Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται σταθερή το τελευταίο διάστημα με τα κρούσματα να μην υπερβαίνουν τις 3.000 και το ποσοστό του δείκτη θετικότητας να παρουσιάζει μικρή μείωση. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.422 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων να παραμένει υψηλός. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 37 νέοι θάνατοι και 364 διασωληνωμένοι.
Η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, και των σκληρών δεικτών σε επίπεδα που είναι προς το παρόν διαχειρίσιμα από το ΕΣΥ, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή.
Την τελευταία εβδομάδα ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.01.
Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη στην επικράτεια. Και ενώ η Αττική παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, περιοχές της επικράτειας και ιδίως της βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων αλλά και θετικότητας.
Ήδη μίνι lockdown εφαρμόζεται σε αρκετές περιοχές, ενώ στο ίδιο καθεστώς αναμένεται να ενταχθούν η Καβάλα, η Ημαθία, η Πιερία και η Πέλλα, καθώς μεταπήδησαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.
Σημειώνεται ότι μέχρι αύριο, 16 Σεπτεμβρίου τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά από 01:00 έως 06: 00, ισχύουν σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Ικαρία, Ευρυτανία κι Αργολίδα.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ σήμερα, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,37% στην επικράτεια, Καβάλα, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Κάρπαθος παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό.
- Καβάλα: 3,34%
- Πέλλα: 2,95%
- Πιερία: 2,43%
- Ημαθία: 3,14%
- Κάρπαθος: 4,69%
Δείτε αναλυτικά τον δείκτη θετικότητας στην επικράτεια
Την εβδομάδα 06 Σεπτεμβρίου 2021 – 12 Σεπτεμβρίου 2021 (2021-W36) το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.10% σε σύνολο 686.712 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 430.734 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.37%.
Ποσοστό θετικότητας ανά ISO WEEK με βάση το σύνολο των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων COVID-19
Την εβδομάδα 06 Σεπτεμβρίου 2021 – 12 Σεπτεμβρίου 2021 (2021-W36) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.456, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.447. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.01.
Η επιδημιολογική εικόνα είναι ρευστή – Μέχρι και 5.000 κρούσματα την ημέρα
Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τις επόμενες μέρες θα «δούμε» ακόμη και 5.000 κρούσματα την ημέρα, προέβη ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Προειδοποίησε μάλιστα, ότι επίκειται έλευση νέου κύματος της πανδημίας τον επόμενο μήνα.
Όπως δήλωσε, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα, θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5.000 κρουσμάτων ημερησίως.
«Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί», τόνισε στον Σκάι, ο κ. Θωμαΐδης.
Τι δείχνουν τα λύματα
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι παρόμοια ήταν και η εικόνα και τον περσινό Σεπτέμβρη, δεδομένου βέβαια ότι τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο, όταν μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές παρατηρήθηκε αύξηση της μεταδοτικότητας, με αυτή να αποτυπώνεται στα λύματα.
Αυτή τη χρονική στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική, ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το 4ο κύμα», πρόσθεσε.
Η συλλογική ανοσία που ελπίζαμε στην αρχή δεν μπορεί να υπάρξει – Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά
Καθώς τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι εκτεθειμένα στη νόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, Καθηγητή Πνευμονολογίας και Άλκη Βατόπουλο, Καθηγητή Μικροβιολογίας, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων.
«Έχουμε 730.000 με 750.000 παιδιά από 12 έως 18 ετών. Υποθέτουμε ότι το 25% θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Εάν το 1/4 μολυνθεί, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε 30.000 με 50.000 παιδιά με νόσο. Επομένως, θα έχουμε 300 με 500 παιδιά στα νοσοκομεία. Δεν θέλω να τρομάξω κανένα, αλλά οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους αριθμούς» είπε ο κ. Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως δεν θα νοσήσουν σοβαρά και πιθανότατα δεν θα μολυνθούν καν όσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα ανοσοποιητικά εάν είναι εμβολιασμένα.
«Το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά, δεν ξέρουμε τις παρενέργειες της νόσου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η έννοια της συλλογικής ανοσίας που ελπίζαμε στην αρχή της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός θα περιορίσει το ιικό φορτίο» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος στο MEGA.