Οι εργαζόμενοι πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στα γραφεία τους με πλήρη απασχόληση, καθώς οι εταιρείες έμαθαν να λειτουργούν με ευελιξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, εκτιμάει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
«Οδεύουμε προς ένα υβριδικό μοντέλο, όπου ένα μέρος της εβδομάδας θα ξοδεύεται στο γραφείο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συναντιούνται, να βλέπουν ο ένας τον άλλον, να μπορούν να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και να έχουν πρόσωπο με πρόσωπο επαφή», εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Αλλά το υπόλοιπο της εβδομάδας πιθανότατα ο εργαζόμενος θα δουλεύει από το σπίτι», είπε.
Οι γνώσεις θα ενσωματωθούν στον μελλοντικό τρόπο εργασίας
Ενώ ο ακριβής σχεδιασμός αυτών των νέων ρυθμίσεων στην εργασία δεν έχει ακόμα καθοριστεί, «οι άνθρωποι έχουν μάθει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτές οι γνώσεις θα ενσωματωθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τον μελλοντικό τρόπο εργασίας», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Η παραλλαγή Δέλτα και η αύξηση των κρουσμάτων που προκάλεσε ανάγκασε τις μεγάλες εταιρείες να καθυστερήσουν την επιστροφή στο γραφείο.
Ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους στο Σίτι του Λονδίνου, ορισμένες τράπεζες προσφέρουν επίσης ευέλικτες επιλογές εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής.
Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι μεγάλα τμήματα του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των νοσοκομείων, των εργαζομένων σε οικοδομές και των εργαζομένων σε καταστήματα, δεν έχουν την «πολυτέλεια επιλογής».
Όσον αφορά την ΕΚΤ, η εξ αποστάσεως εργασία θα παραμένει η προεπιλεγμένη επιλογή «πιθανότατα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα δούμε», είπε.