Το μυστικό της Σπύρου Πάτση και Αγίας Αννης

Η εικόνα της περιοχής είναι απολύτως προβληματική, οι αποθήκες είναι αρχαίες, τα σκουπίδια περισσεύουν, κανόνες υγιεινής δεν υφίστανται και η ρύπανση χτυπάει κόκκινο στις ώρες αιχμής.

Λίγοι γνωρίζουν ότι τρία-τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οδών Σπύρου Πάτση και Αγίας Αννης, μεταξύ Ελαιώνα και Ρέντη, εξυπηρετείται ο κύριος όγκος του μεταφορικού έργου της χώρας. Στην ευρύτερη αυτή ζώνη λειτουργούν περίπου 400 μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες κινούν καθημερινά χιλιάδες βαριά φορτηγά αυτοκίνητα, με πάσης φύσεως αγαθά από κάθε και προς κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο ετήσιος τζίρος του μεταφορικού έργου ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι η εικόνα της περιοχής είναι απολύτως προβληματική, οι αποθήκες είναι αρχαίες, τα σκουπίδια περισσεύουν, κανόνες υγιεινής δεν υφίστανται και η ρύπανση χτυπάει κόκκινο στις ώρες αιχμής. Επιπλέον, η επιβάρυνση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Αττική είναι ανυπολόγιστη και γενικώς η όλη κατάσταση παραπέμπει σε ανατολίτικο παζάρι παρά σε ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι για πρώτη φορά αξιολογείται σοβαρά το ενδεχόμενο μετακόμισης της προβληματικής αυτής μεταφορικής δραστηριότητας στο Θριάσιο πεδίο. Η ιδέα που συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ είναι να μεταφερθεί όλη αυτή η δραστηριότητα σε έναν οργανωμένο χώρο μακριά από τον αστικό ιστό ώστε να ελευθερωθεί η περιοχή, να αναγεννηθούν οι αξίες της και να αποφορτιστεί η κυκλοφορία της πρωτεύουσας. Θα ήταν ευχής έργο μάλιστα αν προϊόντος του χρόνου μαζί με τις μεταφορικές μετακινηθεί και η Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και έτσι εξελιχθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση ανάπλασης και οικιστικής ανασυγκρότησης μιας πραγματικά διακεκαυμένης ζώνης στο κέντρο της Αθήνας. Η προοπτική του έργου, όπως μαθαίνουμε, έχει ενθουσιάσει τον υπεύθυνο του Ταμείου Ανάκαμψης αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, αλλά και τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Θ. Ζηλιασκόπουλο, ο οποίος έχει τις εμπειρίες και τη γνώση από την οργάνωση και λειτουργία τέτοιων εφοδιαστικών σχημάτων. Προσεχώς λοιπόν αναμένονται οι αναθέσεις των σχετικών μελετών και η επιλογή του επιχειρηματικού σχήματος που θα αναλάβει το όλο έργο.

 

Οι ελληνικοί Patriot και η στρατιωτική διπλωματία

Τις προηγούμενες ημέρες αναχώρησε για τη Σαουδική Αραβία η ομάδα των ελλήνων στρατιωτικών που θα χειριστεί την παρουσία της συστοιχίας Patriot που η Αθήνα συμφώνησε να στείλει στην αραβική χώρα ως συνδρομή στην άμυνά της έναντι των Χούθι της Υεμένης. Δεν έλειψαν από διάφορες πλευρές οι ενστάσεις για την ελληνική παρουσία εκεί, αλλά η αποστολή των Patriot εντάσσεται στην ενίσχυση του πλέγματος των συμμαχιών της Αθήνας με τις χώρες της περιοχής. Η προσπάθεια δεν άρχισε τώρα, αλλά οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της επιτυχούς στρατιωτικής διπλωματίας της ελληνικής πλευράς πρέπει να πιστωθεί στον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Πηγές με γνώση του παρασκηνίου μάς διαβεβαιώνουν ότι ουδείς προκάτοχός του είχε καταφέρει να διαμορφώσει σχέσεις τέτοιας εμπιστοσύνης με τους ομολόγους του, από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκμεταλλευόμενος τη δουλειά υποδομής που έχει παραχθεί αρχικά σε πολιτικό επίπεδο. Και βέβαια, η πραγματοποίηση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα αποτελεί μία αναγνώριση τόσο των ελληνικών προσπαθειών για σταθερότητα στην περιοχή όσο και του ρόλου του στρατηγού Φλώρου στην προσπάθεια αυτή.

 

Οι επαφές Δένδια σε Αφρική και Ανατολική Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Νίκος Δένδιας έχει εντάξει στο πρόγραμμά του μία σειρά από επαφές που σηματοδοτούν την απόπειρα της Αθήνας να αποκτήσει ένα, έστω αρχικό, αποτύπωμα σε μια κρίσιμη περιοχή: την υποσαχάρια Αφρική. Και ας μη λησμονούμε ότι η γειτονική Τουρκία έχει βάλει γερές βάσεις τα τελευταία χρόνια εκεί. Πέραν λοιπόν των αναμενομένων συναντήσεων με αξιωματούχους χωρών που θεωρούνται πλέον παραδοσιακοί σύμμαχοι (Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία), από τις οποίες ξεχωρίζουν η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου που θα προετοιμάσει την αντίστοιχη συνάντηση κορυφής, αλλά και η τετραμερής συνάντηση Ελλάδος – Ισραήλ – Κύπρου –  ΗΠΑ με τη συμμετοχή της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών και νούμερο 3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Βούλαντ, προγραμματίζονται επαφές με χώρες όπως οι Ρουάντα, Κένυα, Γκάνα, Γκαμπόν, Σουδάν.

Ο θυμός του Μακρόν και των Ευρωπαίων

Αυτή η «πισώπλατη μαχαιριά», των Αμερικανών, των Βρετανών και των Αυστραλών προς τους Γάλλους αποτυπώθηκε πλήρως στη διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EUMED-9). Ο Εμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι έφθασε καθυστερημένος στην Αθήνα, γρήγορα έστρεψε τη συζήτηση για την ασφάλεια της Ευρώπης προς τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Ε, και οι υπόλοιποι ηγέτες, περιλαμβανομένης και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν ήθελαν και πολύ για να θυμηθούν διάφορες αμερικανοβρετανικές «αστοχίες» έναντι της Ευρώπης: Από τα εμβόλια της AstraZeneca, έως την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Κατάλαβαν, όπως είπαν, ότι η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ισχυρή αυτόνομη άμυνα. Ενας-ένας με τη σειρά τους οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών χωρών ζητούσαν, ωσάν να αισθάνονταν «δυσαρεστημένοι» από τις υπάρχουσες συμμαχίες (Βορειοατλαντικές και άλλες), στρατηγική αυτονομία για την Ευρώπη. Κυρίως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε, όπως έμαθα, πολλές φορές στα υποβρύχια. Ηταν, βλέπετε, η πρώτη του δημόσια εμφάνιση ανάμεσα σε ευρωπαίους ηγέτες μετά την ανακοίνωση της AUKUS και δεν έκρυβε τον προβληματισμό του (ίσως και την οργή του).

Η λέξη «υποβρύχια» έδωσε όμως την πάσα στον Πρωθυπουργό για να αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς και στα γερμανικά υποβρύχια «στελθ» που προμηθεύει η Γερμανία την Τουρκία και μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν είπε πως ναι μεν πρέπει να στηρίξουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, όχι όμως να υπάρχουν χώρες που για να κερδίζουν δύο ή τρία συμβόλαια παραπάνω να προμηθεύουν με τέτοια όπλα τρίτες χώρες υπονομεύοντας την ειρήνη στην περιοχή. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν σταμάτησε εκεί. Θέλοντας να δώσει παραδείγματα ότι μπορούν να ακυρωθούν παραγγελίες όταν υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια, αναφέρθηκε και στη συμφωνία εκατομμυρίων ευρώ που ακύρωσαν οι Γάλλοι στους Ρώσους για τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral, λόγω του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τελικά τα ελικοπτεροφόρα Mistral πουλήθηκαν στην Αίγυπτο.

Το πρόσωπο πίσω από την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Ισως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει, αλλά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανέβαιναν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με… δόσεις. Πρώτος από την Παρασκευή το πρωί έφθασε ο Νάσος Ηλιόπουλος και προς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι πρώην υπουργοί. Το Σάββατο είχαν προγραμματίσει να μεταβούν στη συμπρωτεύουσα και μάλιστα συνταξιδεύοντας οι κ.κ. Βούτσης και Σκουρλέτης. Τι να συζητούσαν άραγε στη διαδρομή; Πάντως το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δεν είναι άλλος από τον οικονομικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτη Κορκολή. Ο 50χρονος τοπογράφος-μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ, πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ (από το 2015 έως το 2019), έπαιξε, μαθαίνω, σημαντικό ρόλο στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τις παραγωγικές τάξεις στο Βελλίδειο. Ηταν, μου λένε, ο εμπνευστής του δόγματος «όχι άλλες παροχές, αλλά στοχευμένες προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας της ζωής». Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Κορκολής στα χρόνια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων συνδέθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, απ’ όπου πηγάζει και η ευρωπαϊκή κουλτούρα που τον συνοδεύει. Είναι, λένε οι «προεδρικοί» του κόμματος, ένα ακόμα πρόσωπο που επιβεβαιώνει αν όχι τη στροφή, τουλάχιστον την προσπάθεια μετεξέλιξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ανγκελα Μέρκελ «γράφει» τίτλους τέλους ως καγκελάριος, αυτή την Κυριακή. Θα παραμείνει όμως ως υπηρεσιακή καγκελάριος μέχρι να σχηματισθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση. Εμεινε 16 χρόνια στην Καγκελαρία, γνώρισε έξι έλληνες πρωθυπουργούς. «Ταλαιπώρησε» τους πέντε, όχι όμως και τον έκτο γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια, ενώ δεν κατάφερε από έναν άλλον να πάρει τη συγκατάθεσή του για το GREXIT. Ηρθε δύο φορές στην Ελλάδα, δείπνησε μία φορά με Αντώνη Σαμαρά με θέα την Ακρόπολη, της έκανε εντύπωση η ελληνική κουζίνα και κυρίως το κατσικάκι στη λαδόκολλα, η ψητή φέτα και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα. Δοκίμασε τσίπουρο και λικέρ μαστίχας. Τη δεύτερη φορά δείπνησε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Καστέλλα, τρώγοντας σφυρίδα, συναγρίδα και ψητό καλαμάρι, έκανε μια βόλτα στους κήπους του Προεδρικού και μια άλλη στην Διον. Αρεοπαγίτου, και αυτό που θυμάται ως την πιο δύσκολη στιγμή της 16χρονης καριέρας της στην Καγκελαρία είναι ότι δεν αισθανόταν καλά όταν μας έβαζε δυσβάστακτους όρους στα μνημόνια. Οπως πολύ πιθανόν να της λένε τώρα που βγαίνει στη σύνταξη και οι Γερμανοί: «Glucklichen Ruhestand» (καλή συνταξιοδότηση)!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.