Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέπτεται τη Σούδα. Η αλήθεια είναι ότι τελευταίως έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του εκεί, είτε επειδή παρακολουθεί κάποια άσκηση με αμερικανικά ή Σαουδαραβικά μαχητικά, είτε με μαχητικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είτε ακόμα άσκηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με τους περιβόητους Seals, ο στρατηγός Φλώρος αποδίδει μεγάλη στρατιωτική σημασία στην Κρήτη, την οποία ξένοι στρατιωτικοί (ανάμεσά τους και Αμερικανοί) την ονόμασαν το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου». Αυτή τη φορά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της Κρήτης για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα σχέδια για αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών. Επισήμανε δε, ότι η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση της Σούδας είναι «πιο συχνή από ποτέ λόγω των ενισχυμένων αποστολών σε νότιο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια για αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στην Κρήτη. Η Κρήτη, είπε, είναι τοποθεσία που διευκολύνει τα μέγιστα όλες τις δραστηριότητες που διεξάγουμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας παγκοσμίως» καθιστώντας την Ελλάδα «έναν αξιόπιστο πάροχο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ . Για το Ναύσταθμο Κρήτης, τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση στη χώρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι οι υποδομές του θα αναβαθμιστούν σύντομα, «λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής του θέσης και της εγγύτητάς του στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου».
***
Η καθυστέρηση του Μακρόν και ο Νότος των πυρκαγιών
Ο Μακρόν καθυστέρησε. Η Διάσκεψη των EUMED- 9 άρχισε χωρίς τον Γάλλο Πρόεδρο. Όσοι γνώριζαν για την καθυστέρηση δεν ανησύχησαν . Ο Πρόεδρος Μακρόν είχε ειδοποιήσει πως θα αργούσε (είναι σαν τους έλεγε «αρχίστε την Συνδιάσκεψη χωρίς εμένα, θα αργήσω λιγάκι»). Τους διαβεβαίωσε όμως ότι θα παρευρισκόταν οπωσδήποτε στην δεύτερη συνεδρίαση για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι ηγέτες θα συζητούσαν τις τουρκικές προκλήσεις, το Αφγανικό και το προσφυγικό. Μόλις το Γαλλικό Προεδρικό Airbus προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος εστάλη μήνυμα στο Ίδρυμα Νιάρχος. Ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα. Τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο πάνελ. Πρόλαβε όμως και υπέγραψε την Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική Αλλαγή. Εκείνο που εντυπωσίασε στην Διάσκεψη των EUMED-9 ήταν η ευαισθησία που έδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες για τις φωτιές του καλοκαιριού. Δοκιμάστηκε άλλωστε ολόκληρος ο Νότος. Φάνηκε ότι τους άγγιξε και τους ευαισθητοποίησε επιτέλους. Το δεύτερο εντυπωσιακό ήταν το σκηνικό που στήθηκε. Δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα αλλά το σκηνικό των δηλώσεων των εννέα ήταν όντως εντυπωσιακό, νόμιζες πως βρισκόσουν στη λιμνούλα του Ιδρύματος.
***
Αντετοκούνμπο: Πάντα εδώ την Ελλάδα θα γυρνάγαμε
Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την οικογένειά του υποδέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία ημέρα μετά την πολιτογράφηση της Βερόνικας και του Εμέκα – Άλεξ Αντετοκούνμπο -της μητέρας του και του αδερφού του δηλαδή- ως Έλληνες πολίτες. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς υποδέχθηκε στον Κήπο του Μεγάρου (και στο κιόσκι) όπου και είχαν μια στιχομυθία μπροστά στις κάμερες, με τον «Greek Freak» να λέει ότι «πάντα ήμασταν και νιώθαμε Έλληνες κι απλώς χθες μπήκε μία σφραγίδα”. “Χαίρομαι για τη γιορτή που έγινε, είστε Έλληνες και το έχετε αποδείξει και τώρα έχουμε εδώ εσάς και τη μητέρα σας Βερόνικα» είπε από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι ο Έλληνας φόργουορντ αποτελεί ένα εξαιρετικό πρότυπο για τα μικρά παιδιά: «Όπως και εγώ σαν πρώτη γυναίκα Πρόεδρος είμαι πρότυπο για τα κορίτσια, κι εσείς είστε πρότυπα για τα νέα παιδιά που έχουν τις φωτογραφίες στο δωμάτιο σας. Είναι βάρος αλλά είναι και σημαντικό κι εσείς το δηλώνετε με το ήθος και την παρουσία σας. Με την αγάπη για την πατρίδα και την οικογένεια σας και την προσφορά σας σε όσους έχουν ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά. Τα πιο συγκινητικά λόγια όμως τα είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όταν συνάντησε τους δημοσιογράφους: «Ήταν πάντα Έλληνες η μητέρα και τα αδέρφια μου, χτες απλά πήραν τα διαβατήρια. Και να μην τα έπαιρναν, πάντα εδώ θα γυρνάγαμε, εδώ είναι η πατρίδα μας»
***
Συγγνώμη για την καθυστέρηση έκανα… babysitting
Με μια επική ατάκα «δικαιολογήθηκε» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για την καθυστερημένη έλευση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.«Συγγνώμη για την καθυστέρηση, έπρεπε να τους μαζέψω όλους, έχω και τα μωρά, κάνω babysitting, έπρεπε να κάνω και προπόνηση. Έκανα προπόνηση στις 8:30 το πρωί…» είπε ο «Greek Freak» για να απαντήσει κ. Σακελλαροπούλου πως είχε και κίνηση λόγω της Μεσογειακής Διάσκεψης.
***
Το πρώτο Μουσείο… Δώρων
Το πρώτο εν Ελλάδι Μουσείο… Δώρων δημιουργείται στον τρίτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου. Μουσείο δώρων; Είναι εφικτό; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Έχετε σκεφθεί ποτέ ποια είναι η τύχη των διαφόρων δώρων που λαμβάνουν οι πολιτικοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους: Και δεν είναι λίγα, ούτε βεβαίως δώρα μικρής αξίας, κυρίως αυτά που προσφέρονται από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ορισμένα από τα δώρα αυτά κοσμούν τα γραφεία, για παράδειγμα των εκάστοτε Προέδρων της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας τους, μετά όμως πού πάνε; Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα πράγματα αλλάζουν όσον αφορά τα δώρα. Μόνον προσωπικά δώρα (αξίας όμως όχι μεγαλύτερης των 200 ευρώ) θα μπορούν να κρατούν οι πολιτικοί. Εάν όμως λαμβάνουν δώρα μεγαλύτερης αξίας των 200 ευρώ θα καταγράφονται και θα περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιουργεί, λοιπόν, ένα μικρό μουσείο εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα εκτίθενται όλα τα δώρα που έλαβε ή πρόκειται να λάβει κατά τη διάρκεια της θητείας. Ακόμα και τη φανέλα των Μπακς που πήρε υπογεγραμμένη από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα την εκθέσει, όπως έμαθα στο Μουσείο Δώρων του Προεδρικού.
***
Τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο Πρωθυπουργό
Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι ηγέτες του δυτικού κόσμου με την Κίνα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, αλλά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κινέζος ομόλογός του είχαν διαδικτυακή και έκαναν λόγο μάλιστα στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνοκινεζικών (πολιτιστικών) σχέσεων. Συγκεκριμένα: Με διαδικτυακή συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κινέζου ομολόγου του Li Keqiang, των αρμόδιων Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, και με τη φυσική παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας στον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς των Αθηνών. Σε βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Keqiang, αναφέρθηκαν στους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν διαχρονικά τις δύο χώρες, χαρακτηρίζοντας το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας ως το πεδίο για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων τους, ενώ αναφέρθηκαν και στη συμπλήρωση το 2022, 50 χρόνων ελληνοκινεζικών διπλωματικών σχέσεων.
***
Κομματάρχης από το κελί γίνεται;
Το περασμένο Σάββατο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους. Άλλος για να διαδηλώσει για την οικονομία, άλλος να διαμαρτυρηθεί κατά της κυβέρνησης και οι «ψεκασμένοι» για να αντιδράσουν γι’ αυτά τα «εργαλεία του διαβόλου», τα εμβόλια. Υπήρχε, όμως, και μια συγκέντρωση, όχι τίποτε πολυπληθής, που έκανε αίσθηση. Ήταν πρώην Χρυσαυγίτες που βρήκαν στέγη στο κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, τους «Έλληνες για την Πατρίδα”. Μάλιστα, η συγκέντρωση είχε προαναγγελθεί από το κόμμα του τρόφιμου των φυλακών Δομοκού και είχε ειπωθεί ότι θα μιλούσε και ο ίδιος ο Κασιδιάρης στους συγκεντρωμένους. Πώς; Εκμεταλλευόμενος τη Δημοκρατία και έχοντας το δικαίωμα που έχει ο κάθε φυλακισμένος να παίρνει τηλέφωνο από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής και να μιλά σε όποιον θέλει, ακόμη και σε μια πολιτική συγκέντρωση. Το έκανε μια φορά σε συγκέντρωση στην Αθήνα, είχε επιχειρήσει να το κάνει και μια ακόμη, όμως, κάποιοι είπαν «ως εδώ και μη παρέκει». Γιατί άλλο να τηλεφωνείς στους γονείς σου, τη σύζυγό σου ή στον δικηγόρο σου, κι άλλο να κάνεις ναζιστική προπαγάνδα στους λίγους, αμετανόητους, οπαδούς σου. Κι όπως καταλαβαίνετε… ο Ηλίας δεν μπορεί πλέον να είναι κομματάρχης μέσα από το κελί. Όπως του «κόπηκε» η διάθεση να κάνει ακόμη και ραδιοφωνική εκπομπή από τη φυλακή, έτσι θα πρέπει να «κοπεί» και η πρόθεσή του να μιλά στις συγκεντρώσεις. Και ο νοών νοήτω…
***
Τι γυρεύει ο Τούρκος στρατηγός στην Ακρόπολη
Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ βρίσκεται, όπως πληροφορεί το ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα, στα πλαίσα του ΝΑΤΟ και της συνεδρίασης της πανίσχυρης στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Απολαμβάνει όπως και 29 άλλοι στρατηγοί και ναύαρχοι του ΝΑΤΟ, την ελληνική φιλοξενία και την περιήγησή του στους αρχαιολογικούς χώρους. Είχε προγραμματιστεί να επισκεφθούν την Ακρόπολη. Δεν γνωρίζω εάν ο Τούρκος στρατηγός, πήγε ή είχε ξανανέβει στην Ακρόπολη, για να θαυμάσει τον Ιερό Βράχο, αλλά εκείνο που έμαθα πριν τον τοποθετήσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας ο στρατηγός Γκιουλέρ ήταν διοικητής της περιβόητης Στρατιάς του Αιγαίου, αυτής της στρατιάς που βρίσκεται με τα αποβατικά της σκάφη απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Ισως τώρα που βρίσκεται στην Ελλάδα και γεύεται τις ομορφιές της να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για όλο τον κόσμο, ο ελληνικός πολιτισμός και η Ακρόπολη.
***
Το τερμάτισαν οι Τούρκοι με την δήθεν υφαλοκρηπίδα τους
Και ενώ ο Τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στην Αθήνα, οι Τούρκοι επιχείρησαν να επαναφέρουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να σφετεριστούν θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας. Προσπάθησαν, μαθαίνω από στρατιωτικές πηγές, να μπλοκάρουν τις επιστημονικές έρευνες από το πλοίο Nautical Geo για την χάραξη της διαδρομής του αγωγού EastMed. Και το πιο εξωφρενικό που έρχεται σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οι Τούρκοι προβάλλουν τον αδιανόητο ισχυρισμό ότι οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες φτάνουν σχεδόν μέχρι την περιοχή έξι ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης