Περίπου 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ορισμένες χώρες αποφάσισαν να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό.

Ορισμένες έχουν αξιοζήλευτα ποσοστά εμβολιασμένων, άλλες ωστόσο αποφάσισαν πως το μοντέλο των σκληρών περιορισμών και των lockdown δεν είναι οικονομικά βιώσιμο.

Το CNN παρουσιάζει το παράδειγμα πέντε χωρών και τις στρατηγικές τους.

Δανία

Η Δανία είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρε όλους τους περιορισμούς.

Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών, καθώς πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών στη σκανδιναβική χώρα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον τον Covid-19 μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια.

Οι πολίτες της Δανίας μπορούν να επισκέπτονται κλαμπ, εστιατόρια, γυμναστήρια και κομμωτήρια χωρίς την επίδειξη ψηφιακού «πάσου», να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ χωρίς μάσκες, ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί στις συναθροίσεις.

«Τα εμβόλια και οι προσπάθειες όλων των πολιτών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το θεμέλιο λόγω του οποίου πορευόμαστε τόσο καλά» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μάγκνους Χόινεκε, προειδοποίησε ωστόσο ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει και η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να «ενεργήσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά τη λειτουργία της κοινωνίας».

Σιγκαπούρη

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια στρατηγική «ζώντας με την Covid», προσπαθώντας να ελέγξει τις εστίες με εμβoλιασμούς και με την στενή παρακολούθηση των ποσοστών νοσηλείας αντί να περιορίζει τη ζωή των πολιτών.

«Τα κακά νέα είναι ότι η Covid-19 μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ζήσουμε κανονικά με τον κοροναϊό ανάμεσα μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας της Σιγκαπούρης.

Οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν ορισμένους περιορισμούς τον Αύγουστο, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους να δειπνούν σε εστιατόρια και να συγκεντρώνονται σε ομάδες των πέντε ατόμων.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα ασκεί πίεση σ’ αυτή τη στρατηγική, οδηγώντας τους αξιωματούχους να σταματήσουν το νέο άνοιγμα. Οι αρχές προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να χρειαστεί να επανατοποθετήσουν τους περιορισμούς του Covid-19 εάν δεν περιοριστεί η νέα επιδημία.

Η Σιγκαπούρη ανέφερε την Τρίτη το υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 ημερησίως, πάνω από ένα χρόνο. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν σοβαρά παραμένει χαμηλός χάρη στον εμβολιασμό, ανέφεραν οι αρχές. Η Σιγκαπούρη ακολούθησε μια επιθετική «στρατηγική μηδενικού Covid» πριν αλλάξει την προσέγγισή της και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού Covid-19 στον κόσμο, με το 81% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ταϊλάνδη

Μέσα στον ερχόμενο μήνα, η Ταϊλάνδη σκοπεύει να ανοίξει την Μπανγκόκ και άλλους δημοφιλείς προορισμούς, καθώς η χώρα προσπαθεί να προσδώσει δυναμική στην τουριστική βιομηχανία, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τουρίστες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κοροναϊού και εφόσον περάσουν και τα απαραίτητα τεστ, θα επιτρέπεται να επισκέπτονται την πρωτεύουσα, αλλά και περιοχές όπως η Πατάγια και η Χούα Χιν.

Το Πουκέτ άνοιξε την 1η Ιουλίου χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους τουρίστες.

Η χώρα μπόρεσε να περιορίσει τη μετάδοση πέρυσι εξαιτίας των σκληρών περιορισμών, φέτος όμως οι αριθμοί αυξάνονται. Τα ποσοστά εμβολιασμών βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με γειτονικές χώρες, καθώς μόλις το 18% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 21% μερικώς.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική έχει αρχίσει να χαλαρώνει αρκετούς περιορισμούς για την Covid-19 καθώς τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται στη χώρα.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η εθνική νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώθηκε από τις 11 μ.μ. έως τις 4 το πρωί, το μέγεθος των επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων έχει αυξηθεί σε 250 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 500 σε εξωτερικούς χώρους, και οι περιορισμοί στις πωλήσεις αλκοόλ έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Η χαλάρωση των περιορισμών, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa την Κυριακή, είναι αξιοσημείωτη σε μια χώρα που πέρασε μεγάλο μέρος της πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, όπως την απαγόρευση συγκεντρώσεων εκτός από κηδείες. Ωστόσο τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Ο Ramaphosa προειδοποίησε ότι το ολέθριο τρίτο κύμα μολύνσεων που προκλήθηκε από την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα δεν τελείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τώρα αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψει ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό, με περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων να λαμβάνουν τουλάχιστον μία δόση.

Ενθάρρυνε επιπλέον όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να συμμορφωθούν με τους υπόλοιπους περιορισμούς για να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στο φυσιολογικό. «Το τρίτο κύμα δεν έχει ακόμη τελειώσει και μόνο με τις ενέργειές μας ατομικά και συλλογικά θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των νέων λοιμώξεων» τόνισε.

Χιλή

Η Χιλή κατέστη παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την επιτυχημένη εμβολιαστική καμπάνια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, το 87% των πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν το έχουν πραγματοποιήσει.

Η χώρα έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους πλήρως εμβολιασμένους. Επίσης, οι Αρχές άναψαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας άνω των έξι ετών.

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σύνορα θα ανοίξουν για ξένους τουρίστες από την 1η Οκτωβρίου, όποτε και ξεκινά η χειμερινή σεζόν του Νοτίου ημισφαιρίου. Οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους.

«Το άνοιγμα των συνόρων για τους ξένους τουρίστες αποτελεί σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχους του υπουργείου Τουρισμού.