Εκτεταμένος έλεγχος μέσω rapid και self test προηγήθηκε της επίσημης έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς . Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν εκατοντάδες περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από τα προηγούμενα 24ωρα -αρκετά από τα οποία προφανώς ασυμπτωματικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκαν 348.038 τεστ, εκ των οποίων:
- 17.828 είναι τα μοριακά τεστ (PCR)
- 330.210 είναι τα rapid tests
Από το εκτεταμένο testing που διενεργήθηκε (και λόγω της έναρξης εφαρμογής των μέτρων για μη εμβολιασμένους), εντοπίστηκαν 2.919 νέα κρούσματα. Εξ αυτών, οι 805 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν σε ανήλικους, ή αλλιώς περισσότερα από ένα στα τέσσερα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδί (για την ακρίβεια ποσοστό 27,5%).
Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλο και περισσότερα παιδιά νοσούν, καθώς περίπου ένα μήνα πριν το ποσοστό αυτό ήταν στο 20%, δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα εντοπιζόταν σε παιδί.
Oι δύο άξονες για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας
Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού από τα παιδιά μέσα στον επόμενο μήνα καθώς μέχρι πρότινος, βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
«Aυτό που φοβόμαστε είναι διασπορά στη διάρκεια της εκπαίδευσης, δηλαδή όσο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο» ανέφερε στο Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων.
Tόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά βρίσκονταν κυρίως σε εξωτερικό χώρο λόγω διακοπών και καλοκαιριού, ενώ πλέον δεν θα ισχύει αυτό. «Είναι στοίχημα το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα ίδια πράγματα στα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν συνέχεια τις μάσκες, οι χώροι να αερίζονται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος. Το ποσοστό των παιδιών που θα αρχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι τώρα».
«Ελπίζω ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν τα μέσα προστασίας, όπως η μάσκα και στη γυμναστική. Να πείσουμε ότι τα ανοιχτά παράθυρα είναι υγεία» υποστήριξε.
Θεμιστοκλέους: Μας ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων
«Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα» δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως υπάρχει ωστόσο ανησυχία για τις μολύνσεις.
Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι ο στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας δεν είναι τόσο τα παιδιά, αλλά η οικογένεια, οι γονείς και ο παιδίατρος, τον οποίο συμβουλεύονται.
«Όσοι παιδίατροι θέλουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορούν να ενταχθούν και να πραγματοποιούν και οι ίδιοι εμβολιασμούς. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να πειστούν».
Όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε για τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, για να δουλέψει ένα σύστημα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που δίνονται από τους επιστήμονες.
Παιδιά στη νοσηλεία
Περίπου 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί προοδευτικά να νοσηλευτούν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, προτείνοντας να εξεταστεί η λύση της τηλεκπαίδευσης και η ελαστικότητα στις απουσίες.
Κληθείς να σχολιάσει ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3.000 κρούσματα μόνο σε παιδιά, ο καθηγητής εξήγησε ότι έχουμε περίπου 750.000 παιδιά έως 15 χρόνων, και από αυτά θα έρθουν σε επαφή σε ποσοστό τουλάχιστον 20% με 25% με τον ιό.
«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20% με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή» σημείωσε.
«Δεν μιλάω για να τρομοκρατήσω ή να φοβίσω. Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ τα παιδιατρικά τμήματα, αυτά τα 500 παιδιά θα είναι σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα. Κοιτάζω τους γονείς στα μάτια και τους λέω αυτά είναι τα δεδομένα» διευκρίνισε ο Νίκος Τζανάκης.