειοι γείτονές μας να υλοποιήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας. Ποιος όμως θα τους πιέσει; Αυτός που δειλιάζει;
*Έκανε «σημαία» την προηγούμενη περίοδο το ζήτημα των μετακλητών. Αλλά τελικά, όταν ανέλαβε, διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών, μείωσε τις προϋποθέσεις για την πρόσληψή τους και διπλασίασε το μισθό τους. Ο ορισμός του κομματικού κράτος, των αργόμισθων.