Ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar αναβάθμισε τη ελληνική οικονομία

Σχολιάζοντας το υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι η τέταρτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το αξιόχρεο της χώρας μας

«O οίκος αξιολόγησης “DBRS Morningstar” προχώρησε, σήμερα, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ(Low) σε ΒΒ».

Η αναβάθμιση πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη «Scope Ratings».

Σχολιάζοντας το υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι η τέταρτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το αξιόχρεο της χώρας μας, και η έβδομη από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

«Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία σειρά σημαντικών θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία. Εξελίξεων οι οποίες είναι καρπός – και ταυτοχρόνως πιστοποίηση και επιβράβευση – των ορθών πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.

Και προσθέτει: »Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, στην έκθεσή του, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και οι προοπτικές της έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά. Κάτι που οφείλεται – όπως υπογραμμίζει και ο οίκος – στα μέτρα στήριξης τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση το 2020, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, “παρά την υγειονομική κρίση”, καθώς και στην ώθηση την οποία θα δώσει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να λάβει η χώρα μας τα επόμενα έτη. Αξιοποίηση με βάση και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση, “αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις”».

Επιπρόσθετα, ο οίκος κάνει ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», που – όπως τονίζει – μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων, εντός του 2022, καθώς και στο ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων.

«Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τη συστηματική, σκληρή δουλειά, με όραμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα, μετριοπάθεια και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας και των πολιτών της. Θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες και υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές, προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν καταστεί ρεαλιστικοί. Ένας εξ αυτών είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Η προσπάθειά μας για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανταγωνιστική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική είναι διαρκής». καταλήγει η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ

Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων αντικατοπτρίζει τη θετική άποψη του DBRS Morningstar για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν από την πανδημία που κα΄τεστηε τη χώρα περισσότερο ανθεκτική ώστε να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις.

Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας πριν από το ξέσπασμα της COVID-19 και τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα, που αυξήθηκαν σε 32,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2021, έδωσαν στην κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας εφαρμόζοντας μέτρα στήριξης.

Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ήταν ηπιότερη από την αρχική εκτίμηση, δημιουργώντας το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη μέχρι τώρα το 2021. Επιπλέον, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των NPLs, με τον δείκτη NPL να μειώνεται στο 21,3% τον Ιούνιο του 2021 από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι θετικές τάσεις αντικατοπτρίζουν την άποψη της DBRS Morningstar ότι οι μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά.

Παρά την κρίση στον τομέα της υγείας, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, βελτιώνοντας έτσι το δυναμικό ανάπτυξης. Έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται έντονα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ υποδηλώνουν ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης 16,2% ετησίως το 2ο τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα την αύξηση 6,9% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επιπλέον, τα στοιχεία από τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις έδειξαν μετά από σχετικά αδύναμο ξεκίνημα, μια ισχυρή επίδοση του τουριστικού τομέα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο να φτάνουν το 93% των επιπέδων του 2019.

Το πιο σημαντικό, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων από το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας (Greece 2.0) αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που πιθανότατα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις, περιορίζοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμων της ζώνης του ευρώ.

Πηγή: οt.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.