Η Γαλλία θεωρεί ότι βρίσκεται σε «κρίση» με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 απόψε.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό αυτής της συμφωνίας, καταγγέλλοντας «τα ψέματα (…) τη διπλοπροσωπία (…) μια σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» και την «περιφρόνηση» εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας.
Ο υπουργός έκρινε εξάλλου ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Όταν ρωτήθηκε για την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ο Λε Ντριάν δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι «υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ μας». «Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία», είπε. Η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε άσκοπη: «Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών, ειρωνεύτηκε ο Γάλλος υπουργός, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «ρεζέρβα» της τριμερούς πρωτοβουλίας.
Την Παρασκευή, η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με αφορμή την τριμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (AUKUS) που περιλαμβάνει τις δύο αυτές χώρες και τη Βρετανία.
Ο Λε Ντριάν τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, για το θέμα των υποβρυχίων.
Γαλλία και Ινδία συμφώνησαν «να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Την Παρασκευή η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.
Ναύαρχος Μπάουερ: Η συμφωνία AUKUS δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ
Οι παρούσες απειλές και οι μελλοντικές προκλήσεις για τη Συμμαχία τέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στην Αθήνα.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια σημερινής Συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Ναύαρχος Μπάουερ, οι σχέσεις της Συμμαχίας «με τη Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου» ενώ υπογράμμισε ότι με τις πράξεις της η Μόσχα απειλεί τη σταθερότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ναύαρχος Μπάουερ χαρακτήρισε προκλητικές και τις ενέργειες της Κίνας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής επισήμανε την «αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων» που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και «αλλάζουν το επίπεδο των συγκρούσεων». Υπογράμμισε, δε, ότι ρόλος της Συμμαχίας είναι «να προστατεύει την ειρήνη και να αποτρέπει συγκρούσεις».
Με αυτό το δεδομένο, ο ναύαρχος Μπάουερ ανέφερε ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ για το 2020 – 2030 εδράζεται ακριβώς «στη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των κρατών – μελών».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Συνέδριο, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είπε ότι οι «απειλές ασφαλείας, οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ αλλά και οι μελλοντικές συγκρούσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα» τέθηκαν στο επίκεντρο.
«Ο λόγος που για 72 χρόνια η Συμμαχία έχει καταφέρει να προστατέψει την ελευθερία και τα σύνορα των κρατών – μελών της είναι επειδή διαρκώς εξελίσσεται» ανέφερε.
Τόνισε ότι η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ έχει «ρόλο – κλειδί» στη Συμμαχία παρέχοντας συμβουλές στην πολιτική ηγεσία ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται να μπορούν να εφαρμοστούν στρατιωτικά.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία, ο ναύαρχος Μπάουερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ» και εξήγησε: «Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη – μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ».
Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επισήμανε ότι «οι εξελίξεις είναι τραγικές για τους πολίτες της χώρας» ενώ παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ «έχει να μάθει πολλά» προκειμένου να αντιληφθεί «τι πήγε καλά και τι όχι στο Αφγανιστάν».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την διεξαγωγή του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής στην Αθήνα, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «πραγματοποιείται στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση».
Τόνισε ότι στη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων ενώ υπογράμμισε ότι «η Στρατιωτική Επιτροπή έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις» εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στο τέλος θα τα καταφέρουμε με επιτυχία».
Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι αποτελούν μια «ρωμαλέα δύναμη» στα Βαλκάνια προχωρώντας σε συνέργειες και συνεργασίες με γειτονικές χώρες «εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το πρόγραμμα του Συνεδρίου «που ξεκίνησε χθες με την τελετή έναρξης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων» θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.
Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής για την ανάληψη της διοργάνωση από την Αθήνα ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα συνεισφέρουν σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στη Συμμαχία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters