Στο 10,5% καταγράφεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,9%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,8%, η Ελληνική Λύση 3,6%, το ΜέΡΑ25 3%, ενώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 10,5%.
Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 44,7% τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 27,7% τον «κανέναν» και 27,2% τον Αλέξη Τσίπρα.
Σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το 45,3% των πολιτών την είδε με «καλό μάτι», με το 31,6% των ερωτηθέντων να απαντά θετικά και το 13,7 μάλλον θετικά, ενώ το 49,8% απάντησε αρνητικά (αρνητικά 39,6%, μάλλον αρνητικά το 10,2%).
Ειδικότερα, το 45,5% θεωρεί ότι το οικονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με το 46,2% να διαφωνεί.
Πάντως, το 64,6% ζητεί πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο κύμα ακρίβειας, με το 30% να θεωρεί ότι όσα ανακοινώθηκαν είναι αρκετά.
Τέλος, το 45,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι άλλαξε προς το καλύτερο στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, με το 54% να έχει αντίθετη άποψη.
Κυριαρχία Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη
Η δημοσκόπηση έθεσε και μια σειρά διχοτομικών ερωτημάτων, σχετικά με τον βαθμό ενδιαφέροντος των δύο πολιτικών πρωταγωνιστών – Μητσοτάκη, Τσίπρα – για τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνονταν οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, για τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.
Και στις τέσσερις ομάδες προηγείται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εντούτοις, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις που περιγράφουν τις διαμορφωμένες αντιλήψεις των πολιτών για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των δύο πολιτικών αρχηγών.
Στις ερωτήσεις που αφορούν στη νεολαία και τους εργαζόμενους, καταγράφεται προβάδισμα του πρωθυπουργού με μικρές διαφορές, ενώ στις ερωτήσεις που αφορούν στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, οι διαφορές υπέρ του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη νεολαία, το 39,8% απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης και το 35,2% ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα αντίστοιχα ποσοστά βαθμού ενδιαφέροντος για τους εργαζόμενους διαμορφώνονται στο 38,6% για τον πρωθυπουργό, έναντι 36,3% για τον κ. Τσίπρα.
Στο ερώτημα, όμως, που αφορά στη μεσαία τάξη, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 42,3%, έναντι 30,7% του Α. Τσίπρα. ενώ η διαφορά διευρύνεται ακόμα περισσότερο στο ερώτημα για τις επιχειρήσεις, με τον πρωθυπουργό να καταγράφει ποσοστό 62,8%, έναντι μόλις 15,4% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.