Ο Μακρόν (ξανά) έρχεται στην Αθήνα

Την Παρασκευή το κέντρο της Αθήνας θα είναι σχεδόν απροσπέλαστο, αφού η Σύνοδος των μεσογειακών χωρών θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Νιάρχος. Έως την Παρασκευή το βράδυ όλα θα έχουν τελειώσει αφού οι ηγέτες θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

Έρχεται Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα και όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή ο Γάλλος Πρόεδρος θα μετάσχει (εκτός απροόπτου) στην Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της MED 7 που μετατρέπεται όμως σε MED 9 με τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Σλοβενίας και της Κροατίας. Την Παρασκευή το κέντρο της Αθήνας θα είναι σχεδόν απροσπέλαστο, αφού η Σύνοδος των μεσογειακών χωρών θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Νιάρχος Έως την Παρασκευή το βράδυ όλα θα έχουν τελειώσει αφού οι ηγέτες θα επιστρέψουν στις χώρες τους. Γεύμα θα τους παραθέσει ο Πρωθυπουργός στο Ίδρυμα Νιάρχος.

Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο αναμένονται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι (που πολλοί τον φωνάζουν και «Σούπερ Μάριο»), της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα (ίσως τελικά εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών), της Ισπανίας, Πέτρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλια, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Αρχικά είχε αποφασιστεί η Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στα Χανιά, αλλά στην πορεία αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για σημαντική σύνοδο, στην οποία κυρίαρχο θέμα αναμένεται να είναι η κλιματική κρίση, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Επίσης θα συζητηθούν θέματα όπως είναι το Αφγανικό και οι πρόσφυγες που πιθανόν να έρθουν στην Ευρώπη, το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων (αυτός είναι ο λόγος που μετέχει η Σλοβενία και η Κροατία) και βεβαίως η κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη.

***
Οι γυναίκες στο Ναυτικό (και στα υποβρύχια)

Όσοι προχθές επισκέφθηκαν, στο λιμάνι του Καστελλόριζου, την πυραυλάκατο «Ρουσσέν» του Πολεμικού Ναυτικού, για τον εορτασμό της 78ης επετείου από την απελευθέρωση της Μεγίστης σίγουρα θα παρατήρησαν ότι στο πολεμικό αυτό πλοίο με την ισχυρή δύναμη πυρός (8 πυραύλους Exocet και πυροβόλα) και τα 45 μέλη πλήρωμα, υπηρετούν και έξι γυναίκες μάχιμες του Πολεμικού Ναυτικού. Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει με την αξία τους νευραλγικές θέσεις στο Πολεμικό Ναυτικό μετέχοντας ουσιαστικά στην άμυνα της χώρας μας μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους. Υπηρετούν σε κάθε πολεμικό πλοίο, ακόμα και στα υποβρύχια. Γυναίκα αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, την υποπλοίαρχο (Μ) Καλλιόπη Παρόγλου, επέλεξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για υπασπιστή της. Αλήθεια ποιος ξεχνά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τις γυναίκες μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου «Κατσώνης» όταν το επισκέφθηκε στη Σούδα. Συνάντησε μία αξιωματικό (Σημαιοφόρο) και μία υπαξιωματικό. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός εντυπωσιάστηκε από τις δύο γυναίκες μέλη του πληρώματος γιατί η ζωή στα υποβρύχια δεν είναι καθόλου εύκολη. Άλλωστε το συγκεκριμένο υποβρύχιο που χαρακτηρίζεται «αόρατη και αθόρυβη» ασπίδα της πατρίδας μας έμεινε επί 34 ημέρες κάτω από τη θάλασσα, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, παρακολουθώντας συνεχώς, όπως ενθυμείστε, τις κινήσεις τότε του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών.

****
Έλεγαν ορισμένοι 20.000 κρούσματα την ημέρα. Έπεσαν έξω

Πάμε τώρα στα της πανδημίας με παρατηρήσεις όμως: Σε 2.422 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 37 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 364 ασθενείς. Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν και τούτα. Φαίνεται ότι υποχωρεί η διάδοση σε όλη την χώρα. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί διάφορες προβλέψεις για εκτόξευση των κρουσμάτων τον Αύγουστο. Υπήρχαν, όπως ενθυμείστε προβλέψεις για 18.000 έως 20.000 κρούσματα την ημέρα τον Αύγουστο. Όπως δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ότι με την επιστροφή των νέων από τις διακοπές θα εκτοξευθούν τα κρούσματα. Θα πρέπει, μου λένε, από την Επιτροπή Ειδικών, ορισμένοι που κάνουν τέτοιες προβλέψεις από την τηλεόραση να είναι πιο προσεκτικοί, να αναλύουν τα δεδομένα βάσει επιστημονικών ευρημάτων, να υπολογίζουν τα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών (που μάλλον δεν τα είχαν υπολογίσει) και να μην βιάζονται να εντυπωσιάσουν κάνοντας υπερβολικές προβλέψεις.

***
Σταθεροποιούνται τα κρούσματα

Όπως μου λένε οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ. Παρατηρείται τούτες τις ημέρες μια σταθερότητα στα κρούσματα και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην πρόοδο των εμβολιασμών. Βεβαίως δεν γνωρίζουν ακόμα (και δεν κάνουν προβλέψεις) τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν με το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που θα το εξετάσουν στην πορεία, εκεί γύρω στον Οκτώβριο. Πάντως γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Στο Σωτηρία, μάλιστα το 100% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστο.

***
Το 52% του πληθυσμού με δύο δόσεις

Αυτή τη στιγμή, όπως με διαβεβαιώνει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού και το 52% και με τις δύο δόσεις. Όταν τον ρώτησα γιατί έκλεισαν δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, το ένα στο Ελληνικό και το άλλο (μεγαλύτερο) στο Περιστέρι, μου απάντησε ότι δεν έχει σχέση με την προσέλευση ή μη, αλλά επειδή ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «Ελευθερία». Στην πραγματικότητα αυτό που απομένει τώρα είναι τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των νέων και με την τρίτη δόση.

Αφού έγινε λόγος για την τρίτη δόση, η κυβέρνηση, μαθαίνω ότι είναι αποφασισμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα «Ελευθερία» συμπεριλαμβάνοντας την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο αρκετοί Έλληνες επιστήμονες έχουν δεύτερες σκέψεις. Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προτιμούν να μην δώσουν ακόμη το πράσινο φως και να περιμένουν τόσο τη δημοσίευση νέων επιστημονικών μελετών, όσο και την έγκριση του EMA.

***
Λίαν προσεχώς τρίτη δόση

θα πρέπει, μαθαίνω να ετοιμάζονται, πέραν των ανοσοκατασταλμένων για τρίτη δόση και όσοι έκαναν πρώτοι το εμβόλιο αρχές του έτους, τον Γενάρη. Δηλαδή οι ηλικιωμένοι, οι υγειονομικοί και οι περίπου 40 πολιτικοί, ανάμεσά τους και αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί κτλ. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την Pfizer, η οποία παρουσίασε δεδομένα που θα παραδώσει σε συνάντηση με συμβούλους του FDA. Η τρίτη δόση όμως αποκαθιστά τα μειωμένα επίπεδα ανοσίας. Για να ξέρετε η τρίτη (αναμνηστική) δόση θα γίνει μόνον με εμβόλια Pfizer και Moderna.

***
Οι εμβολιασμοί στα πανεπιστήμια

Οπως μου είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι ενθαρρυντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στα ΑΕΙ:
– 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση (ή έχουν νοσήσει).
– 87% του προσωπικού συνολικά έχει εμβολιαστεί.
– 91% των Καθηγητών έχει εμβολιαστεί.

***
Η Ελλάδα οδηγεί τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Στην πρόσκληση που απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως επικεφαλής και για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ανταποκρίθηκαν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ειδικότερα, στην εκδήλωση μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε., ενώ υπήρξαν και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του επιτρόπου Διεύρυνσης, ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχελι.Η ελληνική πρωτοβουλία στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο των Δυτικών Βαλκανίων στο μέλλον της Ευρώπης, καθώς μάλιστα η Επιτροπή δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για την απόφαση αποκλεισμού των χωρών αυτών από τη Διάσκεψη πριν από λίγους μήνες.

***
Από υπουργός σύμβουλος

Όσοι είδαν τον Βασίλη Κοντοζαμάνη να περνά την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου σίγουρα θα απόρησαν. Πώς είναι δυνατόν, είπαν, να είχε εξέλθει προσφάτως από την κυβέρνηση και να ξαναμπαίνει στο Μαξίμου; Η απορία ίσως λυθεί όταν μάθουν ότι τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας τον προσκάλεσε ο Πρωθυπουργός για να του αναθέσει άλλο ρόλο τώρα που έχασε το υπουργείο του. Μαθαίνω λοιπόν ότι τον τοποθέτησε σύμβουλο επί θεμάτων Υγείας. Αυτό, λένε, που έχε πιστωθεί στον πρώην αναπληρωτή υπουργό και επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο είναι ο σχεδιασμός λειτουργίας του ΕΣΥ μετά τις αναστολές καθηκόντων των μη εμβολιασμένων υγειονομικών.

***
Οι κλιματικοί μετανάστες

Πάμε τώρα σε μια έκθεση σοκ. Είναι η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κλιματική κρίση που προβλέπει έως και 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν έως το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ένα φαινόμενο που δεν είναι εντούτοις μη αναστρέψιμο. Το 2018 προέβλεπε 143 «κλιματικούς μετανάστες» και τώρα τους ανεβάζει σε 212 εκατ. Είναι μεγάλος αριθμός, μόνον και μόνον να φανταστείτε ότι είναι σαν να εξαφανίζονται χώρες εάν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχουν χώρες με 216 εκατ. κατοίκους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.